Εξώδικο Τουλουπάκη κατά Καθημερινής: Παράνομη η δημοσιοποίηση του εγγράφου, ανακριβές και συκοφαντικό το δημοσίευμα

Με εξώδικη διαμαρτυρία αντιδρά η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στη δημοσίευση του εμπιστευτικού εγγράφου της προς την Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου, για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, από την Εφημερίδα Καθημερινή.

Δείτε: Πώς η… «Καθημερινή» καταρρίπτει τα περί «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis!
Στο φως κι άλλο έγγραφο για το σκάνδαλο Novartis: Καταρρίπτονται παταγωδώς τα περί «σκευωρίας»

Η εξώδικη διαμαρτυρία-δήλωση-πρόσκληση απευθύνεται στη διευθυντή της εφ. Καθημερινή Αλέξη Παπαχελά και τη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, η Εισαγγελέας Διαφθοράς χαρακτηρίζει “απολύτως ανακριβές και παραπλανητικό, καθόλα ανεπέρειστο, πρόχειρο και συκοφαντικό” το ρεπορτάζ της εφημερίδας με μόνο σκοπό του “την παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό του κοινού και τη συσκότιση των ερευνών” αλλά και την προσβολή του κύρους της εισαγγελικής λειτουργού. Βασικό επιχείρημα είναι ότι η δημοσίευση συνιστά αξιόποινη πράξη καθώς παραβιάζεται η μυστικότητα της προδικασίας και καλεί τη δημοσιογράφο να κατονομάσει την πηγή της “παράνομης διαρροής του εγγράφου” αν δεν το έχει υπεξαιρέσει η ίδια, όπως αναφέρει, πριν προβεί σε άλλες νόμιμες ενέργειες. Επισημαίνει, πάντως, ότι στο δημοσίευμα εμφανίζεται -σκοπίμως όπως λέει- η σφραγίδα του Αντι-Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κου Σουφουδάκη.

Στην επιστολή, παράλληλα, αναφέρεται ότι από το έγγραφο που αποκαλύφθηκε δεν αποδεικνύεται πως η Εισαγγελία Διαφθοράς γνωρίζει αν οι μάρτυρες που έθεσε σε καθεστώς προστασίας ταυτίζονται με προστατευόμενους μάρτυρες της αμερικανικής έρευνας ούτε με πιθανό προσδοκώμενο όφελός τους από την εξέλιξη της υπόθεσης στις ΗΠΑ, κάτι που χαρακτηρίζει αυθαίρετο ως συμπέρασμα. Μάλιστα, παρότι δεν αναιρεί το περιεχόμενο του επίμαχου εγγράφου της για την ταυτοποίηση του ενός εκ των δύο μαρτύρων, η Ε. Τουλουπάκη, αναφέρει ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν ο μάρτυρας που ταυτοποιείται, ταυτίζεται και με το αντικείμενο της έρευνας. Αναφέρει εξάλλου, ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει απευθυνθεί δύο φορές στις αμερικανικές αρχές με αίτηματα δικαστικής συνδρομής, που δεν έχουν καν απαντηθεί.

Η εισαγγελέας επισημαίνει, πάντως, ότι η άποψη που διατυπώνεται πως δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, χρηματικά οφέλη δεν προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία αλλά είναι το βασικό επιχείρημα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis. Τέλος, στο εξώδικο διαψεύδεται από την πλευρά της Εισαγγελέως Διαφθοράς ότι από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, της ζητήθηκαν εξηγήσεις σχετικά με το πώς οργανώθηκε το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων αλλά και ότι έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή έγγραφα του FBI για τα οποία η Εισαγγελία επικαλείται το απόρρητο που ζητούν οι ΗΠΑ αφού, όπως αναφέρει, στη Βουλή δεν έχουν διαβιβαστεί έγγραφα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις διενεργούμενες εκεί έρευνες αλλά φυλάσσονται.

Η αντίδραση από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, δίνει νέα τροπή στην υπόθεση, ενώ μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής η συζήτηση έχει περιστραφεί κυρίως στη διάψευση της θεωρίας της “σκευωρίας” και λιγότερο στα επιχειρήματα των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί