Πώς η… «Καθημερινή» καταρρίπτει τα περί “σκευωρίας” στο σκάνδαλο Novartis!

Η αποκάλυψη από την εφημερίδα «Καθημερινή» ενός εγγράφου της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες, καταρρίπτει τον ισχυρισμό της «σκευωρίας» για την υπόθεση, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την εμπλοκή του πρώην Υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, που προέρχεται από τη δικογραφία της υπόθεσης, η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ενημερώνει τον Άρειο Πάγο ότι δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης (με τις κωδικές ονομασίες «Σαράφης» και «Κελέση») είναι επίσης προστατευόμενοι μάρτυρες στην έρευνα του FBI. Τόσο η εφημερίδα όσο και οι πηγές της ΝΔ ερμηνεύουν το έγγραφο ως ένδειξη ότι οι δύο μάρτυρες προσδοκούσαν οικονομικά οφέλη από την αμερικανική έρευνα και, άρα, δεν έπρεπε να αξιοποιηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη, δίνοντας στοιχεία για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. 

Όμως, επί της ουσίας, το ίδιο το έγγραφο καταρρίπτει τον «ισχυρισμό» περί σκευωρίας, αφού αποδεικνύει ότι οι μάρτυρες έχουν καταθέσει τις ίδιες πληροφορίες στη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ και έχουν μάλιστα αξιοποιηθεί και άρα δεν μπορεί να «καθοδηγήθηκαν» για να ενοχοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα. 

Αυγέρη: Θέλησαν να «κάψουν» το έγγραφο αλλά «έκαψαν» το σενάριο της σκευωρίας

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του εγγράφου σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά FM, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, Δώρα Αυγέρη σημείωσε ότι κάποιοι διέρρευσαν το έγγραφο επειδή τους «καίει» προκειμένου να το «κάψουν», όμως ταυτόχρονα κατέρριψαν το σενάριο της «σκευωρίας», που είναι το αντικείμενο της Προανακριτικής.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «με αυτό το έγγραφο καταρρέει η προσπάθεια της κυβέρνηση της Ν.Δ. – με πρωτοβουλία της σαμαρικής δεξιάς- να στήσουν όλη αυτή την ιστορία περί δήθεν σκευωρίας. Και τι είναι αυτό το έγγραφο ή η δήθεν αποκάλυψή του; Στην ουσία προσπαθούν να “κάψουν” ένα πολύ σημαντικό έγγραφο από το οποίο τι φαίνεται; Ότι καταπίπτει αυτό που λέει η παραπομπή Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική, ότι εδώ στην Ελλάδα από κάποιους στήνονταν μάρτυρες για να υποδείξουν ενόχους». 

Στη συνέντευξή της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το λόγο που ένα απόρρητο έγγραφο της δικογραφίας διέρρευσε και κάνει λόγο για «σπουδή κάποιων να το δώσουν στη δημοσιότητα» ενώ σημειώνει ότι θα επηρεάσει την εξέλιξη της υπόθεσης. 

Το σενάριο της «εσωτερικής υπονόμευσης»

Όπως είναι λογικό, η αποκάλυψη του εγγράφου και η «χλιαρή» εκμετάλλευσή του από την επίσημη ΝΔ, δίνει λαβή και σε διάφορα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» καθώς η διαρροή από την πλευρά της ΝΔ ανατρέπει την επιχειρηματολογία του Αντώνη Σαμαρά, εξαιτίας του οποίου έχει οδηγηθεί η υπόθεση στη Βουλή.

Όπως γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι, το αφήγημα της «σκευωρίας» δεν μπορεί να  τεκμηριωθεί από το υλικό της δικογραφίας αλλά η διαρκής συζήτηση για το σκάνδαλο Νovartis και όσα συμβαίνουν στην Προανακριτική Επιτροπή, προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση. Έτσι, το ερώτημα που διατυπώνουν διάφοροι κύκλοι είναι αν η ίδια η ΝΔ επιχειρεί να «ξεφορτωθεί» όσο το δυνατό γρηγορότερα την υπόθεση Νovartis από την επικαιρότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί