Ικανοποίηση παρά τα προβλήματα, εξέφρασε για το μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο Α. Ξανθός

Μια πρώτη αποτίμηση της λειτουργίας του νέου μοντέλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με στόχο την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει αλλά και τον σχεδιασμό για τη συνέχεια, έγινε σήμερα σε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και οι συντονιστές των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) του Λεκανοπεδίου Αττικής, ο Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι στόχος του νέου μοντέλου της ΠΦΥ είναι να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, εδραιώνοντας σταδιακά μια νέα κουλτούρα στη φροντίδα που δεν εστιάζει μόνο στο άτομο, αλλά ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην κοινότητα και τροποποιεί «ανθυγιεινές» ατομικές συμπεριφορές και υπερβαίνει το νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ.

Όπως τόνισε, το νέο μοντέλο της ΠΦΥ όχι μόνο δεν κατέρρευσε, όπως παραπειστικά λέγεται και γράφεται, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και σταδιακής επίλυσης των προβλημάτων που εμφανίζει κάθε αλλαγή στην αρχική της φάση, αφού σε ενάμιση χρόνο λειτούργησαν 110 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 26 στην Αττική, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέες δομές.

Σημείωσε ακόμη, ότι αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα αν αναλογιστεί κάποιος ότι συντελέστηκε σε περίοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας και έγινε πραγματικότητα επειδή υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά του υπουργείου Υγείας με την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ, όπως είπε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η ΠΦΥ είναι το «κλειδί»  για μια υγειονομική φροντίδα ανοικτή σε όλους τους πολίτες που έρχεται να πλαισιώσει την τεράστια τομή που έγινε με την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Διευκρίνισε ακόμη ότι το λεγόμενο «gatekeeping» και το σύστημα παραπομπών, που σταδιακά θα ενσωματωθούν στην ΠΦΥ δεν έρχονται να βάλουν φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, αλλά να κρατήσουν ανοικτές τις «θύρες» του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό για τους πολίτες και πιο οργανωμένο και ορθολογικό για το σύστημα υγείας.

«Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, η ενίσχυση των ΤΕΠ των νοσοκομείων που επιχειρούμε με την πρόσληψη 520 μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα-αποκατάσταση, που παρουσιάσαμε πρόσφατα με την ενίσχυση των ΚΕΦΙΑΠ, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και κατέληξε: «Το νέο μοντέλο στην ΠΦΥ είναι ένα “στοίχημα” εθνικής σημασίας που υπηρετεί τον στόχο της καθολικής κάλυψης και της ισότητας στην υγεία. Γι΄ αυτό είναι μια δομική αλλαγή στο ΕΣΥ που ήρθε για να μείνει».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Σταμάτης Βαρδαρός, τόνισε ότι από την προκήρυξη των 455 γιατρών για τα ΚΥ, οι 120 θέσεις αφορούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σημείωσε ότι θα αναπληρωθούν και θα προκηρυχθούν άμεσα και όλες οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν από τις παραιτήσεις των γιατρών του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ από 1/12019. Τόνισε ακόμα ότι τα στοιχεία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς από τις 500.000 και πλέον δωρεάν επισκέψεις πολιτών σε αυτές, υπολογίζεται ότι εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τους πολίτες.

Επίσης εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία όλων των πλευρών για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας στην ΠΦΥ, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμπιστευτούν το νέο σύστημα και ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επαφής του προσωπικού της ΠΦΥ με τον πολίτη και τη σωστή ενημέρωσή του, τόσο στο θέμα του οικογενειακού γιατρού, όσο και στο θέμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ).

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί