Κορυφώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης – Τα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης (Live)

Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση  Μητσοτάκη ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Θα προηγηθεί ο κύκλος ομιλιών των πολιτικών αρχηγών κατά αντίστροφη κοινοβουλευτική σειρά, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων, και η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η συνεδρίαση σήμερα (Δευτέρα 22/7), τελευταία ημέρα, ξεκίνησε από τις 9:30 με τις τοποθετήσεις των υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι εξειδικεύουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του τις προτεραιότητες και τις δράσεις του χαρτοφυλακίου τους σε βάθος τετραετίας, αλλά και τις ομιλίες βουλευτών όλων των κομμάτων. Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε το Σάββατο 20 Ιουλίου, το απόγευμα, οπότε ο πρωθυπουργός ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώ τον λόγο πήραν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι 6 σιωπές Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας εστιάζουν στις «έξι ένοχες σιωπές» του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως προέκυψαν από την έναρξη της συζήτησης, το απόγευμα του Σαββάτου. Όπως χαρακτηριστικά διαπίστωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (αναλυτικά παρακάτω), απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό:

«Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι επιδόματα φτώχειας; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Το επίδομα στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη ένοχη σιωπή σας, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν να περικοπεί οι δανειστές. Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε πως θα την καταργήσουμε για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και θα τη μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 είχαμε δεσμευθεί πως θα πάει από το 100% στο 50%».

Άκυρη λόγω αντισυνταγματικότητας αποβαίνει η ρύθμιση που ετοίμαζε η ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις!

Άκυρη λόγω αντισυνταγματικότητας αποβαίνει η ρύθμιση που ετοίμαζε η ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα την προχωρήσει. Ούτε καν το νόμο Κατρούγκαλου δεν είπε ότι θα καταργήσει.

Αναφερόμενος στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (επικουρικές συντάξεις) είπε ότι «η όποια μετάλλαξη σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου και όποτε γίνει, θα γίνει κάτω από απόλυτη διαφάνεια υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεφαλαιαγοράς και με δέσμευση ότι κανείς συνταξιούχος που παίρνει επικουρική δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ και ότι θα αφορά τους νέους συνταξιούχους».

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον συνδικαλιστικό νόμο ώστε να ψηφίζουν ακόμη και με ηλεκτρονικό τρόπο.

Συγκεκριμένα προανήγγειλε διάλογο με αντικείμενο

-την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των στελεχών, για την αποτύπωση και, συνεπώς, την αντιμετώπιση του οργανωτικού κατακερματισμού του συνδικαλισμού στη χώρα μας.

-την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διαδικασίες απόφασης προκήρυξης απεργίας, για την ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή και άσκηση του σχετικού δικαιώματος από όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους.

-την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων, εργαζομένων και εργοδοτών.

Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε ποτέ στον ΕΦΚΑ πλεόνασμα. Απλά δεν πλήρωναν συντάξεις». «Η πολιτική αδράνεια και η ανοργανωσιά, σε συνδυασμό με τις “δημιουργικές” λογιστικές μεθοδεύσεις έχουν παγώσει την έκδοση περισσότερων από 200.000 συντάξεων και την ικανοποίηση συνολικά 400.000 αιτημάτων για συνταξιοδότηση» ανέφερε.

Υγεία: Λιγότερες οι προσλήψεις σε σχέση με αυτές που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. στον τομέα της υγείας.

Ο πρωθυπουργός  ανέφερε ότι προχωρά σε 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού το 2019. Επί της ουσίας ωστόσο υλοποιεί την εγκριτική απόφαση της πράξης του υπουργικού συμβουλίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη δρομολόγηση 2.500 προσλήψεων στο χώρο της υγείας, γιατρών και νοσηλευτών (1000 γιατροί και 1500 νοσηλευτές) εντός του 2019. Οι 1.000 μάλιστα προσλήψεις γιατρών για το 2019 έχουν ήδη προκηρυχθεί.

Οι εν λόγω προσλήψεις, που προβλέπονταν στην εγκριτική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, αποτελούσαν μέρος του κεντρικού σχεδιασμού που είχε εξαγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ενίσχυση και ισχυροποίηση της δημόσιας υγείας και αφορούσε 10.000 διορισμούς σε βάθος τετραετίας.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 7.500 προσλήψεις;

Το ερώτημα λοιπόν ουσίας που προκύπτει είναι: Τι προτίθεται να κάνει η ΝΔ για τις υπόλοιπες 7.500 προσλήψεις που προβλέπονταν για τα έτη 2020, 2021 και 2022;

Το ερώτημα αποκτά έναν κατεπείγων χαρακτήρα, τη στιγμή που η ΝΔ έχει δεσμευτεί για επαναφορά της αναλογίας 1 προς 5 όσον αφορά τις προσλήψεις και αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα.

Μεταναστευτικό: «Oι παράνομοι μετανάστες θα αντιμετωπίσουν ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών»

Για «την αποτροπή και την προστασία των συνόρων», όπως και «την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα» μίλησε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Επισης, ο Γ. Κουμουτσάκος, ουσιαστικά «αθώωσε» την πολιτική των χωρών του Βίζεγκραντ εμφανίζοντας τις περίπου ως εξαναγκασμένες να κλείσουν τα σύνορα στους μετανάστες λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το υπουργείο Εσωτερικών στην Ελλάδα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»

Από ασφάλεια υποφέρει η χώρα, όχι από καταπάτηση δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο του, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι ο σωφρονισμός κι η μετανάστευση έχουν ως κοινό τους χαρακτηριστικό την ασφάλεια, γι’ αυτό κι η αρμοδιότητές που συνδέονται με αυτές υπάχθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ήδη κι η φύλαξη των συνόρων κι η φύλαξη των φυλακών αποτελούν κατά βάση υπόθεση της Αστυνομίας.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε ότι ήδη 500 αστυνομικοί επιπλέον έχουν διατεθεί στην ομάδα ΔΙΑΣ παρατηρώντας ότι «γειτονιά-γειτονιά θα ξεριζώσουμε τις εγκληματικές συμμορίες», ενώ παρόμοια ήταν κι η τοποθέτησή του για τις φυλακές υποστηρίζοντας ότι «οι φυλακές έχουν ξεφύγει τα τελευταία χρόνια».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την μετανάστευση «εθνικό θέμα», από την στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές περνούν από την Τουρκία. Σε σχέση με την πίεση προς τις Ευρωπαϊκές χώρες για εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για αναλογική κατανομή των προσφύγων, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας θα μπορέσει να πετύχει σε αυτήν την διεκδίκηση «εκτελώντας άρτια την δουλειά μας».

Εντός Αττικής η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού

Τέλος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε περισσότερα στοιχεία για την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθν. Άμυνας για ανεύρεση χώρου για την μετεγκατάσταση των φυλακών, ο οποίος θα βρίσκεται εντός Αττικής και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα.


Σύντομα ο νέος εκλογικός νόμος που καταργεί την απλή αναλογική

«Ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.  «Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα» επισήμανε. Ξεκαθάρισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Τουρισμός: «Μέρος της τουριστικής πολιτικής της κυβέρνησης η AirBNB»

«Όλα τα θέματα του Τουρισμού θα λυθούν σε ανοικτό διάλογο με τους φορείς της αγοράς, ενώ ήδη ξεκινήσαμε σειρά άτυπων συναντήσεων μαζί τους και θα συνεχίσουμε και με επίσημες συναντήσεις ώστε να καταγραφούν όλα τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και να τα επιλύσουμε, αν χρειαστεί και με νομοθετικές πρωτοβουλίες», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Θεοχάρης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ενοικιάσεων τουριστικών καταλυμάτων από την πλατφόρμα Airbnb, προειδοποιώντας ότι «παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές».

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας» είπε, για αυτό είχε συνάντηση με τον ΠΑΣΥΔΑ που εκπροσωπεί όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών.

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν, αλλά έρχεται με υποχρεώσεις ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα», τόνισε.

Εξωτερική Πολιτική: «Μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ» βλέπουν πίσω από τη νέα προσέγγιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου πήραν μαζί τους και την μονταζιέρα παραποίησης δηλώσεων» και δήλωσε ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης ΝΔ είναι να βελτιώσει μια «κακή συμφωνία».

«Αυτή η συμφωνία είναι μία κακή συμφωνία και αυτή τη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία την πολέμησε και έκανε οτιδήποτε ήταν δυνατόν για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την Συμφωνία των Πρεσπών και εξήγησε: «όμως αυτή η Συμφωνία είναι μία κληρονομιά την οποία παίρνει αυτή η κυβέρνηση μαζί με όλες τις άλλες προβληματικές κληρονομιές που παίρνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Και καταλήγει: «Αυτό το είπαμε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές, πήραμε την συγκατάθεση του ελληνικού λαού και του λαού της Μακεδονίας και σας το λέω και εγώ ως γόνος Μακεδόνων και είμαστε βέβαιοι ότι επιβάλλοντας την ιστορική μας κληρονομιά, επιβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα που προέρχονται από την Μακεδονία, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις που φέρουν στα προϊόντα τους το όνομα Μακεδονία και βέβαια παρακολουθώντας την πορεία μέσα στην ΕΕ θα μπορέσουμε ακόμα και αυτή την κακή συμφωνία να την κάνουμε να βελτιώσει τα αποτελέσματα της προς τους Έλληνες πολίτες, προς τις εθνικές διεκδικήσεις, προς τις ελληνικές επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του αν.υπουργού:

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αποδείξει με αιματηρές θυσίες, ότι θέλουμε να αποτελούμε μέρος του πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στην δικιά μας την παράταξη, αυτό το DNA έρχεται από τις καταβολές της, γιατί είναι η ιστορική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που σε πείσμα των καιρών ενέταξε την χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με στόχο να επιδοθεί η εθνική ανεξαρτησία, να κατοχυρωθεί η δημοκρατία, να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη και, βεβαίως, η κοινωνική και οικονομική πρόοδος. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε στα πλαίσια της Ευρώπης είναι να πιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης. Και να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις μέσα στα πλαίσια των θεσμών. Να μην είμαστε οι επαίτες του ευρωπαϊκού συστήματος, αλλά να είμαστε αυτοί που ερχόμαστε με λύσεις, συμμετέχοντας στο γόνιμο ευρωπαϊκό διάλογο. Αντέξαμε τα δέκα χρόνια της κρίσης να παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ίδια η Ευρώπη άντεξε και -φάνηκε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές- αντιστάθηκε απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της αμφισβήτησης.

Τώρα, βεβαίως, έχουμε να πάμε στην επόμενη φάση. Και η επόμενη φάση είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έρχονται. Κυρίαρχο πρόβλημα, κυρίαρχη πρόκληση είναι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή  το εργαλείο μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Και σε αυτή τη συζήτηση ερχόμαστε προετοιμασμένοι να διεκδικήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει υποστεί πολύ μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της, οφείλει αυτό να συνυπολογιστεί, και να κρατηθούν ενεργές οι δύο πολιτικές που παραδοσιακά αποτελούν και τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ταμείο συνοχής και βέβαια η κοινή αγροτική πολιτική.

Πέρα από αυτό, όμως, πιστεύουμε ότι σε πολιτικές που έχουν μπει πλέον στο τραπέζι και έχουν καθίσει, μάλιστα, και στην κεφαλή του τραπεζιού, όπως πολιτικές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, εμείς ολοένα και περισσότερο θα πρέπει να ζητούμε. Στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι σήμερα η Ελλάδα θα εφαρμόσει και το κοινοτικό και το εθνικό δίκαιο, σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ότι θα πάψει η χώρα μας να είναι η χώρα που δεν φυλάττει τα σύνορά της  ή η χώρα στην οποία οποιοσδήποτε έρχεται θα παραμένει για μακρό χρονικό διάστημα. Και, βέβαια, διεκδικούμε από τους εταίρους μας όχι μόνο την οικονομική ενίσχυση, αλλά και την πολιτική ενίσχυση. Την διεκδικούμε και θα την διεκδικούμε σε όλα τα πλαίσια. Γιατί πιστεύουμε ότι ο ίσος καταμερισμός των βαρών που φέρουν αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να γίνεται μέσα στα πλαίσια της αλληλεγγύης και μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνοχής. Θα σας πω βεβαίως ότι ανοίγεται και ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας και αυτό είναι η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας, το οποίο προϋπολογίζεται με 13 δισεκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να έρθουμε με δύο πλαίσια διεκδικήσεως. Πρώτα απ’ όλα, την εθνική μας θέση, την γεωγραφία μας, τις απειλές που δέχεται ο εθνικός μας χώρος, και βέβαια, από την άλλη την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Εμείς δεν πιστεύουμε σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Κάτι τέτοιο οδηγεί μόνο στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Εμείς πιστεύουμε σε μία Ευρώπη που πηγαίνει μαζί, εφαρμόζει κοινούς κανόνες δικαίου και μια Ευρώπη που δίνει προοπτικές για την διεύρυνσή της, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Γι’ αυτό και πάντοτε εμείς στηρίζαμε και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, έστω κι αυτός αν έχει μπει στον «πάγο» με ευθύνη της ίδιας της Τουρκίας, η οποία δεν επιδεικνύει ούτε σχέσεις καλής γειτονίας ούτε αναγνώρισης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε, βεβαίως, με τη συμπεριφορά την οποία επιδεικνύει στην Κύπρο, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες και με αυτές τις δηλώσεις, προσβάλλοντας ακόμα και την μνήμη των χιλιάδων νεκρών της Κυπριακής εισβολής. Εμείς δε δεχόμαστε τα αποτελέσματα αυτής της εισβολής. Θα παλέψουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή fora, ώστε βρεθεί λύση στο κυπριακό και, βέβαια, θα σταθούμε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον αγώνα τον οποίο κάνει για να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο της εξασφαλίζοντας, βεβαίως, και την ευρωπαϊκή της πορεία.

Θέλω να πω, στο τέλος, ορισμένα πράγματα για την Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί και χθες και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κατρούγκαλος και διάφοροι άλλοι, ακόμα και οι αρχιτέκτονές της, όπως και ο κ. Κοτζιάς που δεν βρίσκεται στη Βουλή, απορώ άλλωστε γιατί οι αρχιτέκτονες και οι βασικοί στυλοβάτες δεν βρίσκονται σε αυτό το Κοινοβούλιο, να πω ορισμένα πράγματα γιατί νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη παρεξήγηση. Kάποιοι μετακομίζοντας από το Mαξίμου πήραν μαζί τους και την μονταζιέρα. Kαι δεν ακούσανε -τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά- το σύνολο της δικιάς μου ομιλίας προχθές στον Economist, όπου ξεκαθάρισα ορισμένα πράγματα.

Ξεκαθάρισα πρώτα απ’ όλα ότι αυτή η συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία. Και ότι αυτήν την συμφωνία η Νέα Δημοκρατία την πολέμησε και έκανε οτιδήποτε είναι δυνατόν ούτε να υπογραφεί ούτε να κυρωθεί γιατί, ακριβώς, δεν θεωρούσαμε ότι έλυνε με επωφελή -για τα εθνικά ζητήματα- τρόπο τα ανοιχτά ζητήματα. Όμως, αυτή η συμφωνία είναι μια κληρονομιά, την οποία παίρνει αυτή η Κυβέρνηση, μαζί με όλες τις άλλες προβληματικές κληρονομιές που παίρνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ανεξαρτήτων, ΣΥΡΙΖΑ-άλλων συνιστωσών. Όπως μας κληροδοτείτε τις δεσμεύσεις για τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως μας κληροδοτείτε μια ΔΕΗ-ωρολογιακή βόμβα, έτσι μας κληροδοτείτε και μια κακή συμφωνία, με την οποία πρέπει να δουλέψουμε, μέσα σε στενά περιθώρια να κάνουμε τα αποτελέσματα της πολύ καλύτερα. Και δυο είναι τα πεδία στα οποία οφείλουμε να δουλέψουμε:  το πρώτο είναι το πεδίο της οικονομίας, δηλαδή το θέμα των επιχειρήσεων, των προϊόντων, τα οποία πρέπει να τα ενισχύσουμε, πρέπει να δώσουμε την ώθηση την οποία χρειάζεται και, βέβαια, πρέπει μέσα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να κατοχυρώσουμε την αυθεντικότητα τους. Το δεύτερο είναι τα θέματα του αλυτρωτισμού. Και εδώ θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα είμαστε σε διαρκή διαδικασία παρακολούθησης και της εξέλιξης των προβλέψεων αυτής της συμφωνίας, αλλά και, ακόμα περισσότερο, μέσα και όταν ανοίξει η ευρωπαϊκή πορεία του βόρειου γείτονα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε σε κάθε στάδιο θα είμαστε εκεί να παρακολουθούμε, γιατί εμείς θέλουμε να προχωρήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρώπη, αλλά χωρίς εκπτώσεις ούτε σε θέματα αλυτρωτισμού ούτε σε θέματα που έχουν να κάνουν με το Κράτος Δικαίου.

Θέλω να σας πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το κράτος δικαίου δεν αποτελεί απλώς μία ιδέα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Και αν σήμερα, έχουμε δει από χώρες του Βίσενγκραντ να έχουν σημαντικές εκπτώσεις και να παρουσιάζει η εσωτερική τους λειτουργία σημαντικές εκπτώσεις από την εφαρμογή ενός κράτους δικαίου, έτσι όπως το εννοούμε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με ανεξαρτησία των θεσμών, με ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, λειτουργία της ελευθερίας του τύπου, λειτουργία και ανεξαρτησία του κοινοβουλίου, έτσι θα πρέπει και στα Δυτικά Βαλκάνια με τον ίδιο τρόπο. Και θα είναι πολύ μακρύς αυτός ο δρόμος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Θέλω να σας πω ξεκάθαρα ότι και εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μας στην Κυβέρνηση -και το απευθύνουμε προς όλους τους συμπατριώτες μας- θα δουλέψουμε, ώστε οι διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η προηγούμενη Κυβέρνηση, να κάνουμε το ο,τιδήποτε είναι δυνατό στο διεθνές επίπεδο και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα, ώστε οι όροι τους και αναφέρομαι ειδικά στην Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η πραγματικότητα που θα βιώσουμε ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας να γίνουν ευνοϊκότερες για την πατρίδα μας και, βέβαια, να επιλυθούν όποιες εκκρεμότητες ακόμα και σήμερα βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ας μην λοιπόν προστρέχετε και να λέτε ότι συνυπογράφουμε την Συμφωνία των Πρεσπών. Την κληρονομήσαμε, θα προσπαθήσουμε, μέσα στο στενό πλαίσιο που αυτή περιγράφει, να βελτιώσουμε την πραγματικότητα την οποία δημιουργεί και αυτό θα το κάνουμε με συνέπεια, με εργατικότητα με διεθνείς συμμαχίες και χωρίς να διακινδυνεύσουμε την θέση της χώρας. Γιατί, οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα σήμαινε ότι θα έχουμε απωλέσει το βασικό μας όπλο, που ήταν το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και από την άλλη θα είχαμε χάσει την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία προέβλεπε τον τρόπο με τον οποίο αυτό το κράτος εκπροσωπείται στους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό το είπαμε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές, πήραμε την συγκατάθεση του ελληνικού λαού και του λαού της Μακεδονίας γι’αυτό -και σας το λέω και εγώ ως γόνος Μακεδόνων- είμαστε βέβαιοι ότι επιβάλλοντας την ιστορική μας κληρονομιά, επιβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα που προέρχονται από την Μακεδονία, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις που φέρουν στα προϊόντα τους το όνομα Μακεδονία και, βέβαια, παρακολουθώντας την πορεία μέσα στην ΕΕ θα μπορέσουμε ακόμα και αυτή την κακή συμφωνία να την κάνουμε να βελτιώσει τα αποτελέσματά της προς τους Έλληνες πολίτες, προς τις εθνικές διεκδικήσεις, προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αθλητισμός: Αναγνώριση του προβλήματος των προσυνεννοημένων αγώνων

Να δούμε το πρόβλημα των προσυνεννοημένων αγώνων «στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι να προβαίνουμε σε αυθαίρετες γενικεύσεις» κάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υφυπουργός αναγνώρισε τουλάχιστον ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το βάζουμε κάτω από το χαλί». Ο Λ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε για «δραστική» κι «άμεση» αντιμετώπιση του προβλήματος των στημένων αθλητικών αγώνων σε συνεργασία με τις FIFA και την UEFA και τις Ελληνικές ομοσπονδίες κι ομάδες. Παράλληλα, ο Λ. Αυγενάκης δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Ο Λ. Αυγενάκης προανήγγειλε «βελτίωση» του αθλητικού νόμου κι αύξηση της χρηματοδότησης των ομοσπονδιών παράλληλα με σεβασμό στο αυτοδιοίκητό τους. Παράλληλα, ο Λ. Αυγενάκης προανήγγειλε αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα για τον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα το ΟΑΚΑ.


Τι είπαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

ΚΙΝΑΛ: Ολοκληρώθηκε μία περίοδος δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανικανότητας και θεσμικών εκτροπών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επεσήμανε πως «αυτή την κρίσιμη ώρα οι μεγαλαυχίες, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις προθέσεων, καθώς και τα ευχολόγια είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Χαρακτήρισε «λανθασμένη την αναφορά του πρωθυπουργού για έναν νέο πατριωτισμό», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του «ούτε στα συλλαλητήρια κατέβηκε, ούτε για συμψηφισμό του μακεδονικού με την μη περικοπή των συντάξεων μίλησε» ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση της ΝΔ ότι εγκατέλειψε τη θέση που είχε ως αντιπολίτευση.

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του συμφωνεί καταρχήν με τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο, όπως είπε, η στάση του θα καθοριστεί από το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

ΚΚΕ: Καμία νομιμοποίηση όσων ματώνουν τον λαό εδώ και χρόνια

«Όλες αυτές οι δήθεν καινοτομίες θα αποδειχθεί ότι δεν θα αλλάξουν στο ελάχιστο τη ζωή του λαού και τις παρεχόμενες προς αυτόν υπηρεσίες», ανέφερε ο  βουλευτής Α΄Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Σημείωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνουν πως στόχος της είναι να θωρακίσει το αστικό κράτος απέναντι στο λαϊκό κίνημα και να το κάνει πιο φιλικό στην καπιταλιστική κερδοφορία.

«Από εμάς μην περιμένετε συναίνεση, ούτε να βάλουμε πλάτη σε αυτή τη νέα “κανονικότητα” γιατί αυτή είναι η νομιμοποίηση και η επέκταση όλων όσων ματώνουν τον λαό εδώ και χρόνια. Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης για να εμποδιστούν τα χειρότερα, να διεκδικήσουμε πίσω όσα χάσαμε και τα οποία βαφτίζονται “παθογένειες” και κυρίως θα συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του βάρβαρου και αδιέξοδου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης», κατέληξε στην ομιλία του ο Γ. Γκιόκας.

Μέρα25: Η κυβέρνηση υπόσχεται στον ελληνικό λαό θεάματα χωρίς άρτο και καταστολή, αντί για ανάκαμψη

«Την 7η Ιουλίου έκλεισε ένα κεφάλαιο της μνημονιακής Ελλάδας, της αποικίας χρέους, της χρεοδουλοπαροικίας μας και άνοιξε ένα άλλο, ένα σκληρότερο και πολύ φοβάμαι μακροβιότερο, που θεμελιώνεται στο 4ο μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε τη συνέχεια νυν και προηγούμενης διακυβέρνησης». Αυτό υποστήριξε στη Βουλή ο επικεφαλής του «ΜέΡΑ25», Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Τι ειπώθηκε χθες, πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ από φέτος (αλλά όχι στα επίπεδα που είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση), εκποίηση της ΔΕΗ, «κουβέντα» για το ασφαλιστικό και άλλα κρίσιμα ζητήματα

Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι κεντρική αποστολή της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φόρους (χωρίς καμία αναφορά στο πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί) και να φέρει νέες επενδύσεις. Δεν ξέφυγε από το ακραίο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο ενώ υπογράμμισε ότι για να… σωθεί η ΔΕΗ, «όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής». Ακόμη πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σημειώνουμε ότι, κατά την δική του ομιλία (βλέπε παρακάτω), το βράδυ του Σαββάτου, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ και να σεβαστεί ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. «Ας μην διανοηθούν να φέρουν νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσουν ένα ξεπούλημα δημόσιου οργανισμού που θα φέρει ζημιά στο κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως «τυράκι» για τη μεσαία τάξη, μετά τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μειώσεις φόρων που ξεκινούν από τώρα, από το 2019, ενώ είχαν εξαγγελθεί για το 2020. Ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. Ωστόσο, θυμίζουμε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (50% για φτωχότερα νοικοκυριά).

Στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο,σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.

– Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ.) η μείωση θα είναι 10%.

Αλ. Τσίπρας: Οι έξι ένοχες σιωπές στο λόγο του κ. Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, κεντρικό σημείο στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα είχε η κριτική του στις «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μας μιλήσατε για 6 αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις 6 ένοχες σιωπές σας.

Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει. Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι; Το ΚΕΑ; Το επίδομα ανεργίας; Το στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς θα είπαμε πως θα καταργήσουμε ως 20.000 ευρώ και θα μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά. Και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%».

Γ. Κατρούγκαλος: Για τον ΣΥΡΙΖΑ εθνικό είναι το αληθές

Η εξωτερική πολιτική είναι ο τομέας που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε νωρίτερα, να αφιερώσει την πρώτη ομιλία, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Έτσι όταν ο βουλευτής του Β1 Βορείου Τομέα Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κινήθηκε στη βάση της πεποίθησης ότι “εθνικό είναι το αληθές”, σε “αντίθεση με τη ΝΔ στην οποία επικράτησε η πατριδοκαπηλεία, αντί για τη συνείδηση του εθνικού συμφέροντος”. Στην αιχμή της κριτικής του πρώην υπουργού Εξωτερικών, βρέθηκε η στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέγνωσε στην ολομέλεια τις πρόσφατες δηλώσεις δύο μελών της σημερινής κυβέρνησης.

Οι εισηγητές

ΚΙΝΑΛ: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε συντηρητικές ατζέντες

«Με αίσθημα ευθύνης και με πυξίδα της παράταξης μας το μέλλον θα καταψηφίσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη ΝΔ ούτε στο Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ΚΙΝΑΛ θα είναι παρόν εντός και εκτός Βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για λύσεις και πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Κατρίνης, έκανε λόγο για «συντηρητική ατζέντα της νέας κυβέρνησης της ΝΔ» αλλά και για «ανυπαρξία ενός συνεκτικού σχεδίου που θα επιλύσει πράγματι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά απο τα προβλήματα των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματοβιοτεχνών, μακριά από τη φτωχομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. “Γιατί διατηρουν άθικτο το σύνολο των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων αλλά και των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας και στα αδιέξοδα για την εργατική τάξη και το λαό μας” πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

ΜεΡΑ25: Με πρόφαση τάχα φιλολαϊκά έργα θα καλυφθεί η επανάκαμψη της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας της Ελλάδας

«Με πρόφαση τάχα φιλολαϊκά μέτρα θα καλύψετε την επανάκαμψη της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας της Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής Β3 Αθηνών-Νότιου Τομέα του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης αλλά αυτό θα σήμαινε ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και της υγείας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση εννοιών και αντιλήψεων στο όνομα μας υποτιθέμενης ασφάλειας και τάξης με άγρια καταστολή», ανέφερε ακόμη η Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε ότι επιτυχία της κυβέρνησης για την ισχυροποίηση των θεσμών και την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας, “σημαίνει ισοπέδωση εννοιών και αντιλήψεων στο όνομα μιας υποτιθέμενης ασφάλειας και τάξης” και αυτό επιβεβαιώνει το πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το άσυλο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί