Σταθάκης: Οι νομικές κινήσεις του Euroasia δεν επηρεάζουν τη διασύνδεση της Κρήτης- Θα ολοκληρωθεί έγκαιρα

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την ελληνική πλευρά ώστε να αναλάβει την ηλεκτρική διασύνδεση Αττική – Κρήτη η «Αριάδνη» του ΑΔΜΗΕ είναι τεκμηριωμένες και «πατάνε γερά». Συνεπώς οι νομικές κινήσεις που πιθανόν κάνει ή θα κάνει η Εuroasia Interconnector δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το έργο θα υλοποιηθεί έγκαιρα εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Αυτό απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κληθείς να σχολιάσει την είδηση που διέρρευσε χθες από την Κυπριακή εταιρεία σύμφωνα με την οποία ο Εuroasia Interconnector έχει προχωρήσει σε δικαστικές προσφυγές κατά της ΡΑΕ στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και σε  επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί παράβασης του ευρωπαϊκού Κανονισμού που διέπει το πλαίσιο υλοποίησης των PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ο Εuroasia τον Μάρτιο κατέθεσε   τέσσερις αγωγές κατά της ΡΑΕ για την αναστολή ισάριθμων αποφάσεων που έλαβε από τον Αύγουστο του 2018 και μετά κατά παράβαση του ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Παράλληλα η κυπριακή κοινοπραξία κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην Κομισιόν με το ίδιο αίτημα, η οποία και αναμένεται να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Ας σημειωθεί πάντως ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δηλώνει ότι δεν έχει λάβει γνώση καμίας αγωγής εκ μέρους του Εuroasia Interconnector. Η κυπριακή εταιρεία έχει κάνει αιτήσεις αναθεώρησης των επίμαχων αποφάσεων της Αρχής (με τις οποίες ανατέθηκε το έργο στην «Αριάδνη») οι οποίες έχουν απορριφθεί από τη ΡΑΕ.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πιθανόν οι νομικές προσφυγές του Εuroasia να αφορούν την ακύρωση της απόρριψης των αιτήσεων αναθεώρησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί