Η Κρήτη τίμησε την Εθνική Επέτειο – Η παρέλαση στο Ηράκλειο (Φωτο)

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας η κορύφωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Ηράκλειο.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δ/ντης του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Λέριος Νικόλαος. 

Γύρω στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Ελευθερίας με επιμνημόσυνη δέηση, ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων.

Στέφανα κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης (την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης), εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, Ευρωβουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων   Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος Δ.Ε. Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου-Ν. Λασιθίου, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών, ο Σύλλογος Αποστράτων Λ.Σ Κρήτης και Δωδεκανήσου, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Σωματεία Μικρασιατών, Αναπηρικές Οργανώσεις, Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις καθώς και Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στην Π.Ε. Ηρακλείου.

Στις 12 ξεκίνησε και η παρέλαση από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνεχίζει προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς (αριστερά μεγάλη Έβανς) και ολοκληρώνει στην Καινούρια Πόρτα-Καμάρες (Πύλη Ιησού).

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο ξεκίνησαν από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.

Στην Κίσσαμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Στην Κίσσαμο έφτασε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρακολουθήσει τις επετειακές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε αρχικά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων Κισσάμου, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο.

Αμέσως μετά, αφού χαιρέτησε και συνομίλησε με πολύ κόσμο, κατευθύνθηκε προς την εξέδρα των επισήμων, απ’ όπου παρακολούθησε την παρέλαση.

“Γιατί στην Κίσσαμο”

Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην πόλη της Κισσάμου, που όπως είπε: “Με την Κίσσαμο με συνδέουν πολλά, είναι ένας τόπος που αγαπώ ιδιαίτερα”. Μάλιστα είπε ότι από εδώ “εκπέμπεται το νέο μήνυμα εθνικής ενότητας και αισιοδοξίας που όλοι έχουμε ανάγκη”.

Στις λοιπές δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην ελληνική περιφέρεια, στην Κίσσαμο. Με αυτό τον τρόπο τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας και αντλούμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το προνόμιο του σημαιοφόρου επανήλθε στους άριστους μαθητές.

“Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι απλά μια ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας είναι μια ευκαιρία και με πράξεις να αποδείξουμε πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του ελληνισμού. Γι αυτό και δίνω εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη του πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα. Και γνωρίζω καλά ότι η λύση η οποία έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη, αποτελεί όμως μία πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης την οποία απαιτεί να αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που χρονίζει επί πολλές δεκαετίες και επιτέλους πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε.

“Μετά από μία δεκαετία κρίσης η πατρίδα μας ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Καύσιμο για αυτόν τον υγιή πατριωτισμό που συμβολίζει την 28η Οκτωβρίου δεν είναι άλλο από την ενότητα του έθνους από το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα και από το συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς τελικά θα επιτύχουμε το στόχο μας.

“Σε αυτή την προσπάθεια, όλες οι Ελληνίδες όλοι οι Έλληνες θα συμβάλλουν έτσι ώστε να μπορέσει να ξημερώσει για την πατρίδα μας μια καλύτερη μέρα, Χρόνια πολλά σε όλους”

Δείτε φωτογραφίες του zarpanews.gr:

Δείτε τις φωτογραφίες από την παρέλαση στα Χανιά:

Ο εορτασμός στον Άγ. Νικόλαο

Με δοξολογία και την καθιερωμένη παρέλαση τιμήθηκε τη Δευτέρα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον  Άγιο Νικόλαο.

Την επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. Παρέστησαν παρατεταγμένες οι σημαίες των σχολείων της πόλεως και εκπρόσωποι των πολιτικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, σωματείων και κομματικών φορέων, μεταξύ των οποίων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου και κατάθεση στεφάνων.

Σύμφωνα με το anatolh.com, εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, προσκόπων, οδηγών, εθελοντών Σαμαρειτών και διασωστών του Ε.Ε.Σ., του Λυκείου Ελληνίδων και ακαδημιών χορού με παραδοσιακές στολές. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του Τάγματος Εθνοφυλακής που παρέλασε κλείνοντας την παρέλαση. Εξαιρετική ήταν για άλλη μια φορά η παρουσία και συνεισφορά της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου στην επιτυχή διεξαγωγή του εορτασμού της εθνικής επετείου.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλο το άλμπουμ των φωτογραφιών από την κατάθεση στεφάνων
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλο το άλμπουμ των φωτογραφιών από την παρέλαση των μαθητών των δημοτικών σχολείων
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλο το άλμπουμ των φωτογραφιών από την παρέλαση των μαθητών των γυμνασίων
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλο το άλμπουμ των φωτογραφιών από την παρέλαση των μαθητών των λυκείων
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλο το άλμπουμ των φωτογραφιών από την παρέλαση

Οι εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο

Με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του «Όχι», στην πόλη του Ρεθύμνου.

Δείτε φωτογραφίες που δημοσιεύει το goodnet.gr:

Με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του «Όχι» (ΦΩΤΟ)
parelasi 10.jpg
parelasi6.jpg
parelasi 5.jpg
parelasi8.jpg
parelasi (2).JPG
parelasi (8).JPG
parelasi (9).JPG

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί