Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το άσυλο (Live)

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το άσυλο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχει δεχτεί σφοδρότατες επικρίσεις για τις διατάξεις του που φέρνουν περιορισμό δικαιωμάτων και απειλές μαζικών απελάσεων.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Η κυβέρνηση επιδιώκει να «βαφτίσει» μεταναστευτικό το προσφυγικό ζήτημα, ένα εκ του πονηρού παιχνίδι με τις λέξεις που επιδιώκει να χαϊδέψει τα πιο συντηρητικά ακροατήρια και τα ακροδεξιά αντανακλαστικά.

Ο Π. Καππάτος, εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ,  ήδη από τη συζήτηση στις επιτροπές έθεσε ως στόχο «την επιστροφή 10.000 ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» – ένας στόχος που εκτός από ανεδαφικός υποκρύπτει και κινδύνους σοβαρών παραβιάσεων των ατομικών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Το ν/σ προβλέπει επιπλέον πως «μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, κατ’ εξαίρεση, υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς για διαπίστωση στοιχείων, κίνδυνο διαφυγής ή αν θεωρηθούν κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ, όποιος αιτών άσυλο παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, ως προς το αίτημα εξέτασης ασύλου».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Ψυχογιός έχει ήδη επισημάνει πως η απόπειρα της ΝΔ για μετατροπή του προσφυγικού σε μεταναστευτικό ζήτημα αποκρύπτει το γεγονός ότι ο συντριπτικός αριθμός των αιτούντων άσυλο, προέρχεται από χώρες με πολεμικές συρράξεις. Προβληματική, μεταξύ άλλων διατάξεων, χαρακτήρισε ο κ. Ψυχογιός τον ορισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων με τρεις διαφορετικούς τρόπους, καθώς και την υποχρέωση να παρίσταται ο ίδιος ο αιτών σε κάθε διαδικασία αίτησης ασύλου, καθότι οι περισσότερες δομές είναι απομακρυσμένες.  Η περικοπή του ΑΜΚΑ των αιτούντων άσυλο και η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσβάλει τόσο την ατομική, όσο και τη δημόσια υγεία. Παρομοίως, ο Γ. Ψυχογιός ζητάν να αποσυρθεί η προβλεπόμενη εξέταση του ασύλου, εκτός από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου, και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ή των ένοπλων Δυνάμεων.

«Ξανά εκατοντάδες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων;»

Ο Γιάννης Μουζάλας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρραφή νόμων που ήδη υπάρχουν, λέγοντας πως «η κράτηση γίνεται ένα κομμάτι κλειδί». Εκτίμησε δε, πως θα καλυφθούν πολύ γρήγορα οι υπάρχουσες θέσεις κράτησης. «Μετά θα πάμε εκεί που ήμασταν το 2014, στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας 100 άνθρωποι μέσα, στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης 150, στο αστυνομικό τμήμα, μέσα στα κρατητήρια, για μήνες, 36 μήνες κράτηση» αναρωτήθηκε.

Οι αντιδράσεις: Ένα απάνθρωπο, ρατσιστικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο της ΝΔ – που, υπενθυμίζεται, ξεκίνησε την κυβερνητική της θητεία με την κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υπαγωγή τους στο υπουργείο… Προστασίας του Πολίτη – έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων. 

Χαρακτηριστικά, έξι ανθρωπιστικές οργανώσεις που παραχώρησαν σχετική συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζουν απάνθρωπο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άσυλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι  πρόκειται για ένα νόμο που έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, ότι οι περισσότεροι θα αποκλείονται από το δικαίωμα στο άσυλο για λόγους υγείας, ενώ καταδικάζουν την πρόβλεψη του νόμου να «καταργήσει από την κατηγορία της ευαλωτότητας το μετατραυματικό στρες». Τονίζουν επίσης ότι βάσει του σχεδίου νόμου τα θύματα βασανιστηρίων «θα πιστοποιούνται μόνο από υπαλλήλους και φορείς του Δημοσίου, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτής της πιστοποίησης λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά μόνο από την κοινωνία των πολιτών». Εν ολίγοις,  «πρόκειται για ένα μαγείρεμα της κυβέρνησης. Αυτό το σχέδιο νόμου είναι και ένα καινούργιο εμπόδιο για αυτούς τους ανθρώπους, που αυξάνει τα προβλήματά τους. Είναι απάνθρωπο από μόνο του»

«Σοβαρή επιδείνωση μιας κατάστασης εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων»

Ενδεικτική και η ανακοίνωση των οργανώσεων που κάλεσαν χθες, Τετάρτη 30/10, σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας: «Με αυτό το νομοσχέδιο που συζητιέται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί τις αντιδραστικότερες μορφές εφαρμογής του αντιπροσφυγικού Ευρωενωσιακού οικοδομήματος, αντίστοιχες με τα στρατόπεδα – κολαστήρια του Ορμπάν στην Ουγγαρία και με τη δολοφονική πολιτική κλειστών συνόρων του Σαλβίνι στην Ιταλία. Πρόκειται για σοβαρή επιδείνωση μιας κατάστασης εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων που έρχεται μετά από την άρνηση πρόσβασης πολλών κατηγοριών μεταναστών και προσφύγων στην δημόσια υγεία μέσω της μη απόδοσης ΑΜΚΑ», τονίζουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους.

Οι ισχυρισμοί της ΝΔ

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες και καινοτόμες θεσμικές παρεμβάσεις, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο οποίος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο, «ο κατακερματισμός διάσπαρτων διατάξεων αντικαθίσταται από σαφές, συνεκτικό και εύκολα προσβάσιμο νομικό πλαίσιο και το εν πολλοίς αδόμητο ελληνικό σύστημα παροχής ασύλου διορθώνεται και δίνει τη θέση του σε ένα βελτιωμένο και αναδιαμορφωμένο σύστημα». «Επανασχεδιάζουμε ένα σύστημα σε αρμονία με τις επιταγές του ενωσιακού νομοθέτη που δεν διακηρύσσει απλά, αλλά σέβεται, στην πράξη, τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Υιοθετούμε κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, ως προς το τι ισχύει στην ελληνική έννομη πράξη και πώς εφαρμόζεται στο πεδίο, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη των αιτούντων άσυλο να κατανοήσουν ουσιαστικά τη διαδικασία, υπό την πίεση της δυσχερούς θέσης στην οποία περιέρχονται», είπε ο κ. Καππάτος και υποστήριξε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο εξαλείφονται οι συνέπειες μίας νομοθέτησης που οδήγησε μεγάλο αριθμό αιτούντων σε μία μετέωρη κατάσταση. «Οι αργοί ρυθμοί, οι περίπλοκες διαδικασίες και η αναποτελεσματική διαχείριση λειτούργησαν ως τροχοπέδη για την απαγκίστρωση των αιτούντων άσυλο από αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας», τόνισε ο βουλευτής και επισήμανε: «Αν νομίζουμε πως όσα συνέβησαν τα τελευταία 4,5 χρόνια είχαν σχέση με τον ανθρωπισμό, μάλλον ζούμε σε άλλο κόσμο». «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η ελληνική κοινωνία και η ανάγκη διατήρησης της συνοχής της», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ για να συμπληρώσει πως δεν μπορεί να προκύψει ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού όταν δίνεται η εντύπωση στον Έλληνα πολίτη ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

Γ. Ψυχογιός: Η ΝΔ και πολλοί βουλευτές της υποδαύλιζαν συστηματικά τα ρατσιστικά αντανακλαστικά

«Η κυβέρνηση πάει να μετατρέψει το ζήτημα σε μεταναστευτικό, αν και η τεράστια πλειοψηφία των εισερχομένων στη χώρα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται και η Ύπατη Αρμοστεία», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη χώρα αν οι χώρες του Βίζεγκραντ πουν ότι το ζήτημα είναι μεταναστευτικό και καλέσουν στη συνέχεια την Ελλάδα να το διαχειριστεί μόνη της. «Είναι λάθος και αποδυναμώνει τη χώρα διεθνώς αυτή η στάση», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και για λόγους συντονισμού όπως και η ρητορική στελεχών της ΝΔ για εισβολείς, δεν βοηθούν στη διαχείριση του προβλήματος και αποτυπώνουν τη στάση της κυβέρνησης».

«Τα τελευταία 4,5 χρόνια η ΝΔ και πολλοί βουλευτές της ΝΔ υποδαύλιζαν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε να κάνει αυτό που πάει να κάνει τώρα η κυβέρνηση, δηλαδή να εγκαταστήσει σε όλη τη χώρα δομές φιλοξενίας», τόνισε ο κ. Ψυχογιός και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει χαλάρωση ούτε χάος όταν τηρείς το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Και όταν βρίσκουμε δημάρχους απέναντί μας ή ομάδες ακροδεξιών, οι οποίες μάλιστα επιβάλλουν τη βούλησή τους και αποτρέπουν την εγκατάσταση προσφύγων, αυτό είναι κάτι το οποίο δυστυχώς πρέπει να αποκατασταθεί, διότι διαφορετικά θα πάμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και κανιβαλισμό που δεν αποτελεί αρχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας». Επίσης, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι σε καμία περίπτωση κωδικοποίηση, όπως λέει η κυβέρνηση, διότι δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις διατάξεις υποδοχής που ίσχυαν μέχρι τώρα, όλες τις διατάξεις για το άσυλο, όλες τις δικονομικές εγγυήσεις που ίσχυαν έως τώρα.

* * *

Αλ. Χαρίτσης: Διττή η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό

“Το νομοσχέδιο της Ν.Δ. για το προσφυγικό συγκεφαλαιώνει την διττή αποτυχία της κυβέρνησης”, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. “Η Ν.Δ. οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση και καταδίκη, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ενώ “η διαχειριστική της ανεπάρκεια οδηγεί σε εντάσεις και χειροτέρευση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων”. “Μοναδική λύση για την διαχείριση του προσφυγικού είναι η πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια: διεθνοποίηση του ζητήματος, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συνολικό σχέδιο υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τη συζήτηση στη Βουλή:

Μέρα25: «Βάζουν αναρίθμητα εμπόδια, εξόχως γραφειοκρατικά, που παραβιάζουν και καταπατούν τις διεθνείς συμβάσεις»

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το νομοσχέδιο αντί να διευκολύνει την κατάσταση κάνει ακριβώς το αντίθετο, βάζοντας αναρίθμητα εμπόδια, εξόχως γραφειοκρατικά, που παραβιάζουν και καταπατούν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακαδήμα και συμπλήρωσε: «Ακόμα και μετά τις βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των προσφύγων. Στόχος του ΜέΡΑ25 είναι μια ανοιχτή Ευρώπη με ενεργοποιημένες ιδέες και ανθρώπους, μια Ευρώπη που κατανοεί το πρόβλημα και δεν χτίζει φράχτες και τείχη για αδύναμους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που πυροδοτούν την ανασφάλεια στο όνομα της ασφάλειας».

«Το νομοσχέδιο περί διεθνούς προστασίας τους στην πράξη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει, καταστρατηγώντας παράλληλα το ενωσιακό δίκαιο και δεν μπορεί παρά να το καταψηφίσουμε», κατέληξε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

ΚΙΝΑΛ: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το μεταναστευτικό

«Υπάρχει ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο δικαιϊκό, πολιτικό και πολιτιστικό κεκτημένο, που η χώρα μας δεν επιτρέπεται να παρακάμψει, εκτός και αν θέσει τον εαυτό της εκτός της κοινωνίας των πολιτισμένων εθνών. Είναι βασικές αρχές σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που δεν είναι παροδικό ούτε αφορά μεμονωμένα τη χώρα μας, αλλά έχει πλανητική διάσταση. Οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων από χώρες υπανάπτυκτες ή υποανάπτυκτες, με προορισμό τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα έπρεπε να βρίσκεται μακριά από ιδεοληπτικές προκαταλήψεις κάθε απόχρωσης. Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμα από το φαινόμενο της μαζικής άφιξης αλλοδαπών που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2015 και ενώ πολιτεία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα μέχρι σήμερα.

ΚΚΕ: Εξοργιστικό, άδικο και απάνθρωπο

«Μετατρέπετε με τερτίπια το προσφυγικό σε μεταναστευτικό. Με μαζικό τρόπο θα χαρακτηρίζετε τους πρόσφυγες μετανάστες. Αυτό είναι εξοργιστικό, είναι άδικο και απάνθρωπο, αφού η ένταξη στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο για όσους έχουν προσφυγικό προφίλ», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και συμπλήρωσε ότι συνολικά η πολιτική της ΕΕ είναι εχθρική για πρόσφυγες και μετανάστες και συνένοχοι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, αφού η προσφυγιά είναι παιδί των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Παράλληλα, επέρριψε τεράστιες ευθύνες και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στα νησιά.

«Με το νομοσχέδιο πετάτε στα σκουπίδια τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης. Καταρτίζετε λίστα ασφαλούς χώρας και απελαύνονται μαζικά άνθρωποι σε κράτη που η ΕΕ και η Ελλάδα θα τα βαφτίζετε ασφαλή. Δηλαδή, εισάγετε διαδικασίες ταχείας απόρριψης και όχι ουσιαστικής εξέτασης των αιτήσεων. Αυτό είναι εφεύρημα της ΕΕ που νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, της επαναπροώθησης, της απέλασής τους σε αυτές τις χώρες», είπε η κ. Μανωλάκου και κατήγγειλε ότι προωθείται η διοικητική κράτηση, δηλαδή η φυλάκιση που μάλιστα μπορεί να ξεπερνάει το ανώτατο όριο των 18 μηνών χωρίς να έχουν κάνει τίποτα επιλήψιμο αυτοί οι άνθρωποι. «Τελικά, η φιλοξενία σε ανοιχτές δομές γίνεται εξαίρεση. Έτσι καταντάει, όταν μάλιστα το 70% είναι γυναικόπαιδα που θα φυλακίζονται», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε απάνθρωπες τις διατάξεις που θα μετατρέψουν τη χώρα σε μία απέραντη φυλακή για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

– Οι γραφικοί ακροδεξιοί της «Ελλ. Λύσης» θέλουν τους πρόσφυγες σε ακατοίκητα νησιά

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης [στη φωτ. επάνω με τον «αρχηγό» του Κυρ. Βελόπουλο, από την εποχή που τον καλούσε σε εκπομπές του], μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο προστατεύει τους λαθρομετανάστες» (!), ενώ με το γνωστό ακροδεξιό μοτίβο έσπευσε να «χαϊδέψει αυτιά», λέγοντας πως «το νομοσχέδιο,αντί να λύσει προβλήματα θα επιφέρει τεράστια ζημιά στην ελληνική κοινωνία (…) Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει καμία λύση στο τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην πατρίδα μας. Το πνεύμα του είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία όλων των αλλοδαπών -είτε είναι πρόσφυγες είτε παράνομοι λαθρομετανάστες που εισβάλουν βίαια στη χώρα μας». 

Στη γραφικότητα του βουλευτή του κόμματος Βελόπουλου προστέθηκε η γνωστή, προβλέψιμη αναφορά στη «φύλαξη των συνόρων»: «Τα σύνορα της χώρας προστατεύονται βάσει του Συντάγματός μας και δεν μπορεί να αφήνουμε ελεύθερα να εισβάλουν στη χώρα μας λαθρομετανάστες και να τους παρέχουμε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Όσοι έρχονται μέσα θα εγκλωβίζονται και θα παραμένουν εδώ. Κανείς δεν θα φεύγει», υποστήριξε ο κ. Μυλωνάκης.

«Αυτό το νομοσχέδιο φέρνει μόνο δικαιώματα όσων εισβάλουν παράνομα στη χώρα μας. Μην τους φέρνετε μέσα στον κοινωνικό ιστό. Τον καταστρέφετε. Βάλτε τους σε ακατοίκητα νησιά και εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις πατρίδες τους», ήταν η ακροδεξιά κορύφωση όσων είπε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.

«Ξανά εκατοντάδες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων;»

Ο Γιάννης Μουζάλας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρραφή νόμων που ήδη υπάρχουν, λέγοντας πως «η κράτηση γίνεται ένα κομμάτι κλειδί». Εκτίμησε δε, πως θα καλυφθούν πολύ γρήγορα οι υπάρχουσες θέσεις κράτησης. «Μετά θα πάμε εκεί που ήμασταν το 2014, στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας 100 άνθρωποι μέσα, στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης 150, στο αστυνομικό τμήμα, μέσα στα κρατητήρια, για μήνες, 36 μήνες κράτηση» αναρωτήθηκε.

Οι αντιδράσεις: Ένα απάνθρωπο, ρατσιστικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο της ΝΔ – που, υπενθυμίζεται, ξεκίνησε την κυβερνητική της θητεία με την κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υπαγωγή τους στο υπουργείο… Προστασίας του Πολίτη – έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων. 

Χαρακτηριστικά, έξι ανθρωπιστικές οργανώσεις που παραχώρησαν σχετική συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζουν απάνθρωπο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άσυλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι  πρόκειται για ένα νόμο που έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, ότι οι περισσότεροι θα αποκλείονται από το δικαίωμα στο άσυλο για λόγους υγείας, ενώ καταδικάζουν την πρόβλεψη του νόμου να «καταργήσει από την κατηγορία της ευαλωτότητας το μετατραυματικό στρες». Τονίζουν επίσης ότι βάσει του σχεδίου νόμου τα θύματα βασανιστηρίων «θα πιστοποιούνται μόνο από υπαλλήλους και φορείς του Δημοσίου, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτής της πιστοποίησης λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά μόνο από την κοινωνία των πολιτών». Εν ολίγοις,  «πρόκειται για ένα μαγείρεμα της κυβέρνησης. Αυτό το σχέδιο νόμου είναι και ένα καινούργιο εμπόδιο για αυτούς τους ανθρώπους, που αυξάνει τα προβλήματά τους. Είναι απάνθρωπο από μόνο του».

«Σοβαρή επιδείνωση μιας κατάστασης εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων»

Ενδεικτική και η ανακοίνωση των οργανώσεων που κάλεσαν χθες, Τετάρτη 30/10, σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας: «Με αυτό το νομοσχέδιο που συζητιέται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί τις αντιδραστικότερες μορφές εφαρμογής του αντιπροσφυγικού Ευρωενωσιακού οικοδομήματος, αντίστοιχες με τα στρατόπεδα – κολαστήρια του Ορμπάν στην Ουγγαρία και με τη δολοφονική πολιτική κλειστών συνόρων του Σαλβίνι στην Ιταλία. Πρόκειται για σοβαρή επιδείνωση μιας κατάστασης εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων που έρχεται μετά από την άρνηση πρόσβασης πολλών κατηγοριών μεταναστών και προσφύγων στην δημόσια υγεία μέσω της μη απόδοσης ΑΜΚΑ», τονίζουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους.

Με χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έρχεται τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα νησιά (τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω), συνέπεια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και της εγκληματικής ανικανότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει έγκαιρα σε αποσυμφόρηση, αλλά και την ώρα που οι ξενοφοβικές πρακτικές θεριεύουν από τον αντιπροσφυγικό λόγο της κυβέρνησης και των υμέτερων αξιωματούχων.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί