Βενεζουέλα – Πραξικόπημα: Διπλωματικό θρίλερ σε Καράκας – Μαδρίτη για τον Λεοπόλδο Λόπεζ

Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον «ήρωα» της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ και την υπηρεσιακή ισπανική κυβέρνηση αντιμέτωπη με μία πολύ «καυτή πατάτα».

Ένα από τα πρόσωπα της χθεσινής ημέρας ήταν ο Λεοπόλδο Λόπεζ. Ο πραγματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα εμφανίστηκε… απελευθερωμένος στο πλευρό του Χουάν Γουαϊδό, για να εξαφανιστεί στη συνέχεια αναζητώντας καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής και να καταλήξει στην Ισπανία.

Ο 48χρονος πολιτικός, αγαπημένο παιδί της Δύσης, μέντορας του Γουαϊδό και φανατικός πολέμιος του τσαβισμού, ζούσε σε κατ΄οίκον περιορισμό από το 2017, όμως, χθες, με τη βοήθεια αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών απελευθερώθηκε και βρέθηκε στο πλευρό του ηγέτη της αντιπολίτευσης για να δώσει… πνοή στο αίτημα για πραξικόπημα κατά του Νικολάς Μαδούρο.

Στη συνέχεια, όμως, κι ενώ υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την Εθνοφρουρά, το «χρυσό παιδί» της βενεζουελάνικης Δεξιάς εξαφανίστηκε για να διαπιστωθεί αργότερα προς ζήτησε και βρήκε, μαζί με την οικογένειά του, καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής.

Την είδηση επιβεβαίωσε το Σαντιάγο, διευκρινίζοντας ότι δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο, όμως η υπόθεση φαίνεται να έχει έντονο παρασκήνιο, καθώς ο Λόπεζ ξαφνικά βρέθηκε στην πρεσβεία της… Ισπανίας στο Καράκας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε την είδηση, ανακοινώνοντας ότι ο Λεοπόλδο Λόπεζ βρίσκεται στην πρεσβεία μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

Οι εξελίξεις αυτές βάζουν την Ισπανία σε διπλωματικούς μπελάδες, καθώς η Μαδρίτη δεν έχει διακόψει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Μαδούρο, έχει, όμως αναγνωρίσει τον Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως η Μαδρίτη έχει ήδη εγκρίνει την ισπανική υπηκοότητα στους γονείς του Λόπεζ (είναι ισπανικής καταγωγής), ενώ ο πατέρας του πρόσφατα ανακοινώθηκε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Στη λίστα της ισπανικής Κεντροδεξιάς βρίσκονται και άλλα μέλη της οικογένειας, αλλά και πολιτικοί σύμμαχοι του Λόπεζ, όπως ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, ο οποίος έχει φύγει από την Βενεζουέλα.

«Ο Γουαϊδό θέλει επέμβαση των ΗΠΑ»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε σήμερα «Ο Γουαϊδό θέλει στρατιωτική επέμβαση από τον Τραμπ. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: καταδικάζουμε το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Η λύση για την ένταση είναι ο διάλογος και οι εκλογές. Αυτό είναι απίθανο με τον Γουαϊδό επικεφαλής. Η κυβέρνηση (της Ισπανίας) έκανε λάθος. Ο Γουϊδό θέλει στρατιωτική παρέμβαση από τον Τραμπ».

Άφησε, ακόμη, υπόνοιες και για την περίπτωση Λόπεζ αναφέροντας «Ρωτήστε την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλές αιτήσεις για άσυλο στην Ισπανία και δεν θα είναι κατανοητό να πούμε “ναι” σε ορισμένες και “όχι” σε άλλες».

Η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λόπεζ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος ξεκαθάρισε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λεοπόλδο Λόπεζ, της συζύγου Λίλιαν Τιντόρι και της κόρης τους.

«Δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και καθήκον της χώρας μας να υπερασπίζεται την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε ακόμη:

Βενεζουέλα: Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος από τον Γκουαϊδό (Βίντεο)

Βίντεο σοκ από την Βενεζουέλα: Όχημα της Εθνοφρουράς έπεσε πάνω σε διαδηλωτές

Ν. Μαδούρο: Καταστείλαμε εξέγερση μιας ομάδας στρατιωτών

Απειλές ΗΠΑ σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Μαδούρο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί