Προανακριτική: «Μπλόκο» της πλειοψηφίας στην πλήρη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

Την πρόθεση της πλειοψηφίας της Επιτροπής να μπλοκάρει την εις βάθος εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων ανέδειξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόθεση της πλειοψηφίας της Επιτροπής να μπλοκάρει την εις βάθος εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων ανέδειξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικαλείται το left.gr, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Γκιόλας έθεσαν το ζήτημα να εξεταστούν οι μάρτυρες από όλα τα μέλη της Επιτροπής κι όχι μόνο από τους εισηγητές, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπούγας, προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Ακολουθούν αποσπάσματα από τον διάλογο των μελών της Επιτροπής:

Γ. Ραγκούσης: Δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες.
Γ. Μπούγας: Φέρνετε προσκόμματα.
Γ. Ραγκούσης: Φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;
Γ. Γκιόλας: Είναι προκλητικό να μας κάνει μαθήματα προστασίας των θεσμών η πλειοψηφία. Ως μέλη της Επιτροπής, διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος για να υποβάλλουμε ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Σπ. Λάππας: Η πλειοψηφία ρεζίλεψε την Επιτροπή σε όλη την Ευρώπη

Να παραστούν όλα τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Δείτε επίσης: Σπ. Λάππας: Η Επιτροπή έγινε «ρεντίκολο» σε Ελλάδα και Ευρώπη, με ευθύνη της πλειοψηφίας – Αποχώρησε το ΚΚΕ

Απαντώντας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, ισχυρίστηκε πως δεν είναι δυνατόν να παραστούν όλα τα μέλη της Επιτροπής, επικαλούμενος τη χωρητικότητα της αίθουσας.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, λίγες ώρες πριν την έναρξη της εξέτασης του “Μάξιμου Σαράφη” και της “Αικατερίνης Κελέση”, ο Σπ. Λάππας τόνισε πως με ευθύνη της πλειοψηφίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛΛ, η Επιτροπή έγινε “ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κατά τη συνεδρίαση, επίσης, το ΚΚΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση του. Ακολουθούν οι διάλογοι από τη συνεδρίαση:

Λάππας: Εξαιτίας της πλειοψηφίας η Επιτροπή έγινε ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. τωρα που οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν όπως προβλέπει ο νόμος και το διεθνές δίκαιο και όπως από την αρχή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνούν Άρειος Πάγος και ΓΑΔΑ καλωσορίζουμε την πλειοψηφία στον κόσμο της λογικής και νομιμότητας. Τώρα, στην εξέταση αυτή καθεαυτή: προτείνουμε να αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση και να πάνε για εξέταση όλα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.


Μπούγας: Η αίθουσα στη ΓΑΔΑ είναι μικρή, δε μας χωρά όλους.


Πλεύρης: Πρέπει να ζητήσουμε ως επιτροπή να μην έχουν μαζί τους κινητά και έγγραφα οι προστατευόμενοι μάρτυρες.


Λάππας: Πώς γίνεται να μην έχουν μαζί τους τα στοιχεία; Ως προς τα κινητά ναι, αλλά πρέπει και τα μέλη της επιτροπής που είναι σε ανοιχτή γραμμή για διαρροές να αφήσουν έξω τα κινητά τους.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ συνυπεύθυνοι για τη μη διαλεύκανση της υπόθεσης

Συνυπεύθυνο θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη διαλεύκανση της υπόθεσης NOVARTIS το ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει,  αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχτηκαν με το σκάνδαλο Novartis».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε, ανελλιπώς, στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με τη φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους.
Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες, που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς  τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους.
Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει,  αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχτηκαν με το σκάνδαλο Novartis.
Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση, που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα».



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί