Για να θυμόμαστε και να συγκρίνουμε: Η ιστορική – πατριωτική απάντηση Τσίπρα στον Ερντογάν (βίντεο)

Ίσως είναι ώρα και να θυμόμαστε και να κάνουμε συγκρίσεις, αφού σήμερα η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με ατολμία και χωρίς σχέδιο αλλά και χωρίς θέσεις απέναντι στην προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας (ούτε καν το βέτο στο ΝΑΤΟ δε χρησιμοποίησε, όπως ομολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), ανακηρύσσοντας ως “εχθρό” όχι τις πολιτικές, αλλά τη δυστυχία των ανθρώπων.

‘Ηταν Δεκέμβριος του 2017 όταν ο Ερντογάν επισκεπτόταν επίσημα την Αθήνα, ο πρώτος μετά από δεκαετίες Τούρκος πρόεδρος. Και ήρθε προκαλώντας, με μια συνέντευξή του, στον ΣΚΑΪ. Για τη Συνθήκη της Λωζάννης, την “καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας”, το Κυπριακό, το Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε τότε όπως ουδέποτε απάντησε Έλληνας πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις του, ενώπιον του Ερντογάν, χαρακτηρίστηκαν ιστορικές. Μίλησε ανοικτά για την κατοχή της Κύπρου, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Θράκη.

Δείτε το βίντεο με τις πραγματικά πατριωτικές απαντήσεις Τσίπρα στον θρασύ Ερντογάν, αλλά και τα σχόλια που κάνουν κάτω από το βίντεο πολίτες που δεν ανήκαν στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την περίπου δίωρης διάρκειας συνάντησή τους.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

«Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάννης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στην συνέχεια τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli. «Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια, διατύπωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας: «Υπογράμμισα τις πάγιες θέσεις μας για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια. Τόνισα, ότι η λύση αυτή πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Σε σχέση με την Θράκη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών. «Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές».

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος τής Ελλάδας από τα μνημόνια, και να συνδράμουν ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, γιατί αν δεν την αποδεχτεί αυτό θα αποβεί σε βάρος των δύο λαών, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου», σχολίασε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Γι αυτό παραμένει ανοιχτό», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί