Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στο Ηράκλειο για το νέο του μυθιστόρημα “Σελάνα”

Ο καταξιωμένος Τάκης Θεοδωρόπουλος, γνωστός και από τη στήλη καθημερινού χρονογραφήματος που διατηρεί στην εφημερίδα Η Καθημερινή, ταξιδεύει στην Κρήτη για να μιλήσει για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Σελάνα, ένα μυθιστόρημα για την περιπέτεια της δημιουργίας που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο «Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα».
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στο NTORE SYMPOSIA (Πλατεία Ελευθερίας), στο Ηράκλειο, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Χριστίνα Αλεξάκη, ο παιδίατρος-νεογνολόγος Γιάννης Νταγιάννης και ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, Δρ Πανεπιστημίου Κρήτης Σταύρος Σηφάκης. Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Η μακραίωνη βιογραφία του Παρθενώνα ξεκινά με τον αγώνα του δημιουργού-αρχιτέκτονα ανάμεσα στην έμπνευσή του και τη δύναμη της δημοκρατίας.
Ο Παρθενών, όπως όλα τα μεγάλα αριστουργήματα, κρύβει στη μορφή του και την εμπειρία ζωής του δημιουργού του, του Ικτίνου: τις επιθυμίες, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις, τις αμφιβολίες, τις αγωνίες και τους φόβους του. Τη δίνη αυτής της εμπειρίας σαρώνει η μυθιστορηματική αφήγηση ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του χρόνου, στην καρδιά μιας Αθήνας, όπου ο δήμος είναι «τύραννος», όπως τον αποκαλεί ο Ευριπίδης, και οι θεοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται και να παρεμβαίνουν στο ανθρώπινο σύμπαν. Οδηγός στην περιπέτεια η δαιμονική και μαγευτική συγχρόνως Σελάνα, σύντροφος ζωής του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.

Όπως εξηγεί ο Τάκης Θεοδωρόπουλος: …με το μυθιστόρημα αυτό γεύτηκα τα αποφάγια που άφησε στο τραπέζι της η ευωχία των μελετητών τόσων αιώνων. Πέρασα χρόνια διαβάζοντας τα έργα τους, άλλοτε με περιέργεια, άλλοτε με θαυμασμό κι άλλοτε από υποχρέωση. Όμως άλλο έψαχνα, κι ας ήξερα πως δεν θα μπορέσω να το βρω στις σελίδες που καταγράφουν με εξαιρετική ακρίβεια αριθμούς, διαστάσεις, αποστάσεις και όσα άλλα μέσα διαθέτει ο ανθρώπινος νους για να περιγράψει το ορατό. Οι πειρασμοί ήσαν πολλοί. Σκέφτηκα μια βιογραφία του Παρθενώνα που θα στηριζόταν αποκλειστικά σε ιστορικές μαρτυρίες, από τον Κέκροπα ως τον Μανόλη Κορρέ. Όμως τελικά υπέκυψα στην έξη μου –την έξη του μυθιστοριογράφου– διότι αυτή υπηρετεί καλύτερα το ζητούμενο. Επειδή όμως το «Μυθιστόρημα του Παρθενώνα» δεν τελειώνει με τη δημιουργία του, ευελπιστώ να συνεχίσω με τα επόμενα επεισόδια του μακραίωνος βίου του.

Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο
Μετά από δεκαπέντε χρόνια απουσίας ξαναβρήκες την Αθήνα, σε σχετικό αναβρασμό, περίπου όπως την άφησες. Ό,τι αλλάζει διαρκώς μένει πάντα το ίδιο. Στον λόφο, σαν κατάλοιπα οδοντοστοιχίας μαυρισμένης από τη φθορά, άσκεπα και ξεκρέμαστα, στέκονταν ακόμη τα ίχνη του πρώτου ναού που έκαψαν οι Πέρσες. Κάτι κοντόχοντροι κίονες με τα ξεθωριασμένα χρώματά τους κι ένα υπόλοιπο από αέτωμα με τον Κέκροπα, τον «ενδιάμεσο άνθρωπο», με κεφαλή και κορμό άνδρα που κατέληγε σε μια μεγαλοπρεπέστατη φολιδωτή ουρά ερπετού. Ο «ενδιάμεσος άνθρωπος», ένας άνθρωπος που δεν έχει γίνει ακόμη άνθρωπος, αφού δεν έχει σταθεί στα πόδια του, ένας υποψήφιος άνθρωπος.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Παρακολουθήστε βίντεο με τον συγγραφέα στο οποίο μας συστήνει το νέο του μυθιστόρημα.
Ο συγγραφέας εξηγεί γιατί αποφάσισε να γράψει μια μυθιστορηματική τριλογία για την ιστορία του Παρθενώνα και των δημιουργών του. Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενό του.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος δεν θέτει μόνο τα ερωτήματα, έχει και τις απαντήσεις. Χωρίς να προδίδει το μυστήριο του αινίγματος –ίσως μάλιστα και να το επιτείνει– προσφέρει στον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα έναν πολυκύμαντο βίο και στους αναγνώστες ένα απολαυστικό μυθιστόρημα. […]
Ο Τ. Θεοδωρόπουλος μπορεί να ανοίγει την πόρτα του μύθου χωρίς να κλείνει το παράθυρο στην πραγματικότητα. Μπορεί να αποδίδει το φως χωρίς να σβήνει τις σκιές».
Μαρία Κατσουνάκη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Από τα πλέον ιδιαίτερα μυθιστορήματα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς το παρελθόν μπορεί να μετατραπεί σε καλλιτεχνική δημιουργία του σήμερα».
Μάνος Κοντολέων, www.diastixo.gr

«Μυθιστόρημα φιλοσοφικό, υπαρξιακό, πολιτικό. Μυθιστόρημα άκρως ερωτικό, αφού μιλάει για τον έρωτα της δημιουργίας, για τον έρωτα του “αιείν περιπάτειν”, για την “κεραυνοβόλο ερωτική μανία” εκείνων που κάποιοι τους άφησαν έκθετους στον Κιθαιρώνα… Συνάμα όμως κι ένα μυθιστόρημα ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο αφού μιλά για εκείνους που εις τους αιώνες πάσχουν από “τερταταίους πυρετούς”, “περαστικούς σαν τη ζωή…”».
Τζέμη Τασάκου, Ο Αναγνώστης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ημερήσιο, τον περιοδικό τύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Έχει υπογράψει μυθιστορήματα και δοκίμια. Βρείτε τον στο Facebook.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Τάκη Θεοδωρόπουλου:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί