Εκκλησία Κρήτης: Απαγορεύεται το κοινό στις εκκλησίες το Πάσχα

Καλεί τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι τους κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα η Εκκλησία της Κρήτης, μέσω ανακοίνωσής της.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρει:

Βάσει της ΚΥΑ των κ.κ. Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας Δ1α/ΓΠ οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄1178/06.04.2020) και κατόπιν συναντήσεως με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου, Ταξίαρχο κ. Νικόλαο Σπυριδάκη, πληροφορούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς τα παρακάτω, προκειμένου να γνωρίζουν και να πράξουν αναλόγως όταν χρειάζεται:

1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές.

2. Επιτρέπεται η λιτή και απέριττη τέλεση των Ιερών Ακολουθιών σε όλους τους Ναούς, με κλειστές θύρες, έχει δε καθοριστεί με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ιδιότητα των προσώπων που δικαιούνται να συμμετέχουν σε αυτές καθώς και ο μέγιστος επιτρεπόμενoς αριθμός.

3. Κωδωνοκρουσίες θα λάβουν χώρα μόνο κατά την Μ. Παρασκευή μετά την Αποκαθήλωση (πένθιμα) και τα μεσάνυκτα του Μ. Σαββάτου (χαρμόσυνα).

4. Απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων καθώς και οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών.

5. Η περιφορά του Επιταφίου καθώς και η τελετή της Αναστάσεως, θα γίνουν εντός των Ιερών Ναών, μέ κλειστές τις θύρες. Λιτανεία της Αναστάσεως (στον εσπερινό της αγάπης όπου γίνεται), δε θα πραγματοποιηθεί.

6. Την Μεγάλη Παρασκευή και την Δευτέρα του Πάσχα δεν θα μεταβούν στα Κοιμητήρια Ιερείς, παρά μόνον για κηδείες και δεν θα τελεσθούν «Τρισάγια». Διευκρινίζεται δε ότι ούτε εντός των Ιερών Ναών θα τελεσθούν ατομικά «Τρισάγια».

7. Περί της ελεύσεως του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, δεν γνωρίζουμε αν φέτος θα αφιχθεί στον Τόπο μας.

8. Επειδή η κατ᾽ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών προς Ι. Ναούς για ατομική προσευχή δεν προβλέπεται από την Πολιτεία, παρ᾽ όλο που η Εκκλησία το είχε ζητήσει, δεν επιτρέπεται η προσέλευση των ευσεβών Χριστιανών, ομαδικά ή ατομικά, στους Ιερούς Ναούς στις Ι. Μονές και τα Ι. Ησυχαστήρια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί