Στo Κεραμούτσι ο Σπύρος Καλλέργης

Στο Κεραμούτσι βρέθηκε το Σάββατο το απόγευμα (16/03) ο Σπύρος Καλλέργης συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης “Ενωμένο Μαλεβίζι”.

 

Ο Νίκος Κοκοβάκης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Σπύρου Καλλέργη, προσκάλεσε το σύνολο των φορέων της περιοχής, προκειμένου να ακουστούν τα προβλήματα του τόπου του. Στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου έδωσαν το παρών, εκτός της οικοδέσποινας και προέδρου του Π.Σ. κας. Εύης Μανιού, ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης κος. Λάμπρος Βαμβακάς, η πρόεδρος της Τ.Κ Κεραμουτσίου κα. Πόπη  Θραψανιωτάκη, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κος. Γιάννης Κοκοβάκης αλλά και αρκετοί κάτοικοι του χωριού.

 

Αρχικά τοποθετήθηκε η πρόεδρος της Τ.Κ. κα. Θραψανιωτάκη, η οποία καλωσόρισε τον Σπύρο Καλλέργη, σε ένα τόπο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και λόγο της αγάπης του για την οινοποιία όντας πρωτεργάτης της διάσωσης και ανάδειξης της τοπικής ποικιλίας Μαλβαζία.

 

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στα ήδη πεπραγμένα για το τόπο και συγκεκριμένα για την ολοκλήρωση τοποθέτησης κυβόλιθων σε διάφορα τμήματα του χωριού, αλλά και το έργο του βιολογικού, όπου για κάποιους υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με το σημείο εγκατάστασης.   

Επίσης αναφέρθηκε σε δύο ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν από το Δήμο και πραγματικά μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο τόπο, αυτό του παλιού κάστρου (Καστέλι), αλλά και της Φάμπρικα-Κοκκινίδη.

Αναφορικά με τα προβλήματα επισήμανε αυτό της αγροτικής οδοποιίας, αλλά και της γενικότερης οδικής διασύνδεσης με το Γάζι.

 

Στη συνέχεια ο κος. Βαμβακάς, συνεχάρη τον κο. Καλλέργη για την πρωτοβουλία του να έρθει σε επαφή με τους κατά τόπους φορείς, σημειώνοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από τέτοιες ουσιαστικές πράξεις και όχι φανφάρες και λοιπές κινήσεις εντυπωσιασμού.

 

Αναφέρθηκε σε τρία βασικά προβλήματα του τόπου με αντίστοιχες προτάσεις επ’ αυτών.

Όπως του οδικού άξονα Κεραμουτσί-Καβροχώρι, με παράλληλα έργα στην ηλεκτροδότηση σε όλη την περιοχή και στην επαρκή διάθεση νερού σε περιοχές όπως τα Ξύπετρα.

Στην ανάπτυξη της πολεοδόμησης στην περιοχή, με διανοίξεις δρόμων εντός του οικισμού του Κεραμουτσίου. Αλλά και την τουριστική αξιοποίηση του Καστελίου.

 

Σε σχετική παρέμβαση ο κος. Καλλέργης πρότεινε, η δημιουργία Ινστιτούτου αξιοποίησης της ποικιλίας κρασιού Μαλβαζία και γενικότερα της αμπελουργίας, να γίνει στο ιστορικό σημείου του Castro Malvazino, κάνοντας αναφορά ότι προ 10ετίας περίπου, σε ευρωπαϊκό συνέδριο που έγινε στο Candia Maris, συμφωνήθηκε η δημιουργία του, αλλά ο τωρινός Δήμαρχος δεν έπραξε τα δέοντα για την υλοποίηση του.

 

Επίσης δεσμεύτηκε για την δημιουργία Αντιδημαρχίας στήριξης του πρωτόγεννη τομέα.

 

Με την σειρά του ο κος. Γιάννης Κοκοβάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, αναφέρθηκε στα προβλήματα της άρδευσης και γενικά της διαχείρισης των υδάτων και το κόστος που το συνοδεύει, στην αγροτική οδοποιία αλλά και σε ένα μείζον πρόβλημα που ταλανίζει και στερεί το εισόδημα των αγροτών, αυτό της Δακοκτονίας.      

 

Οπού με παρέμβαση του ο πρώην Δήμαρχος Γαζίου κος. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, έκανε ξεκάθαρο ότι ο Δήμος θα πρέπει να δρα πάντα καίρια και αποτελεσματικά ακόμα και με συμπληρωματικές ενέργειες, και όχι να ρίχνει το μπαλάκι στην κεντρική διοίκηση. Αναφέροντας ότι κατά την θητεία του, υπήρξαν πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κωνοποκτονίας και επιπλέον ενεργειών δακοκτονίας με έξοδα του Δήμου, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους.

 

Στις προτάσεις του ο κος. Κοκοβάκης, ανέφερε την δημιουργία γραφείου αγροτουρισμού και αξιοποίησης αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και την εκμετάλλευση της Φάμπρικας-Κοκκινίδη για την δημιουργία εκθετηρίου τοπικών προϊόντων.

 

Τέλος η κα. Εύη Μανιού, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου και χρόνια φίλη του κου. Καλλέργη, καλυπτόμενη από τις τοποθετήσεις των λοιπών φορέων αναφορικά μετά προβλήματα της περιοχής, ευχήθηκε απλά και μετά βεβαιότητας καλή επιτυχία στον υπ. Δήμαρχο.

 

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους πολύ εποικοδομητική  και κράτησε σχεδόν τρείς ώρες.

Στην συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το καφενείο της περιοχής, οπού απολαύσαν νόστιμα εδέσματα και καλή ντόπια τσικουδιά.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος συναντήσεων με τους τοπικούς φορείς η παράταξη «Ενωμένο Μαλεβίζι» βρέθηκε σήμερα 18/3/19 στις 19:00 στο πνευματικό κέντρο στα Καλέσσα και αύριο 19/3/19 στις 19:00 θα βρεθεί στην Αγία Πελαγία.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί