Στην βουλή οι δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ των ΟΤΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με τις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ των ΟΤΑ.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζόμενων σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων και των γονιών των ωφελούμενων παιδιών σε 688 δομές ΚΔΑΠ και 93 δομές ΚΔΑΠ- ΜΕΑ ΟΤΑ πανελλαδικά, λόγω της φημολογούμενης απένταξης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ των Δήμων από τη χρηματοδότηση της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ή της δραστικής μείωσης της, μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου, τον Ιούλιο του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία για την τύχη των δομών αυτών επιτείνεται, καθώς όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η υλοποίησή τους έχει ημερομηνία λήξης και αβέβαιη χρηματοδότηση, στις κατευθύνσεις της ΕΕ για αποσπασματικές «παροχές» και μέτρα. Οι κατευθύνσεις αυτές έρχονται σε απευθείας αντίθεση με την αναγκαιότητα για δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που λειτουργούν μόνιμα με μόνιμους εργαζόμενους με δικαιώματα και άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι δομές αυτές δεν είναι μόνο βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια, είναι πρώτα και κύρια απαραίτητες για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών ότι από τη λειτουργία των δομών «δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση», δε συνιστούν διάψευση για τον ενδεχόμενο σχεδιασμό στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και αυτών των ισχνών κοινωνικών δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση. 

Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ συναντιούνται με τις σύγχρονες ανάγκες της νεαρής εργατικής- λαϊκής οικογένειας για μόνιμες δομές στους δήμους, που όχι μόνο πρέπει να παραμείνουν αλλά και να διευρύνονται, ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία ως δημόσιες δωρεάν δομές και να μην μετατραπεί και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας σε πεδίο αγοράς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων και συγκεκριμένα: 

Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας, ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών -που δεν μπορεί παρά να λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο, υπαγόμενες πανελλαδικά σε μία κοινή διοικητική μορφή-, η μόνιμη κρατική χρηματοδότηση και η επέκταση του δικτύου των δημοσίων ανωτέρω δομών, έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η μετατροπή των υπαρχουσών συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και επιπρόσθετα να προχωρήσει σε προκήρυξη και άλλων μόνιμων θέσεων εργασίας, απαραίτητων για κάλυψη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ως άνω δομές. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί