Ηράκλειο: Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο η αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία για “έναν κόσμο αλληλεγγύης και ελευθερίας” όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι διοργανωτές.

Τη συγκέντρωση άνοιξαν οι μουσικοί: Κ. Αβυσσινός, Γ. Μανωλάκης, Α. Ξυλούρης, Ν. Ξυλούρης, Χ. Παναγιωτάκης , Γ.Παξιμαδάκης, Γ. Σταυρακάκης και Ν. Χριστόπουλος.

Στο κάλεσμα της στη συγκέντρωση  η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Ηρακλείου» τονίζει:

Το ρατσιστικό ντελίριο της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Μέσα στην καραντίνα προχώρησε σε μαζικές εγκληματικές επαναπροωθήσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι, σε μαζικές απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, αναίτιες συλλήψεις, πρόστιμα σε πρόσφυγες που είχαν δικαιολογημένη μετακίνηση. Τώρα έρχεται να δώσει, στοχευμένα, την διοίκηση των κάμπ σε στελέχη της ΝΔ , απόστρατους  αξιωματικούς και κήρυκες ρατσιστικού μίσους όπως ο Χρήστος Τσιάχρης.

Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει μια βιομηχανία απόρριψης αιτήσεων ασύλου, με εκατοντάδες αναίτιες απορρίψεις καθημερινά. Προκειμένου λοιπόν να γίνει προσφυγή για την απόρριψη οι πρόσφυγες πρέπει από μόνοι τους να ψάξουν να βρουν νομική βοήθεια την στιγμή που  όχι μόνο δε τους παρέχεται κάποιος μεταφραστής για να μπορέσουν να συνεννοηθούν αλλά τους έχει  απαγορευτεί να βγουν από τα καμπ μέχρι της 7 Ιούνη.

Παράλληλα, οι συνθήκες παραμένουν άθλιες στα καμπ απ όλες τις απόψεις , η υγειονομική περίθαλψη δε φτάνει, το φαγητό δε είναι αρκετό και τις περισσότερες φορές είναι μια απλή ξηρά τροφή με μηδενική θρεπτική αξία, την στιγμή που μιλάμε για παιδιά , ηλικιωμένους , μητέρες και μωρά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τώρα η κυβέρνηση προχωρά στην έξωση προσφύγων από καμπ και από τα σπίτια χωρίς να τους λέει τι θα κάνουν στη συνέχεια αφήνοντας τους στην τύχη τους. Απειλεί μάλιστα όσους δε συμμορφωθούν με την απόφαση πως θα τους κοπεί και αυτή η ελάχιστη οικονομική παροχή που δικαιούνται.

Η ρατσιστική πολιτική δίνει το ελεύθερο σε ρατσιστικές, εθνικιστικές ομάδες να κάνουν την εμφάνιση τους, όπως έγινε στο Ηράκλειο, και να καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό. Προσπάθεια που από την πρώτη στιγμή βρήκε απάντηση.

Ντόπιοι, μετανάστες , πρόσφυγες εργάτες και εργάτριες δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί την μάχη ενάντια στο ρατσισμό, την μάχη για δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και στέγαση για να σταματήσουμε τον εγχείρημα αυτής της κυβέρνησης που προκειμένου ικανοποιήσει τα συμφέροντα των αφεντικών δε διστάζει να δολοφονεί κόσμο, να οργανώνει πογκρόμ και επιχειρήσεις σκούπα.

Ακόμα και μέσα στην καραντίνα δε σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις και  απεργιακές μάχες που από κοινού οργανώσαμε ντόπιοι και μετανάστες.

Συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτήν θα χρειαστούμε τα σωματεία που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών,τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων και κηδεμόνων, τις αντιρατσιστικές κινήσεις, την αριστερά, όλο τον δημοκρατικό κόσμο που θέλει να στείλει για άλλη μια φορά ένα ηχηρό μήνυμα πως οι γειτονιές μας είναι ανοιχτές και οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι.

φωτογραφίες ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί