«Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέτει ζήτημα τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο» (Βίντεο)

«Όπως, επίσης, δεν έθεσε αρχικά και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέμα το οποίο απουσίαζε από τις αρχικές κυβερνητικές ενημερώσεις και τέθηκε τελικά από τον πρωθυπουργό, αφού πρώτα τον εγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας και τις διπλωματίας δεν είναι παιχνίδια επικοινωνιακής πολιτικής», διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης «δεν έθεσε αρχικά ούτε και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», το οποίο τέθηκε τελικά, «αφού πρώτα τον εγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τον Αλ. Χαρίτση.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

“Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, συνεχίζει την πολιτική των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων και του διαλόγου με την Τουρκία.

Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά ανησυχητικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Κάτι που άλλωστε παραδέχτηκε σε σημερινή συνέντευξή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως, επίσης, δεν έθεσε αρχικά και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέμα το οποίο απουσίαζε από τις αρχικές κυβερνητικές ενημερώσεις και τέθηκε τελικά από τον πρωθυπουργό, αφού πρώτα τον εγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας και τις διπλωματίας δεν είναι παιχνίδια επικοινωνιακής πολιτικής”.

Η παραδοχή Πέτσα

«Δεν συζητήθηκαν ζητήματα του Αιγαίου. Κοιτάζουμε να χτίσουμε μια θετική ατζέντα» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι δεν τέθηκαν καν στην συζήτηση τα σοβαρότατα ζητήματα της αυξανόμενης επιθετικότητας της Τουρκίας με τις κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ούτε και τα θέματα των διαρκών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν:

«Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την ενημέρωση που έγινε από συνεργάτες της ελληνικής αποστολής, προκύπτουν δύο καίρια ερωτήματα:

1. Έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ;

2. Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό τους; Και αν ναι, τι απάντηση έλαβε;

Στις κυβερνητικές διαρροές για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για αυτά τα μείζονα εθνικά ζητήματα.

Πέραν αυτού, όμως, μετά από την ακύρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, μίας συνάντησης που θεωρούνταν ακρογωνιαίος λίθος της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ, προκύπτουν τρία ακόμη σημαντικά ερωτήματα:

1. Είχε προηγηθεί της επίσκεψης η αρμόζουσα διπλωματική προετοιμασία από την κυβέρνηση;

2. Υπήρχε τελικά προγραμματισμένη και οριστικοποιημένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ;

3. Η συνάντηση ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε και θα προγραμματισθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη;

Η εικόνα που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο των ΗΕ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε απροετοίμαστος σε ένα ταξίδι κομβικό για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Οφείλει όμως να κατανοήσει ότι οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εξαντλεί μονάχα σε διεκπεραιώσεις επικοινωνιακής πολιτικής και οικογενειακής προβολής.»

Left.gr

Δείτε επίσης: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (Βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη: Ούτε μία λέξη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί