Η τοποθέτηση του περ. συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Σ. Ορφανού, για τον απολογισμό δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης

Χθες Δευτέρα 4/3 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο απολογισμός δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης για το 2018. 

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του Σ. Ορφανού, περιφερειακού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση:

Για τον Απολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης το 2018.

Φαίνεται πως οι νεκροί από τις τελευταίες πλημμύρες, αυτοί που είδαν να γκρεμίζονται γεφύρια, να κόβονται δρόμοι, αλλά και όσοι δεν τα βγάζουν πέρα, επειδή δε βρίσκουν δουλειά, δεν μπορούν να πουλήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα πάνω από το κόστος, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη, μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί, ότι έχουμε μια Περιφέρεια που λειτουργεί με «σύγχρονη αντίληψη» που πέτυχε «να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας» και έχει «ενθαρρυντική διεθνή εικόνα», όπως λέει ο Απολογισμός του κ.Αρναουτάκη.

Με αλαζονεία ο απολογισμός αναφέρεται σε μια εικονική πραγματικότητα. Λέει ότι αν μετρηθούν οι πράξεις «είμαστε βέβαιοι ότι πράξαμε το σωστό» και απειλεί το λαό «ότι αξίζει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί», με προτεραιότητα να δώσουμε  «περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας» των επενδυτών, στους οποίους εναποθέτει την ελπίδα να δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας.

Όμως οι θάνατοι και οι ζημιές από φυσικές καταστροφές δεν είναι έργο του θεού. Είναι αποτέλεσμα του ότι μέτρα πρόληψης με τα αναγκαία μέτρα υποδομής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ στις προτεραιότητες της Περιφέρειας, όπως και όλων των επιπέδων του σημερινού κράτους. Πολλές φορές στην ιστορία, το ρυάκι στο Κουρταλιώτικο φαράγγι έγινε ορμητικό ποτάμι. Όμως ποτέ οι κυβερνώντες δε βγάλατε συμπεράσματα. Οι αστοχίες και οι κακοτεχνίες στα γεφύρια που ανακάλυψε τώρα ο κ.Σπίρτζης,  υπήρχαν από τον καιρό των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τότε που ήταν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου, πριν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανθεκτικότητα των γεφυριών και των οδοστρωμάτων είναι κάτι που μπορεί να υπολογιστεί, αν δεν είχατε ως προτεραιότητα τη μείωση του προσωπικού, την υποβάθμιση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών και την παράδοση των έργων σε εταιρείες. Όπως επίσης μπορούν να υπολογιστούν το ποσά που πρέπει να δαπανηθούν για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση των αναγκαίων μέτρων υποδομής, αν δεν είσαστε τόσο πρόθυμοι να αποδεχτείτε τα κρατικά προγράμματα λιτότητας, να δικαιολογήσετε τις περικοπές χρηματοδότησης για τις λαϊκές ανάγκες, για να διευκολύνετε τη συγκέντρωση πλεονασμάτων από το υστέρημα του λαού, για τη χρηματοδότηση παλιών και νέων δανειστών, εξοπλισμών, ελλήνων, αμερικάνων, γερμανών, κινέζων και ρώσων μαφιόζων επενδυτών και άλλων αρπακτικών.

Αυτή η «δίκαιη ανάπτυξη» της παραχώρησης σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους των αεροδρομίων, των λιμανιών, των νερών και της ενέργειας, των καλωδίων και των αγωγών, των υδρογονανθράκων και της επεξεργασίας απορριμμάτων, αρχαιολογικών χώρων, αλλά και εκτάσεων όπως η πρώην αμερικάνικη βάση των Γουρνών, μετατρέπει τελικά όλο τον πλούτο της χώρας μας σε εργαλείο του κεφαλαίου για να ισοπεδώνει τα εισοδήματα και τα δικαιώματα του λαού, αντί να είναι κατοχυρωμένη λαϊκή περιουσία, εργαλείο για την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας.

Η δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» στην οποία όλοι ορκίζεστε, είναι τα μεγάλα λόγια, η καραμέλα για να αποκοιμηθεί και να μη ξεσηκωθεί ο κόσμος, να οργανωθεί και να παλέψει ενωμένος για τα δικαιώματά του, να βάλει στην άκρη τη χαμοζωή που τον καταδικάζετε, το κεφάλαιο, τον κρατικό του μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα και όλους εσάς, τους κάθε είδους δεξιούς και αριστερούς «σωτήρες» που το υπηρετείτε.

Και μάλιστα ακριβώς επειδή ο κ.Αρναουτάκης υπερασπίζεται σταθερά το συμφέρον του κεφαλαίου, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την εικόνα λαϊκού ανθρώπου, γι’ αυτό ενώνει «υπερκομματικά» όλες τις μνημονιακές δυνάμεις, που  έχουν «πιστεύω» τα κέρδη του κεφαλαίου, με δοκιμασμένο αντιλαϊκό ρόλο στο παρελθόν και το παρόν: το παλιό ΠΑΣΟΚ, στελέχη της ΝΔ και βέβαια το ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στην άκρη τις δήθεν τεράστιες διαφορές τους.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετείται στον απολογισμό και του 2018 και όλης της τετραετίας με κριτήριο το πως στάθηκε η Περιφέρεια στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που παραμερίζονται, η λύση τους αναβάλλεται για το μέλλον.

Στη διαχείριση απορριμμάτων η Περιφέρεια ξεκίνησε πριν 7 χρόνια την επικαιροποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού –του ΠΕΣΔΑΚ – και πλέον σήμερα όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο στήσιμο των φορέων διαχείρισης ώστε να έχουν πιο ευέλικτες σχέσεις με τους ομίλους επιχειρηματιών που επιδιώκουν να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων που σχεδιάζονται για τη λεγόμενη «κυκλική οικονομία», με αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών. Σε αυτά τα σχέδια εκδηλώθηκε η μεγάλη συμμαχία όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Την αντιπλημμυρική θωράκιση την είδαμε φέτος, όπως πέρυσι είδαμε το αντίστροφο με τη λειψυδρία, λόγω έλλειψης έργων συγκέντρωσης του νερού. Αναφέρω μόνο ορισμένα στοιχεία από το Σχέδιο Δράσης του 2018, που συζητιέται σε επόμενο θέμα, αποσπασμένο από τον Απολογισμό :

Καθαρισμός ποταμού Κερίτη : Ενδεικτική κατανομή πίστωσης 2018 : 300.000€.  Πληρωμή : 0

Μελέτη ποταμού Γιόφυρου   : Ενδεικτική κατανομή πίστωσης 2018 : 100.000€.  Πληρωμή : 0

Μελέτη για το ρέμα Μιλάτου : Ενδεικτική κατανομή πίστωσης 2018 :  51.000€. Πληρωμή : 0

Για όλα τα παραπάνω το περσινό Σχέδιο δράσης του 2018 , πρόβλεπε πίστωση 679.000 € για το 2019. Το νέο Σχέδιο Δράσης του 2019 κατεβάζει την πίστωση για το 2019 στις 337.000€. Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας χωρίς άλλες αναλύσεις.

Από την άλλη ξεχείλισαν τα φράγματα, τα νερά πάνε στη θάλασσα, αλλά δεν πέφτουν τα τιμολόγια του νερού που εμπορεύονται οι δήμοι και οι εταιρείες εμφιάλωσης. Αντίθετα πολλοί Δήμοι κόβουν τα υδρόμετρα αρδευτικού νερού από μικρούς οφειλέτες.

Η αντισεισμική θωράκιση είναι ανύπαρκτη, όπως και το ενδιαφέρον σας για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού σώματος για την αντιπυρική προστασία.

Η κοινωνική σας πολιτική είναι η αναδιανομή της ακραίας φτώχειας, ενώ συνεχίζεται η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων. Με τα κριτήρια μάλιστα των δικαιούχων Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που διανέμεται η επισιτιστική βοήθεια του ΤΕΒΑ, είναι για πολλές περιπτώσεις αμφίβολο αν βοηθιούνται αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό των υπηρεσιών –μόνιμοι και συμβασιούχοι. Εσείς όμως ενδιαφέρεστε μόνο για το πως θα φέρετε κι άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη φτώχεια.

Στην Υγεία ομολογείτε πως η περιφέρεια χρηματοδοτεί υποδομές υγείας αρμοδιότητας του κράτους, από τις πετσοκομένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, σε βάρος άλλων αναγκών. Εσείς αυτό το ονομάζετε «ευαισθησία» για την υγεία του λαού. Εμείς το ονομάζουμε συγκάλυψη και στήριξη της πολιτική της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση και  υποβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος της ιδιωτικής υγείας.

Για τα ναρκωτικά που απλώνονται στα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον πέρα από την πίεση της κυβέρνησης να επεκταθεί η νόμιμη χρήση σε ελεγχόμενους χώρους.

Στην ενέργεια υιοθετείτε την απελευθέρωση, την πλήρη παράδοση των υδρογονανθράκων, των ανανεώσιμων πηγών, της μεταφοράς καυσίμων και ενέργειας με καλώδια και αγωγούς στα μεγάλα μονοπώλια –χωρίς καμία προοπτική μείωσης των τιμολογίων για τη λαϊκή κατανάλωση- ενώ προπαγανδίζετε την ανάμιξη δήμων και ΤΟΕΒ σε ρόλο μαϊντανού στις επενδύσεις ΑΠΕ.

Στις εργασιακές σχέσεις -παρά τις φιλολογικές αντιρρήσεις σας στην απαγόρευση των προσλήψεων και στην επέκταση των συμβασιούχων και άλλων ελαστικών σχέσεων –  έχετε γίνει σημαιοφόρος στην εφαρμογή τους στην περιφέρεια, στους δήμους και παράδειγμα για την επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομίας, προς όφελος των επιχειρηματιών και με ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων των εργαζομένων.

Για τους αγρότες η Περιφέρεια είναι απόλυτα ενσωματωμένη στη γραμμή της ΕΕ, στην εφαρμογή και προπαγάνδιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επιχειρηματική ανασύνταξη της αγροτικής παραγωγής με εκτόπιση των μικρών και φτωχών αγροτών που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται για την επιβίωσή τους.

Στον Τουρισμό έχετε αναλάβει σημαντικό μέρος της διαφημιστικής δαπάνης των tour operators και των ξενοδόχων, ενώ αδιαφορείτε προκλητικά για τα προβλήματα και τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων στον τουρισμό, για το δικαίωμα των εργαζομένων γενικά και των παιδιών τους σε διακοπές και αναψυχή.

Ο Περιφερειάρχης έχει και 2η ιδιότητα. Είναι διορισμένος από την κυβέρνηση, με βάση σχετικό νόμο,  ως Πρόεδρος του κρατικού Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Αυτό εκτός από τη διαχείριση του κρατικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) –που εγγράφεται στα οικονομικά στοιχεία περιφέρειας και δήμων για να κρύψει την περικοπή της χρηματοδότησης που μπορούν να διαθέτουν κατά την κρίση τους- κάνει τις πληρωμές Τομεακών έργων των υπουργείων, πληρώνει τα οδοιπορικά στους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης και διαχειρίζεται τα κίνητρα και τις επιχορηγήσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Έτσι μαθαίνουμε ότι το 2018 επιχορηγήθηκαν με 6,4 εκ.€ σε 38 ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Με παρόμοιο τρόπο έχει ανατεθεί η εποπτεία διαχείρισης του ΕΣΠΑ στον περιφερειάρχη.

Να πως με τη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων και με τη βοήθεια της κυβέρνησης,  χτίζεται η εικόνα του περιφερειάρχη που φέρνει και μοιράζει λεφτά.

Μόνο που αυτή η διαχείριση ωφελεί λίγους και τσακίζει πολλούς.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει . Ένα πρώτο βήμα είναι να σας τιμωρήσει ο λαός, να ηττηθεί η πολιτική σας – η πολιτική που είναι κοινή όλων σας – και στις δημοτικές και στις περιφειακές και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές, όποτε κι αν γίνουν. Να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση, τους αγωνιστές που συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Να διεκδικήσει πίσω το δικαίωμα να ζει ανθρώπινα, όπως αξίζει στην εποχή μας. Να μην επιτρέψει συνέχιση των χρεοκοπημένων πολιτικών επιλογών που μας έφεραν ως εδώ.

Τέλος σημειώνουμε ότι ενώ μπορείτε, δεν θέλετε να διαφοροποιηθείτε από την κυβέρνηση, ούτε στο ελάχιστο διαδικαστικό θέμα της αναβάθμισης της συζήτησης για τον απολογισμό της δράσης σας. Καλύπτεστε πίσω από νόμο που διαχωρίζει το διοικητικό από τον οικονομικό απολογισμό, που διαχωρίζει τη συζήτηση του απολογισμού από τον προϋπολογισμό και το σχέδιο δράσης, που δεν επιτρέπει στο Συμβούλιο να ψηφίσει για το διοικητικό απολογισμό. Και όλα αυτά για να γίνεται αποσπασματικά η συζήτηση, να κρύβεται η πραγματικότητα και να μην καταλαβαίνει ο κόσμος τίποτα. Πάντως αν ψηφίζαμε,  εμείς θα καταψηφίζαμε.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί