Ακροδεξιό, ρατσιστικό παραλήρημα για νεαρή Ρομά από βουλευτή της ΝΔ

“Δεν έχουν ειδικό βάρος σε θέματα παράδοσης και εθνικής συνείδησης, γι’ αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν από τις παρελάσεις”

Δεν έχουν, ως φαίνεται, για τον Στράτο Σιμόπουλο, «ειδικό βάρος σε θέματα παράδοσης και εθνικής συνείδησης» οι σύλλογοι των Ρομά, γι’ αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν από τις παρελάσεις που γίνονται στις εθνικές επετείους.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. δεν θεωρεί, βέβαια, ότι η άποψή του αυτή είναι επικίνδυνη και ρατσιστική, ενώ για να την δικαιολογήσει στοχοποίησε και μια νεαρή Ρομά, αναρτώντας στο Facebook τη φωτογραφία της, την ώρα που αντιδρά σε γιουχαΐσματα κάποιων προφανώς υπερπατριωτών…

Στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στα πολιτικά τμήματα συμμετείχε και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογο Ελλήνων Τσιγγάνων Δενδροποτάμου «Η Αγάπη».

Λίγα μέτρα μετά την εξέδρα των επισήμων και ενώ συνέχιζαν την παρέλαση, έφυγε το παπούτσι από το πόδι μιας κοπέλας και δημιουργήθηκε μικροαναστάτωση μέχρι να το ξαναφορέσει. Κάποιοι που παρακολουθούσαν την παρέλαση άρχισαν να την γιουχάρουν και η νεαρή αντιδρώντας γύρισε προς το μέρος τους, βγάζοντάς τους τη γλώσσα της…

Κάποιοι απαθανάτισαν αυτό της το ξέσπασμα και ο κ. Σιμόπουλος βρήκε την ευκαιρία για να εκφράσει τα «υψηλά πατριωτικά» ιδεώδη του (και) για τις παρελάσεις. «Στη χθεσινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη από πολλούς παρισταμένους υπήρξε η άποψη ότι η συμμετοχή ορισμένων συλλόγων δεν έγινε με κριτήρια που αρμόζουν σε μια εθνική επέτειο. Ελπίζω οι διοργανωτές του χρόνου να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Η φωτό πιστοποιεί τον ισχυρισμό μου» ήταν το εμφανώς ρατσιστικό σχόλιό του για τους Ρομά. Προφανώς, για τον βουλευτή της Ν.Δ. δεν έχει και καμία σημασία το ότι οι Ρομά ήταν από τα μεγάλα θύματα των ναζιστών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Κ. Νοτοπούλου: Να καταδικάσει η Ν.Δ.

Σχολιάζοντας την ανάρτησή του η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε λόγο για «κατάντια» και τόνισε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. «ξεδίπλωσε τα ρατσιστικά του αισθήματα», χρησιμοποιώντας μάλιστα φωτογραφία της νεαρής κοπέλας για να «πιστοποιήσει» τον ισχυρισμό του. «Δεν μας είπε ο ‘άριστος’ στην έκφραση ρατσιστικού λόγου κ. Σιμόπουλος ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να επιλέγονται όσοι συμμετέχουν στην παρέλαση, κατά τη γνώμη του. Πιστοποιητικά φρονημάτων ή καταγωγής;» κατέληξε και κάλεσε τη Ν.Δ. να καταδικάσει το ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή της.

Απαντώντας ο Στ. Σιμόπουλος επέμενε στις απόψεις του, λέγοντας ότι οι σύλλογοι οι οποίοι παρελαύνουν στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να επιλέγονται «ανάλογα με το ειδικό τους βάρος σε θέματα παράδοσης και εθνικής συνείδησης».

Ρατσιστικές συμπεριφορές και στην Περαία

Στο μεταξύ άλλο ένα ρατσιστικό περιστατικό, πάλι σε βάρος Ρομά, σημειώθηκε στην Περαία με «πρωταγωνιστή» τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, νεοδημοκράτη στο φρόνημα και πρώην δεξί χέρι του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στην περιοχή Τσαίρια διαμένουν πλέον ελάχιστες οικογένειες Ρομά και τα παιδιά τους πηγαίνουν σε σχολείο της Περαίας.

Την περασμένη Δευτέρα, όπως κατήγγειλαν οι γονείς των παιδιών στο newsbeast.gr, πήγαν στην παρέλαση για να καμαρώσουν τα βλαστάρια τους την ώρα που παρελαύνουν, όμως ένας αστυνομικός, μετά από σχετική υπόδειξη του δημάρχου Θερμαϊκού, πήγε και τους ζήτησε να φύγουν από το σημείο. «Μας είπε: ‘τι δουλειά έχετε εσείς εδώ;’ και εμείς του απαντήσαμε πως ‘έχουμε τα παιδιά μας στην παρέλαση και περιμένουμε να τα δούμε να περνάνε’.

‘Υπάρχουν και άλλοι Ρομά στην παρέλαση;’ μας ρώτησε ο αστυνομικός και παράλληλα μας απομάκρυνε από το σχοινί που καθόταν όλος ο κόσμος, ζητώντας μας να φύγουμε πιο πίσω», είπε ο Π. Γκαραγκούνης μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο για το περιστατικό. «Αναρωτιέμαι, αν δεν αφήνουν να φοιτούν τα παιδιά μας στο σχολείο, αν μας βλέπουν σαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορία, αν δεν μας αφήνουν να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, τότε για ποια ισοτιμία και ποια κοινωνική ένταξη μιλάμε;» τόνισε.

Μαρούλα Πλήκα, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί