Επιμελητηριακές εκλογές ή πώς οι εκλογές αλλάζουν τη ζωή μας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι koytroylis-mpampis.jpg

Του Μπάμπη Κουτρούλη*

Επιμελητηριακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 3 του Νοέμβρη, και μια βροντερή βουβαμάρα είναι διάχυτη. Δεν είναι τυχαίο, προφανώς. Οι περισσότερες παρατάξεις που διεκδικούν τη ψήφο των  περίπου 150.000 μηχανικών, αυτά που θα έπρεπε να πουν, είναι ξαναειπωμένα και διαψευσμένα, σε βαθμό αντιστρόφως ανάλογο της βουβαμάρας! Και οι ψηφοφόροι, όπως φάνηκε και από τις άλλες εκλογές, έχουν μνήμη.

Τα λιγοστά κείμενα που κυκλοφορούν είναι γεμάτα από γενικόλογα φληναφήματα, ή επικοινωνιακά τεχνάσματα, ή αποτελούν απολογισμό του κυβερνητικού έργου! Το τελευταίο, μάλιστα, στην Ανατολική Κρήτη έγινε απροκάλυπτα ξεκάθαρο και δια γυμνού (πολιτικού) οφθαλμού. Αν και η Παράταξη της ΔΚΜ κατεβάζει λειψό αριθμητικά ψηφοδέλτιο, η κυβέρνηση της ΝΔ με τοπικό βουλευτή μηχανικό εκπροσωπείτε!

Μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στις εκλογές της Κυριακής; Το ερώτημα αφορά, εκτός από τους μηχανικούς, και την κοινωνία. Μετά από δέκα χρόνια βαθιάς κρίσης, η άλλοτε εύρωστη μεσαία τάξη, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων τεχνικών γραφείων, τείνει να εξαφανιστεί κάτω από συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, σκληρής & παρατεταμένης λιτότητας και υπερφορολόγησης. Στο πολιτικό πεδίο, το φάντασμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, ο φασισμός και ο εθνικισμός, αναπτύσσονται σταθερά, πολιορκώντας τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε γεωγραφική ζώνη επιβολής των συμφερόντων των ισχυρών και των τραπεζών! Οι εθνικές κυβερνήσεις απλώς μεταφέρουν τα εκβιαστικά διλήμματα στις κοινωνίες με το ανιστόρητο ΤΙΝΑ!

Στην Κρήτη, οι διαχειριστικές λογικές του “διαίρει και βασίλευε”, με παλαιοκομματικές μεθόδους που υιοθετήθηκαν – δυστυχώς – και από προοδευτικές κυβερνήσεις, δεν άφησαν να αναπτυχθει πραγματικά ο συγκρητισμός, με τρανό παράδειγμα την αποτυχία σχεδιασμού και υλοποίησης του ΒΟΑΚ, την μη ενιαία διαχείριση της ενέργειας, του νερού και των απορριμμάτων!

Ωστόσο, ο τουρισμός, ο αγροτοδιατροφικός τομέας και το ανθρώπινο δυναμικό, με αναπτυξιακό μοχλό την καινοτομία και επιταχυντές τους μηχανικούς, τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, αποτελούν προϋποθέσεις για τοπική πρόοδο εστιάζοντας στα σημαντικά: αποπαγκοσμιοποίηση, δημοκρατική διαχείριση των κοινών, κυκλική οικονομία και εξωστρέφεια.

Το ΤΕΕ, με πρακτικά αδρανοποιημένο το θεσμικό ρόλο του, δεν κατάφερε να πρωτοστατήσει στον τομέα που διαθέτει πλεονέκτημα, στην αναπτυξιακή μόχλευση της κοινωνίας.  Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην απαίτηση του ενιαίου τεχνικού χώρου [διπλωματούχοι μηχανικοί, μηχανικοί Τ.Ε., τεχνικοί και τεχνίτες], αντιδρώντας με περισσότερη γραφειοκρατία [ψηφιακή αυτή τη φορά], με διαρκώς μειούμενη συμμετοχικότητα, με όλο και λιγότερη έμφαση στην τεχνική επιστήμη και τη μηχανική, με αποτέλεσμα η ποιοτική δουλειά των μελών του να χάνει κατά κράτος τη μάχη με τη μετριότητα!

Επιπλέον, ο επαγγελματικός φορέας των μηχανικών δεν έχει καταφέρει να σταθεί επάξια στο πλευρό των νέων μηχανικών, ενώ πολλές φορές έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τα συμφέροντα των μελών του (Τράπεζα Αττικής, PSI, συμμετοχή στις ολοένα και περισσότερες απαιτούμενες πιστοποιήσεις και τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει την άσκηση του επαγγέλματος, ελάχιστη – πρακτικά ανύπαρκτη – επιστημονική υποστήριξη των μελών…).

Με πλαίσιο αναφοράς τα παραπάνω, η Παράταξη “Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης” (ΑΜΑΚ), σταθερά στα 19 χρόνια λειτουργίας-της, επέλεξε να είναι αυτόνομη παράταξη, μια παράταξη για τους μηχανικούς, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαρτήσεις. Η ανεξαρτησία αυτή από οποιονδήποτε κομματικό φορέα, αλλά με ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση αποτελεί διαχρονικό χαρακτηριστικό της Παράταξης. Η επιλογή αυτή δεν είναι εύκολη, και πρέπει συνεχώς να κερδίζεται και να επιβεβαιώνεται, επειδή βάζει την Παράταξη αντιμέτωπη μ’ ένα ολόκληρο σύστημα δεσμεύσεων, εξαρτήσεων και πιεστικών διαχειριστικών επιλογών, που αφού μελετηθούν και κατανοηθούν, χωρίς στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, πρέπει στην συνέχεια να αντιστραφούν.

Στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ωστόσο, έχοντας η ΑΜΑΚ την ευθύνη διοίκησης του ΤΕΕ Ανατ. Κρήτης, έδωσε το στίγμα της και έκανε τη διαφορά. Ο ρόλος που αναλάβαμε και προσδώσαμε στο τοπικό Επιμελητήριο ήταν και είναι, πιστεύουμε, χρήσιμος για τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Στις επιμελητηριακές εκλογές στις 3 του Νοέμβρη, όμως, είναι δυνατό να συμβεί ένα ανεπιθύμητο για μας ενδεχόμενο – αλλά επιθυμητό για τις κατεστημένες Παρατάξεις: Η απογοήτευση των συναδέλφων να τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από το ΤΕΕ και την εκλογική διαδικασία.  Η δυσαρέσκεια αυτή, ωστόσο, πρέπει να εκφραστεί με ενεργή συμμετοχή, μέσα στην κάλπη, ενάντια στις παρατάξεις που διοίκησαν το ΤΕΕ. Ειδικά στο ΤΕΕ Ανατ. Κρήτης, πρέπει να εκφραστεί ενάντια στην σκοπούμενη συνδιοικηση ΔΚΜ και openTEE (ΠΑΣΚ και άλλα ονόματα, κατά περίπτωση και συγκυρία) που διοικούσαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Τμήμα, μακριά από τους μηχανικούς, μοιράζοντας μεταξύ τους τις θέσεις στα προεδρεία.

Στις επιμελητηριακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2019, καλούμε τους μηχανικούς Ανατ. Κρήτης να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΑΜΑΚ, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, και να αναδειχθεί η ΑΜΑΚ πρωτοπόρα και δυνατή ώστε:

•       να στηριχθούν οι μηχανικοί και οι παραγωγικες δυνάμεις του τόπου που επενδύουν στην ποιότητα και στον σεβασμό και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νησιού,

•       να μη διαλυθεί ο δημόσιος τομέας, να πάψει να απαξιώνεται η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και να μην εκποιηθεί η δημόσια περιουσία και τα κοινόχρηστα πράγματα να διατηρήσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους

•       να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και να μειωθεί η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση χωρίς εκπτώσεις στο τεχνικό αντικείμενο

•       να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί η έρευνα και η καινοτομία και η διείσδυσή της στην οικονομία και στην κοινωνία

•       να καταστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, κεντρική συνιστώσα σε όλα τα επίπεδα των συλλογικών λειτουργιών.

* Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc

Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Ανατ. Κρήτης

Υποψήφιος με την Παράταξη ΑΜΑΚ, Τοπική Αντιπροσωπεία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί