Στους 11 ο αριθμός των νεκρών από την ένοπλη επίθεση στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ

Ένας ένοπλος που φώναζε «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» εισέβαλε σήμερα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ κατά τη διάρκειας της λειτουργίας και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των πιστών, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους -όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αμερικανικά ΜΜΕ- και τραυματίζοντας έξι μεταξύ αυτών τέσσερις αστυνομικοί προτού συλληφθεί.

«Είναι μια πολύ φρικτή σκηνή εγκλήματος, μία από τις χειρότερες που έχω ποτέ δει» δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους» επισήμανε ο αξιωματούχος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι ο ένοπλος εισήλθε στο κτίριο και άρχισε να φωνάζει «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».

Ένας αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας επιβεβαίωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι δύο από τις έξι τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης συνελήφθη, τέθηκε υπό κράτηση και νοσηλεύεται, σημείωσαν επίσημες πηγές.

Δύο πηγές ταυτοποίησαν τον ύποπτο ως τον 46χρονο Ρόμπερτ Μπάουερς από το Πίτσμπουργκ.

Σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάουερς αναφέρει ότι σε μια εβραϊκή οργάνωση υπέρ των προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «της αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια η οπτική σας, θα μπουκάρω».

Το παραπάνω μήνυμα αναρτήθηκε στο Gab, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Φιλαδέλφεια, που δημιουργήθηκε ως εναλλακτική στο Twitter. Σε μια ανακοίνωση, το Gab.com επιβεβαίωσε ότι το προφίλ αυτό ανήκει πράγματι στον Μπάουερς.

Σύμφωνα με αξιωματικό του FBI ο δράστης χρησιμοποίησε ένα αυτόματο τουφέκι AR-15 για να διαπράξει την επίθεση.

Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια και βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας αυτής της πόλης στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στις ΗΠΑ καταγράφθηκε το 2017 μια αύξηση στις επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα με 1.986 περιστατικά (παρενοχλήσεις, βανδαλισμούς, επιθέσεις) τη χρονιά αυτή, αυξημένα κατά 57% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την οργάνωση Anti-defamation Leigue. Ωστόσο, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων είναι πολύ σπάνιες.

Ντ. Τραμπ: H επίθεση στη συναγωγή έχει ελάχιστα να κάνει με τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα το «μίσος» στις ΗΠΑ αφού ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια, σπέρνοντας τον θάνατο προτού παραδοθεί.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι «είναι ένα φοβερό, φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, «κάτι πρέπει να γίνει».

Ο απολογισμός θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτε εκτιμήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για μια συνάντηση με αγρότες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή.

«Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή».

«Όταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή».

Εντούτοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νόμους για την οπλοκατοχή. Σημείωσε δε ότι εάν υπήρχε προστασία εντός του ναού τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι αποτελεί επιλογή για όλες τις εκκλησίες και τις συναγωγές να έχουν ένοπλους φρουρούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι αυτού του είδους τα περιστατικά που σημειώνονται εδώ και πολλά χρόνια είναι ντροπή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει προεκλογική συγκέντρωση στο Ιλινόι. Ο Μάικ Πενς καταγγέλλει μια “επίθεση” κατά της θρησκευτικής ελευθερίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την προεκλογική συγκέντρωση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Ιλινόι, μετά την φονική ένοπλη επίθεση σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Το εξετάζουμε» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, σχετικά με το ενδεχόμενο της ματαίωσης της συγκέντρωσης στο Μερφισμπόρο, στο Ιλινόι, που είχε προγραμματιστεί για τις 16.30 τοπική ώρα (00.30 Κυριακής ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πομπέο καταδίκασε μια «επίθεση» σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ.

«Αυτό που συνέβη στο Πίτσμπουργκ σήμερα δεν ήταν απλά εγκληματικό, ήταν διαβολικό» σημείωσε σε μια τηλεοπτική παρέμβαση.

Ήταν «μια επίθεση εναντίον αθώων Αμερικανών και μια επίθεση σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μας» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Ιβάνκα Τραμπ: Η Αμερική είναι “ισχυρότερη” από τις ενέργειες ενός “δογματικού αντισημίτη”

Η Αμερική είναι «ισχυρότερη» από τις ενέργειες ενός «διεστραμμένου και δογματικού αντισημίτη» δήλωσε η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τραμπ, που έχει ασπασθεί τον ιουδαϊσμό, στον απόηχο της φονικής ένοπλης επίθεσης σήμερα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Όλοι οι καλοί Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό του εβραϊκού λαού για να αντιταχθούν στις τρομοκρατικές ενέργειες και συμμερίζονται τον τρόμο, την αποστροφή και την αγανάκτηση μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ» έγραψε η Ιβάνκα Τραμπ στο Twitter.

«Πρέπει να ενωθούμε εναντίον του μίσους και του Κακού».

Για μία από “χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει ποτέ δει” μίλησε αξιωματούχους του Πίτσμπουργκ

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή ένοπλη επίθεση στη συναγωγή ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα.

Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

 

Διαβάστε ακόμη:

Τουλάχιστον 4 νεκροί από τους πυροβολισμούς στο Πίτσμπουργκ (βίντεο)

”Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν” φώναζε ο δράστης του μακελειού στο Πίτσμπουργκ

Τραμπ: Δεν έχει σχέση με τους νόμους για την οπλοκατοχή το περιστατικό στο Πιτσμπουργκ – Προτείνει τη θανατική ποινή για τον δράστη

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί