Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον M. Συντυχάκη στη «Στέγη Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24/12 περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στη «Στέγη Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου. 

      Κατά την επίσκεψη στη δομή αναδείχτηκε το διαχρονικό πρόβλημα της τεράστιας υποχρηματοδότησης της λειτουργίας της μοναδικής δομής φιλοξενίας αγοριών σε ολόκληρο τον νομό Ηρακλείου. Η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει ούτε το 1/4 των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών, αφού δεν ξεπερνά τα 8.500 ευρώ, ενώ η στοιχειώδης λειτουργία της δομής απαιτεί τουλάχιστον 35.000 ευρώ. Κατά συνέπεια η δομή στηρίζει τη λειτουργία της στην τιτάνια δουλειά του προσωπικού και τις χορηγίες ιδιωτών, από πετρέλαιο μέχρι τρόφιμα και γραφική ύλη, κ.ά. Συνάμα, σοβαρό είναι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αφού μόνο τρείς από τους εργαζόμενους είναι μόνιμοι και οι άλλοι τρεις εργάζονται με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που λήγει τον Ιανουάριο, ενώ το οργανόγραμμα της δομής προβλέπει τη στελέχωσή της με 18 άτομα. Η «Στέγη Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου, η οποία φιλοξενεί παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης από εξειδικευμένους επιστήμονες στερείται των υπηρεσιών ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, παιδοψυχίατρου, νοσηλευτή κλπ και καταφέρνει και επιβιώνει λόγω της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση οι έξι εργαζόμενοι. Επίσης, επισημάνθηκαν οι ελλείψεις σε εξοπλισμό πχ αυτοκίνητο για τη μεταφορά των παιδιών και της συντήρησης της κτιριακής υποδομής.

     Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως: «Για την κατάσταση αυτή και τις συνέπειές της σε παιδιά και εργαζόμενους  σοβαρές είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, που σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί στην απαξίωση, την υπολειτουργία και κατά συνέπεια διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών. Η κατάσταση στη «Στέγη Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου είναι αποκαλυπτική για το τι σημαίνει στην πράξη παιδική προστασία για κυβερνήσεις – ΕΕ, πώς  «οραματίζονται» τη φιλοξενία ανηλίκων παιδιών που είναι ευάλωτα, που βίωσαν και βιώνουν την ανασφάλεια, και για τα οποία παιδιά η ευθύνη του κράτους θα πρέπει να είναι ουσιαστική, να βασίζεται στην επιστημονική και κοινωνική στήριξη, και να γίνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Για όλα αυτά τα παιδιά, το κράτος παρέχει διαχρονικά ένα ελάχιστο πακέτο κοινωνικής παιδικής προστασίας. Και είναι πραγματικά ελάχιστο, αφού οι δομές είναι σοβαρά υποστελεχωμένες και η υποχρηματοδότησή τους υποσκάπτει τη λειτουργία τους – πόσο μάλλον τη σωστή λειτουργία τους! Επιπλέον, οι δομές ανηλίκων είναι διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία άσχετα με το αντικείμενο, δεδομένο που καταδεικνύει την αντίληψη των κυβερνήσεων. Στο Ηράκλειο η δομή αρρένων υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και των θηλέων στο υπουργείο Εργασίας.

    Το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη της πλήρους χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών με όλο το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη, την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων των παιδιών σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, αναψυχή κ.α. Εναντιώνεται στην αποκέντρωση βασικών κοινωνικών τομέων όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια. Η προστασία ανήλικων παιδιών που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους είναι ζήτημα εξαιρετικής σημασίας και δε μπορεί να εξαρτάται από την διάθεση προσφοράς κάποιων ανθρώπων. Αυτή, εφόσον υπάρχει, μπορεί να εκφράζεται στο πλαίσιο του πλήρως ανεπτυγμένου κρατικού συστήματος δομών.

  Είναι δεδομένο ότι το συμφέρον των απροστάτευτων παιδιών, όπως και όλων των άλλων παιδιών, στην ολότητά του (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στον καπιταλισμό. Χρειάζεται άλλου τύπου οικονομία και εξουσία, που να έχει ως κριτήριο ανάπτυξης την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, όπου οι συνθήκες ζωής και η ανατροφή των παιδιών θα αποτελούν κρατική ευθύνη. Τέλος ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλά για τα παιδιά της δομής και τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους και μπροστά στις γιορτές που έρχονται. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί