Διεθνής ανησυχία από τις απειλές του Ντ. Τραμπ προς Μόσχα και Πεκίνο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «προειδοποίησε» ότι σκοπεύει να αναπτύξει το πυρηνικό οπλοστάσιό που διαθέτει η χώρα του προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Ρωσία και την Κίνα.

“Μέχρι να λογικευτούν, οι ΗΠΑ θα αυξάνουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχόλιο αυτό απευθύνεται στη Ρωσία και την Κίνα. Κατηγόρησε επίσης, για άλλη μια φορά, τη Μόσχα ότι δεν τηρεί τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987, από την οποία απείλησε ότι θα αποσυρθούν οι ΗΠΑ.

Από τη Μόσχα όπου βρισκεται, ο σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον αρνήθηκε ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εκβιάσει τη Ρωσία απειλώντας ότι θα αποσυρθεί από τη συνθήκη αυτή. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξη πυραύλων στην Ευρώπη που θα στοχεύουν τη Μόσχα, αν εγκαταλειφθεί η συνθήκη αυτή του 1987.

Μιλώντας στην εφημερίδα Kommersant, ο Μπόλτον είπε ότι οι παραβιάσεις της συνθήκης εκ μέρους της Ρωσίας ήταν εκείνες που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή. Επέμεινε επίσης ότι η Ρωσία παραβιάζει την INF εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει συζητήσει με τους συμμάχους της τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ και ότι, μετά τη Βρετανία, μπορεί να εκφράσει τη στήριξή της και η Ιαπωνία.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι αν εγκαταλειφθεί η συνθήκη, η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα για την ασφάλειά της.

Ο Λαβρόφ από τη μεριά του τόνισε ότι «η ανακοινωθείσα πριν από δύο ημέρες από τον Ντόναλντ Τραμπ αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ορόσημο του Ψυχρού Πολέμου που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη θα καταστήσει τον κόσμο πιο επικίνδυνο».

Αντιδρά η Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία και να διασφαλίσουν την «πλήρη και επιβεβαιώσιμη εφαρμογή της».

Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μάγια Κοτσιγιάντιτς είπε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον «πρέπει να διατηρήσουν τον εποικοδομητικό διάλογο» επί της συμφωνίας.

Όπως τόνισε, η Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνεκούς «συνέβαλε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στη λήξη του αγώνα δρόμου για τα πυρηνικά, ενώ είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Η Γερμανία κάλεσε τις ΗΠΑ να συντονιστούν με τους ευρωπαίους εταίρους για τη διάσωση της διμερούς συμφωνίας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε στον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον οποίο είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, πως οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα σε σχέση με τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (IMF) θα πρέπει να γίνουν σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνδιάλεξη του Μάας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα (χθες), όπου οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσουν το μέλλον της διμερούς συνθήκης ΗΠΑ-Ρωσίας που επιτεύχθηκε το 1987, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μακρόν: «Σημαντική για την Ευρώπη»

Μετά τη Γερμανία, που μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξέφρασε «λύπη» και κάλεσε την Ουάσιγκτον «να αναλογιστεί τις συνέπειες της απόφασής αυτής», και ο Εμανουέλ Μακρόν, που μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, επισήμανε ότι η Συμφωνία για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς «είναι σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης».

Επίσης, σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι «οι εταίροι του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να μελετήσουν τις συνέπειες της αμερικανικής απόφασης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Εμανουέλ Μακρόν «υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συνθήκης, ιδιαίτερα σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητά μας».

Κίνα: «Λάθος απόφαση»

Αντίθετη με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία είναι και η Κίνα, με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, να δηλώνει ότι «είναι λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν μονομερώς από μια συμφωνία-ορόσημο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη».

«Αυτή η συνθήκη έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των εντάσεων στις διεθνείς σχέσεις, στην προώθηση της διαδικασίας του πυρηνικού αφοπλισμού και ακόμη στη διατήρηση μιας παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας», τόνισε.

Και καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία INF περιορίζει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να αντιδράσουν απέναντι σε κινεζικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, η Χούα Τσουνγίνγκ επισήμανε: «Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως είναι εντελώς λάθος να εμπλέκεται η κινεζική πλευρά στην αποχώρηση από τη συνθήκη».

Τι λέει το ΝΑΤΟ

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν πολλές φορές τις ανησυχίες τους για το θέμα του μη σεβασμού από τη Ρωσία των διεθνών υποχρεώσεών της, περιλαμβανομένης της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που συνήφθη το 1987 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.

Όπως είπε, το θέμα είχε συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 29 χωρών της Συμμαχίας τον Οκτώβριο, και «οι Σύμμαχοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους».

Σύμφωνα με την Οάνα Λουνγκέσκου, η συμπεριφορά της Μόσχας εδώ και μερικά χρόνια «προκαλεί πολλές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τον σεβασμό από τη Ρωσία των υποχρεώσεών της».

Όπως υποστήριξε, «οι Σύμμαχοι ταυτοποίησαν ένα σύστημα ρωσικών πυραύλων, το 9M729, που προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Έπειτα από χρόνια αρνήσεων, η Ρωσία παραδέχθηκε πρόσφατα την ύπαρξη του συστήματος πυραύλων χωρίς να παρέχει την απαραίτητη διαφάνεια και τις απαραίτητες εξηγήσεις».

«Ελλείψει αξιόπιστης απάντησης από τη Ρωσία για τον νέο αυτό πύραυλο, οι Σύμμαχοι εκτιμούν πως η πιο εύλογη εκτίμηση είναι πως η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF», κατέληξε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί