Η σιγουριά της ψήφου στο ΚΚΕ

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι syntychakis-manolis.jpg

Του Μανώλη Συντυχάκη*

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να προκηρυχτούν οι εκλογές τον ερχόμενο Ιούλη και από διάφορες πλευρές ξεκίνησαν τα περί «χαμένης ψήφου» σε κόμματα όπως το ΚΚΕ, αφού «στις εθνικές εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση».

Είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σκοπεύουν να πολώσουν μέχρι αηδίας το προεκλογικό κλίμα, να το ρίξουν στις κλάψες, αναβιώνοντας τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος, όπως «να μην ξαναέρθει η δεξιά» όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλά ΠΑΣΟΚ και «λαϊκισμός ή υπευθυνότητα» όπως λέει η ΝΔ, κ.ά. αναπαράγοντας τη φιλολογία της «χαμένης» ψήφου για το λαό.

Στόχος τους είναι επίσης όσοι ταλαντεύονται ή βλέπουν ότι δεν οδηγεί πουθενά η συνήθης κυβερνητική εναλλαγή, να μην κάνουν το βήμα, να παραμένουν έστω και με βαριά καρδιά εγκλωβισμένοι στο ψευτοδίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Θα έλεγα, ότι θα τους διευκόλυνε αρκετά στις εκλογές να συμμετέχουν μόνο δύο κόμματα, για να μη δυσκολεύεται ο λαός στην επιλογή της επόμενης κυβέρνησης. ‘Η – εφόσον δεν τους είναι εύκολο – τουλάχιστον να συμμετέχουν μόνο κόμματα – δεκανίκια και μίας χρήσης (ΜΕΡΑ25, Βελόπουλος, κ.λ.π.), όπως έγινε με το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, για να εκτονώνεται η δυσαρέσκεια και να σπάει πού και πού η μονοτονία με καμιά συγκυβέρνηση. Άλλωστε, το έχει ξαναζήσει ο λαός μας, να εμφανίζονται το πρωί κόμματα τέτοιας κοπής και το βράδυ να διαλύονται ή να μεταπηδούν οι βουλευτές τους, από το ένα κόμμα στο άλλο. Το δε ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δείχνει πρόθυμο μετεκλογικά να συνεργαστεί και να συμμετέχει σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρουμε όμως με σιγουριά πως έτσι κι αλλιώς οι ψευτοτσακωμοί, το «μίσος» και ο «αλληλοσπαραγμός» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία των προγραμμάτων τους, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αφού το ίδιο σχέδιο, τις ίδιες προτεραιότητες – αυτές του κεφαλαίου – υπηρετούν κι οι δυο.

Θα έλεγα λοιπόν, ότι είναι στο χέρι του λαού να τους τρίψει στη μούρη τέτοια άθλια επιχειρήματα και ειδικά αυτό της «χαμένης ψήφου». Γιατί οι εκλογές σίγουρα βγάζουν κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Πηγαίνοντας οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά στην κάλπη πρέπει να αναλογιστεί: Ποια είναι η «χαμένη» και ποια η «κερδισμένη» ψήφος για τα δικά τους συμφέροντα ;

Χαμένη είναι η ψήφος που δικαιώνει την πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που δίνει συγχωροχάρτι στην ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων. Που δίνει «ελευθέρας» στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων τις οποίες θα παραλάβει η αυριανή κυβέρνηση από τη σημερινή, στο πλαίσιο των «μεταμνημονιακών αξιολογήσεων», και στις οποίες συμφωνούν όλοι μαζί, πλην ΚΚΕ.

Χαμένη είναι η ψήφος στους «επόμενους» για να φύγουν οι «σημερινοί», ή στους «σημερινούς» για να μην έρθουν οι «επόμενοι», κάτι που τελικά βοηθά να συνεχίζεται η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία και η κάθε κυβέρνηση, με το λαό στη γωνία, να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προκάτοχός της.

Χαμένη είναι η ψήφος που δίνεται με κριτήριο ποιο κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης προς όφελος μιας χούφτας κιφήνων που λυμαίνονται τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού μας. Που στο όνομα αυτού του κοινού στόχου επιβραβεύονται τα δωράκια στο μεγάλο κεφάλαιο και τα ψίχουλα στο λαό, δήθεν στο όνομα ενός «καλύτερου μέλλοντος». Μόνο που το «καλύτερο μέλλον» αφορά τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεργολάβους και μεγαλοξενοδόχους και όχι το λαό που υποφέρει.

Χαμένη είναι η ψήφος που δίνει νομιμοποίηση στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους θανάσιμους ανταγωνισμούς, στα ΝΑΤΟικά δολοφονικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, στα διχοτομικά παζάρια στην Κύπρο, στην αναμόχλευση σχεδίων συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Πρόκειται για σχεδιασμούς στους οποίους αποτυπώνεται απόλυτα η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, κάτι που άλλωστε δεν περνά απαρατήρητο από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με πρώτη και καλύτερη την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Χαμένη είναι η ψήφος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στις δυνάμεις δηλαδή που καλούν το λαό να ξεχάσει όσα έχασε, να μάθει να ζει με τα ψίχουλα, να πάρει διαζύγιο από τη διεκδίκηση των απωλειών του. Που χαρακτηρίζουν «παθογένειες» τις κατακτήσεις που ξηλώθηκαν με τα μνημόνια.

Χαμένη είναι η ψήφος που θα οδηγήσει στην ισχυροποίηση του νέου διπολισμού, του μπλοκ εκείνων των κομμάτων τα οποία και στη νέα Βουλή θα ψηφίζουν από κοινού τους νόμους που τσακίζουν το λαό για να ενισχύουν το κεφάλαιο.

Χαμένη είναι η ψήφος που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενισχύει αυτούς που ξεπλένουν τους φασίστες εγκληματίες και τους ακροδεξιούς: Είτε μέσω της εθνικιστικής ρητορικής και του αντικομμουνισμού, είτε μέσω του χαϊδέματός τους, της πολύμορφης αξιοποίησης της παρουσίας τους, τις κοινές φωτογραφήσεις τους στο Καστελόριζο, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Ποια είναι η κερδισμένη και σίγουρη ψήφος που δεν θα προδώσει ποτέ τους πόθους και τις προσδοκίες του λαού μας ; Κερδισμένη είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ !

Σηματοδοτεί την απόρριψη της πολιτικής που μας έφερε έως εδώ, μιας πολιτικής που όλοι ξέρουν ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα, μετά από την κυβερνητική εναλλαγή.

Μεταφράζεται σε αγώνα την επόμενη μέρα. Είναι η ψήφος που θα κατατεθεί στην οργάνωση της αντίστασης, για να μπουν εμπόδια στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αλλά και στα νέα που θα έρθουν. Εκείνη που ενισχύει την εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην εξουσία του κεφαλαίου, στην κυβέρνηση και τα κόμματά του.

Στέλνει το μήνυμα του εργάτη, του άνεργου, του φτωχού αγρότη και αυτοαπασχολούμενοι, του νέου, ότι δεν παραιτείται από όσα του έκλεψαν τα προηγούμενα χρόνια, ότι δεν θυσιάζει άλλο τις ανάγκες του στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και τα κέρδη του κεφαλαίου. Που λέει όχι στην αναβάθμιση της Ελλάδας ως «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή για να ξεδιπλώνουν τα βρώμικα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Δίνει δύναμη στον αγώνα για την αποφασιστική απομόνωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, για να μην πάρει ούτε μία έδρα στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και για να δοθεί χτύπημα στα διάφορα σχέδια ανασυγκρότησης του ακροδεξιού χώρου.

Κερδισμένη είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ, δηλαδή στην πάλη για την πραγματική διέξοδο από την κατάσταση που μας έφερε έως εδώ, για να αντλήσει ο λαός μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη στο δίκιο του, στην προοπτική της δικής του εξουσίας, για να μπορεί να ζήσει με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής. Η ψήφος που ενισχύει τον αγώνα για το μόνο φιλολαϊκό μέλλον: Την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Στις επερχόμενες εκλογές μπορεί και πρέπει να εκφραστεί η υπαρκτή τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, να αποτυπωθεί και στην κάλπη, εκείνου του μεγάλου τμήματος του λαού που προβληματίζεται, στέκεται θετικά απέναντι στο ΚΚΕ, στήνει αυτί, δείχνει ενδιαφέρον για τις θέσεις του.

Καλούμε, προοδευτικούς, αριστερούς, ριζοσπάστες, που δήλωσαν αηδιασμένοι από την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα δυσαρεστούνται με την άνοδο της ΝΔ, όπως και με την ιδέα της επικείμενης κυβερνητικής εναλλαγής, να δουν το ΚΚΕ, ως το δικό τους αποκούμπι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μία επιλογή έχουν: Να συστρατευτούν πιο αποφασιστικά με το ΚΚΕ, να το στηρίξουν σήμερα στις κάλπες και αύριο να μπουν με μεγαλύτερη ορμή στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης από τα κάτω, στα σωματεία και στις γειτονιές. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα: Στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της πολιτικής και μαζικής πάλης για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

*Ο Μανώλης Συντυχάκης είναι Βουλευτής του ΚΚΕ και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί