Στην Κομισιόν καταγγέλλει ο Δ. Παπαδημούλης τη Ryanair

Επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας κατέθεσε στην Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με το απαράδεκτο περιστατικό το οποίο συνέβη με ευθύνη της Ryanair στην προγραμματισμένη πτήση της από το Λονδίνο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, που ταλαιπώρησε δεκάδες επιβάτες, μεταφέροντάς τους στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Δείτε: Οδύσσεια για εκατοντάδες επιβάτες με προορισμό τη Θεσσαλονίκη- Πτήση κατέληξε στη… Ρουμανία

Πτήση της Aegean παρέλαβε τους 201 εγκλωβισμένους επιβάτες στη Ρουμανία- Ανάμεσά τους και Κρητικοί

Πυρά Σπίρτζη κατά της Ryanair για την ταλαιπωρία των επιβατών

Συγκεκριμένα ο Δ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/2004 ο οποίος αναφέρει ρητά ότι η αεροπορική εταιρία φερει την ευθύνη των επιλογών αναφορικά με τέτοιες έκτακτες συνθήκες, ζητά από την Κομισιόν να λάβει πρωτοβουλίες οι οποίες «θα θέτουν πραγματικά σε προτεραιότητα τους επιβάτες και την ασφαλή και δίκαιη μεταχείρισή τους».

Παρά την λύση η οποία δόθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ναύλωσε αεροσκάφος της Aegean για να μεταφέρει τους Επιβάτες στην Θεσσαλονίκη, η ταλαιπωρία που υπέστησαν ως αποτέλεσμα των προκλητικά απαράδεκτων επιλογών της RyanAir ήταν μεγάλη.

Με αφορμή το περιστατικό, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η Κομισιόν οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα των επιβατών κάθε φορά που εκείνα συγκρούονται με την πολιτική χαμηλού κόστους μιας αεροπορικής εταιρίας. Τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς τη Κομισιόν:

Ερώτηση Προτεραιότητας προς Κομισιόν σχετικά με την ταλαιπωρία των Ελλήνων Επιβατών από την RyanAir

Στις 4 Ιανουαρίου 2019, η RyanAir επικαλούμενη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες αποφάσισε να αλλάξει τον τόπο προσγείωσης της πτήσης RYR8582 από Λονδίνο προς Θεσσαλονίκη και να προσγειώσει το αεροπλάνο στην Ρουμανική πόλη Τιμισοάρα, σχεδόν 800 χιλιόμετρα μακριά. Με δεδομένη την ευθύνη που φέρει η εταιρία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 261/2004  για τον καθορισμό εναλλακτικών αεροδρομίων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η RyanAir επέλεξε προφανώς για λόγους κόστους, όχι κάποιο από τα ανοιχτά αεροδρόμια στην Ελλάδα ή και σε κάποια γειτονική χώρα άλλα σε κάθε περίπτωση κοντά στην Θεσσαλονίκη, άλλα το φθηνό αεροδρόμιο της Τιμισοάρα. Επιλογή ανεύθυνη και κοινωνικά προκλητική.

Αποτέλεσμα ήταν οι επιβάτες μεταξύ των οποίων και παιδιά να ταλαιπωρηθούν υπερβολικά. Λύση έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία ναύλωσε αεροπλάνο της Aegean το οποίο και μετέφερε τους επιβάτες στην Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο τον κανονισμό 261/2004 και την μεγάλη ευθύνη της RyanAir, ερωτάται η Κομισιόν:

  1. Πώς προστατεύει στα δικαιώματα των επιβατών όταν αυτά συγκρούονται με μία τέτοια πολιτική χαμηλού κόστους των αεροπορικών εταιριών;

2. Τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει ώστε να το θεσμικό πλαίσιο να θέτει πραγματικά σε προτεραιότητα τους επιβάτες και την ασφαλή και δίκαιη μεταχείρισή τους;

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί