Στην βουλή το θέμα της αντικατάστασης των βιβλίων των φοιτητών που κάηκαν στην πυρκαγιά στις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Μαρία Κομνηνάκα, με θέμα: Να αντικατασταθούν άμεσα τα βιβλία των εστιακών φοιτητών που κάηκαν στην πυρκαγιά της 23/09/2018 στις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Βρισκόμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά (23/09/18) στις παλιές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου στεγάζονταν 92 φοιτητές στις φοιτητικές εστίες. 

Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν με τη μετέπειτα στέγαση των φοιτητών και, στην ουσία, δεν έχουν αποζημιωθεί για την καταστροφή των υπαρχόντων τους που βρίσκονταν στα δωμάτια, έχοντας λάβει μόνο ένα εφάπαξ επίδομα 2000 ευρώ.

Επιπλέον, οι φοιτητές αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις υποχρεώσεις τους και τα μαθήματά τους: ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 έγινε καταγραφή των συγγραμμάτων του Ευδόξου που καταστράφηκαν, 1613 στον αριθμό, και αμέσως έγινε αίτημα προς την υπηρεσία συγγραμμάτων του υπουργείου, ακόμα οι φοιτητές δεν έχουν παραλάβει τα συγγράμματά τους. Αιτία το γεγονός πως η υπηρεσία προϋπολογισμού αρνήθηκε να εγκρίνει το απαραίτητο κονδύλι των 40.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, παρόλο που αναγνωρίζει την ανάγκη των φοιτητών για συγγράμματα, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ούτε με τη μορφή δανεισμού, καθώς δεν διαθέτει σε επαρκή αριθμό τα εν λόγω συγγράμματα.

Οι ευθύνες – οι οποίες είναι τεράστιες – βαραίνουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκτός του ότι δεν φρόντισαν ποτέ να στεγάσουν τους φοιτητές σε κατάλληλα, ασφαλή και σύγχρονα κτήρια – παρά την ανάδειξη του προβλήματος από τους ίδιους και τους φοιτητικούς συλλόγους όλα τα προηγούμενα χρόνια – διαχρονικά, απέδειξαν για μία ακόμα φορά πως οι φοιτητές και οι ανάγκες τους αντιμετωπίζονται ως περιττό κόστος αφού δεν έλυσαν ούτε καν το ζήτημα των συγγραμμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τί μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου να δοθεί άμεσα η έγκριση από τον προϋπολογισμό για την αγορά των συγγραμμάτων ώστε να παραδοθούν στους φοιτητές πριν την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.


Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί