ΗΠΑ για Ράφα: «Είπαμε στο Ισραήλ πως διαφωνούμε»

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του συνοριακού σημείου διέλευσης με τη Γάζα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται πως παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, το Ισραήλ προχώρησε τελικά στην επίθεση στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο για περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Η νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και είναι καθοριστικής σημασίας για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η μοναδική έξοδος για τους τραυματίες του πολέμου.

Μάλιστα το Ισραήλ έθεσε υπό τον έλεγχό του και τη νότια συνοριακή διάβαση, απαγορεύοντας την πρόσβαση του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη από το Ισραήλ είναι μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 34.780 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 78.200έχουν τραυματιστεί από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Γάζα.

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα», υπογραμμίζοντας ότι η κατάληψη της πλευράς του περάσματος ήταν ένα «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση της εξάρθρωσης της Χαμάς. Υπεραμυνόμενος του σχεδίου του υποστήριξε πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Στο Κάιρο Ισραηλινοί για το ενδεχόμενο εκεχειρίας

Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως μια ομάδα Ισραηλινών θα ταξιδέψει στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να εκτιμήσουν τις προθέσεις της Χαμάς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στην πρόταση για εκεχειρία, υπογραμμίζοντας πως αυτή που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

«Αυτή η αποστολή αποτελείται από μέσης βαθμίδας αντιπροσώπους. Εάν υπάρξει ενδεχομένως μια αξιόπιστη συμφωνία, τα κύρια στελέχη θα ηγηθούν της αποστολής», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα υψηλόβαθμα στελέχη από τις υπηρεσίες πληροφοριών Μοσάντ και Σιν Μπετ, που είναι επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το ανατολικό τμήμα της Ράφας. Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς η επιχείρηση στη Ράφα σχεδιάστηκε για να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός. Από την πλευρά του ο εν λόγω ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, υποστήριξε πως «η αποφασιστικότητα που επέδειξε το Ισραήλ να κινηθεί εναντίον της Ράφα ώθησε τη Χαμάς να δώσει βιαστικά την τελευταία της πρόταση».

Οι βασικοί άξονες και οι διαφορές της πρότασης εκεχειρίας

Η πρόταση χρησιμοποιεί το βασικό πλαίσιο μιας πρότασης από την 27η Απριλίου, που βασίζεται σε μια παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή ορισμένων από τους περισσότερους από 130 Ισραηλινούς ομήρους ως αντάλλαγμα με Παλαιστίνους κρατουμένους στο Ισραήλ, και την έφθασε σε «απαράδεκτα όρια», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Εντούτοις, ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δέχθηκε τη συμφωνία για ανά φάσεις εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που πρότεινε το Ισραήλ την 27η Απριλίου με ελάχιστες αλλαγές, που δεν επηρέασαν τα βασικά σημεία της πρότασης.

Η νέα πρόταση δεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ αυτών του Μαργουάν Μπαργκούτι, ενός ηγέτη της Φατάχ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του στις φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

«Η Χαμάς θέλει όλοι τους να είναι επιλέξιμοι και το Ισραήλ να μην έχει κανέναν λόγο στο θέμα», τόνισε ο αξιωματούχος. Θα ήρε επίσης τους περιορισμούς στην εισαγωγή στη Γάζα των διπλής χρήσης υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Η Χαμάς λέει ότι αυτά θα επιτραπούν για την αποκατάσταση της Γάζας, όμως γνωρίζουμε πως η πρόθεσή τους είναι να κατασκευάσουν πολεμοφόδια».

Επιπλέον, η Χαμάς προτείνει τώρα την απελευθέρωση μονάχα 18 ομήρων στην πρώτη φάση της εκεχειρίας, αντί για 33 που θα απελευθερώνονταν βάσει προηγούμενων προτάσεων, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν σε μια μεταγενέστερη φάση. «Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα έπαιρνε πίσω μονάχα 18 ομήρους, εάν επέμενε στην άρνησή του να ματαιώσει την επίθεση», τόνισε ο αξιωματούχος.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί