Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας για τις Δημοτικές Εκλογές

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας, σχετικά με τις Δημοτικές Εκλογές.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Ιεράπετρα έχει μια μεγάλη και πρωτοποριακή αγροτική παραγωγή και μια δυναμική κοινωνία, δεν είχε όμως και μια αντίστοιχη δημοτική αρχή. Η διάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες κρίσης που εκφράζεται μεταξύ των άλλων και με την πληθώρα υποψηφίων για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, χωρίς συζήτηση θέσεων και στόχων.

       

       Η αδυναμία της υπάρχουσας δημοτικής αρχής να αναδείξει κυρίαρχα ζητήματα για την περιοχή, να διαμορφώσει στόχους και όραμα και να θέσει πολιτικά προτάγματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με την ενεργοποίηση των δημοτών, την έκανε να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις προσπαθώντας απλώς να «κάνει θόρυβο». Και αυτό είναι ένας από τους παράγοντες που έχει οδηγήσει στη σημερινή υποβάθμιση της Ιεράπετρας.

 

       Στην Ιεράπετρα με κύρια την ευθύνη των δημοτικών αρχών δεν έχουμε πολιτική διαχείρισης νερών, διαχείρισης και ενίσχυσης της αγροτικής αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης, αντιμετώπισης των ελλείψεων στους μεγάλους οδικούς άξονες. Δεν μπορέσαμε να σχεδιάσουμε και να αποκτήσουμε αναγκαίες υποδομές που άλλες πόλεις στο νομό και στη χώρα ήδη έχουν (ύδρευση, απορρίμματα κλπ).  Δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της περιοχής, με προστασία του περιβάλλοντος και κοινωνική ανταπόδοση. Οι τοπικές κοινότητες (και λόγω του συγκεντρωτισμού του “Καλλικράτη”), αφέθηκαν στην τύχη τους. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην δήμου Μακρύ Γιαλού που κατάλαβε εντονότερα από άλλες περιοχές, τι σημαίνει συγκεντρωτισμός του “Καλλικράτη”.

 

Ταυτόχρονα, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποβαθμίστηκε ως αστικό κέντρο, χάνοντας κρίσιμες υπηρεσίες και δημόσιες δομές, (εφορία, τελωνείο, ΤΕΙ, υποβάθμιση νοσοκομείου κ. α.). Με την ασφυκτική οικονομική στενότητα και την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών που επέβαλε, όξυνε ακόμα περισσότερο την διάλυση τους και προώθησε την ιδιωτικοποίηση και τις εργολαβίες.

 

       

        Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός στόχος των εκλογών, όπως αποτυπώθηκε και από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μας, είναι η δημιουργία πλατιών συνεργασιών, με προγραμματική συμφωνία

  1.  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κάθε δήμου προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και
  2. για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

       

       Σήμερα, με τη μεγάλη θεσμική αλλαγή του «Κλεισθένη Ι», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων του κεντρικού δήμου στις τοπικές κοινότητες, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για τη συμμετοχή των πολιτών αλλά και για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων παρεμβάσεων από τις τοπικές αρχές.

 

  1.      Με την απλή αναλογική, περιορίζεται το αυταρχικό και αδιαφανές δημαρχοκεντρικό σύστημα του “Καλλικράτη” και διευκολύνονται νέες δυνάμεις να συμμετέχουν στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων.
  2.      Με τις αυξημένες αρμοδιότητες, οι τοπικές κοινότητες μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα δικά τους προβλήματα χωρίς την ασφυκτική εξάρτηση από τον Δήμαρχο.
  3.     Με την αυξημένη χρηματοδότηση (Φιλόδημος), μπορούν να σχεδιαστούν έργα που καλύπτουν ανάγκες των πολιτών και είχαν εγκαταλειφθεί (ύδρευση, βιολογικοί, σχολεία, αγροτική οδοποιία κ. α.).
  4.    Με τη δημιουργία νέων θεσμών, είτε συμμετοχικών (ενεργειακές κοινότητες, ΚοινΣεπ, νέοι συνεταιρισμοί) είτε διαχειριστικών (ΦΟΔΣΑ, Φορείς Διαχείρισης Περιβάλλοντος) μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι προς όφελος της κοινωνίας, ενώ μέχρι σήμερα ή έμεναν αναξιοποίητοι ή αφήνονταν στη διαχείριση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
  5.      Με τη δυνατότητα των δημοτικών αρχών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημόσιας υγείας και παιδείας, με τη στήριξη των τοπικών υποδομών και του προσωπικού τους (ΤΟΜΥ, νοσοκομείο, σχολικές εγκαταστάσεις κ. α.)

 

       

       Μέχρι τώρα, αυτές οι δυνατότητες δεν έχουν μπει στα προγράμματα των υποψηφίων ούτε έχει αναπτυχθεί διάλογος για τις αναγκαίες ιεραρχήσεις και κυρίως για το όραμα που έχουμε για την πόλη μας και τον Δήμο, και κυρίως πώς θα το επιτύχουμε.

 

       Αυτόν τον διάλογο αλλά και τις προγραμματικές συγκλίσεις τόσο με τις δημοτικές παρατάξεις όσο κυρίως με τον προοδευτικό κόσμο της Ιεράπετρας θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε ως πολιτική οργάνωση, ώστε η συμμετοχή των πολιτών να γίνει ουσιαστική και διεκδικητική, για να φανούν ουσιαστικά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και οι αναγκαίες συγκλίσεις πριν και μετά τις εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί