Πώς αντιδρούν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στον κορονοϊό; – Οι διαφορετικές τακτικές ISIS και Αλ – Κάιντα

Πώς «βλέπουν» την πανδημία οι ισλαμιστές εξτρεμιστές, ως μια ευκαιρία για να δράσουν ή ως μια μορφή τιμωρίας;

Σε ρεπορτάζ της η Guardian αναφέρεται στις διαφορετικές τακτικές που έχουν ακολουθήσει οι εξτρεμιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστηρίξει πως η πανδημία είναι μια καλή ευκαιρία για ένα νέο γύρο επιθέσεων εναντίον των αποδυναμωμένων δυτικών χωρών που έχουν στρέψει όλη τους την προσοχή πια στην αντιμετώπιση του ιού, οι Ταλιμπάν από την άλλη δημοσίευσαν φωτογραφίες των δικών τους ομάδων δημόσιας υγείας.

Αρχικά, το Ισλαμικό Κράτος, δημοσίευσε στο περιοδικό της, al-Naba, περιγράφει τον ιό ως τιμωρία των «εθνών σταυροφόρων» και υποστήριζε ότι τώρα είναι η ώρα να επιτεθεί στη δύση. Αν και έχει συστήσει στα μέλη της να μην ταξιδεύουν σε δυτικές χώρες, ωστόσο έχει καλέσει αυτούς που είναι ήδη εκεί να ενεργήσουν. Ήδη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα ύποπτα μέλη που φέρεται να σχεδίαζαν να επιτεθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Αντίθετα, η Αλ Κάιντα εξέδωσε έξι σελίδες με συμβουλές και σχόλια για τον νέο κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι αν και ο ιός είχε ρίξει «μια ζοφερή, οδυνηρή σκιά σε ολόκληρο τον κόσμο», η άφιξη της πανδημίας στον μουσουλμανικό κόσμο ήταν συνέπεια των «δικών μας αμαρτιών και… της ασεβείας και της ηθικής διαφθοράς… διαδεδομένη στις μουσουλμανικές χώρες». Η ομάδα, η οποία δεν έχει επιτεθεί στη στη Δύση για περισσότερο από μια δεκαετία, δήλωσε ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία «να διαδώσει το σωστό δόγμα, να καλέσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν το δρόμο του Αλλάχ και να εξεγερθούν ενάντια στην καταπίεση και τους καταπιεστές».

Σε όποια περίπτωση πάντως, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους ισλαμιστές να κερδίσουν έδαφος, καθώς οι διεφθαρμένες και αναποτελεσματικές κυβερνήσεις σε Αφρική και Μέση Ανατολή δεν παρέχουν επαρκή φροντίδα στους ήδη δύσπιστους πληθυσμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί