Τα μέτρα για την ανάσχεση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης που προτείνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΤΕΕ/ΤΑΚ, μέσω της οποίας προτείνει μέτρα για την ανάσχεση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ αναφέρει αναλυτικά:

Η υγειονομική κρίση που βιώνει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος είναι πρωτόγνωρη για τη γενιά μας. Ευτυχώς στη χώρα μας έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα επιτυχώς. Όμως οι πιθανότητες για μια αντίστοιχα τεράστιου μεγέθους οικονομική κρίση, είναι προ των πυλών, ειδικά για την ήδη «καταπονημένη» χώρα μας. Τα μέτρα  ανάσχεσης πρέπει να ληφθούν άμεσα και οι ενέργειες να είναι τολμηρές και να έχουν επιδραστικότητα. Απαιτείται ένα σοκ ρευστότητας.

Ο τεχνικός κόσμος γνωρίζει ότι μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει και σε αυτή την προσπάθεια. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο τομέας των υποδομών και γενικότερα των έργων. Όπως και στο παρελθόν σε μεγάλες κρίσεις, έτσι και τώρα, θεωρούμε ότι το να μεταφερθεί το κέντρο βάρους των ενεργειών στα έργα θα αποδειχθεί σωτήριο. 

Αν και η ιδέα του κορωνοομόλογου έχει ήδη απορριφθεί, η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πακέτου για την ενίσχυση των υποδομών και έργων σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο. Δεν το ονομάζουμε ΕΣΠΑ, διότι δεν πρέπει να θεωρηθεί εφάμιλλο των γραφειοκρατικών δομών που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια για την επιδότηση των επενδύσεων. Απαιτείται να χαρακτηρίζεται από αμεσότητα διαφορετικά η ευκαιρία άμεσης ανάσχεσης της κρίσης θα χαθεί.

Πιστεύουμε ότι οι τομείς αιχμής είναι εύκολο να βρεθούν. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων και χρηματοδότηση μελετών μεγάλων δημοσίων έργων. Ενδεικτικά αναφέρoυμε δημόσια έργα με προφανή προστιθέμενη  αξία όπως ΒΟΑΚ.  Ένα τέτοιο έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη που ξεπερνούν το εθνικό επίπεδο.  

Επιπρόσθετα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και αντισεισμικής θωράκισης ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων είναι επιβεβλημένο να συμπεριληφθούν. Η λύση είναι δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Απαιτεί απλά ευρωπαϊκή ομοψυχία και ειλικρινή βούληση.

Τέλος κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ελάφρυνση των φόρων. Η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ είναι ήδη απαραίτητη. Ένα ακόμα κρίσιμο μέτρο θέτεται η κατάργηση της προκαταβολής φόρου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ώστε οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να έχουν πιθανότητες να αντέξουν στην επερχόμενη οικονομική «λαίλαπα».

Καταλήγοντας, τονίζουμε την ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση τεχνικών έργων, τόσο ιδιωτικών, όσο και δημόσιων, ως απαραίτητο μέτρο ανάσχεσης της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και στήριξης των θέσεων εργασίας.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί