Εισαγγελική έρευνα για το φράγμα Βαλσαμιώτη

Aυτεπάγγελτα η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων ξεκίνησε δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι το φράγμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του παρ’ ότι δαπανήθηκαν για την κατασκευή του πάνω από 40.000.000 ευρώ!

Στις κλήσεις όλων των εμπλεκομένων μάλιστα υπάρχουν και μια σειρά από δημοσιεύματα των “Χ.ν.” με πιο πρόσφατο αυτό του περασμένου Μαΐου.
Ήδη έχουν καταθέσει υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ενώ αναμένεται να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τη δεκαετία του ΄90 μέχρι και σήμερα.
Στις εισαγγελικές αρχές τονίσθηκε η σημασία του να εξετασθούν και όσοι έχουν εμπλακεί με το έργο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του είχαν ασχοληθεί με το έργο και είχαν δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις, ενώ μια σειρά από έργα που κατασκευάστηκαν στο παρελθόν και είχαν… αστοχίες είχαν τη σφραγίδα του συγκεκριμένου Υπουργείου (λιμνοδεξαμενές Χρυσοσκαλίτισσας και Αγ. Θεοδώρων, υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό κ.λ.π.).
Στομικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπαίνει το σύνολο του έργου από τότε που σχεδιάστηκε αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και τη μέχρι σήμερα πορεία του (συμβάσεις, χρηματοδοτήσεις, πληρωμές, κατασκευή και άλλα τεχνικά στοιχεία, αναθεωρήσεις προϋπολογισμών κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 1995 και μετά από μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005 με αρχικό προϋπολογισμό τα 23.000.000 ευρώ. Όμως μια σειρά από προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά τις εργασίες είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο προϋπολογισμός που έφτασε τελικά τα 41.500.000 ευρώ!
Το φράγμα εγκαινιάσθηκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014, ωστόσο πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι οι διαρροές που είχε ήταν πάρα πολλές και δεν μπορούσε να δεχθεί την ποσότητα των 6.000.000 κυβικών νερού για την οποία είχε κατασκευαστεί αλλά μόνο 1.200.000 εκ. κυβικά!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και πρόσφατα σε σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων είχαν εκφραστεί προβληματισμοί αναφορικά με τη χρησιμότητα του έργου, αφού μια γεώτρηση που έκανε πέρυσι ο ΟΑΚ και λειτουργεί από φέτος στα Μυλωνιανά και που κόστισε περίπου 250.000 ευρώ μπορεί να δώσει περισσότερο νερό από όσο μπορεί να αποθηκεύσει το φράγμα που κόστισε 41 εκ. ευρώ και δεν μπορεί να το αποθηκεύσει! Το φράγμα παίρνει νερό με φυσική ροή από τις πηγές των Μεσκλών.

Χανιώτικα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί