Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τους μετανάστες που εξέπεμψαν SOS (Φωτο)

Στο λιμάνι Ηρακλείου οδηγήθηκαν οι  53 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επέβαιναν σε ξύλινο αλιευτικό σκάφος και εξέπεμψαν sos μέσω του διεθνούς αριθμού κλήσης 112, στην περιοχή νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό Μέγαρο για να δώσουν αποτυπώματα.

Πρόκειται για 53 μετανάστες εκ των οποίων 41 άνδρες, 2 γυναίκες και 7 παιδιά. Από αυτούς συνελήφθησαν 3 άνδρες, ηλικίας 23, 25 και 43 ετών αντίστοιχα, ως διακινητές τους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το σκάφος. 

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, αρχικά αρνούνταν να συνεργαστούν με τα παραπλέοντα πλοία που έφθασαν στη θαλάσσια περιοχή, ωστόσο μετά από διαπραγματεύσεις, συμμορφώθηκαν τελικά με τις οδηγίες των στελεχών του λιμενικού, και συνοδεία ενός πλωτού, ενός δεξαμενόπλοιου, ενός φορτηγού και ενός ρυμουλκού, οδηγούνται στο λιμάνι των Καλών Λιμένων στην Κρήτη.

Οι μετανάστες ενημέρωσαν για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν μέσω του διεθνή αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αλιευτικό εντοπίστηκε από αεροσκάφος της FRONTEX, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού και αλιευτικά που βρισκόντουσαν στην περιοχή.

Όλοι οι επιβαίνοντες στο σκάφος είναι καλά στην υγεία τους.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών επιβαινόντων σε Αλιευτικό σκάφος πραγματοποιήθηκε, στη θαλάσσια περιοχή νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες της 07/05/18 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη Α/Κ σκάφους σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στην παραπάνω θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα υπό το συντονισμό του Ε. Κ. Σ. Ε. Δ., ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Ιεράπετρας, Καλών Λιμένων, Αγίας Γαλήνης, Χώρας Σφακίων και Παλαιοχώρας και ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό των ανωτέρω, με τη συμμετοχή τριών (03) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφους του FRONTEX, του Ρ/Κ «ΠΥΡΡΟΣ» καθώς και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων.

Βραδινές ώρες εντοπίστηκε το ανωτέρω Α/Κ σκάφος, με πενήντα τρεις (53) επιβαίνοντες και ρυμουλκήθηκε από το Ρ/Κ «ΠΥΡΡΟΣ» με ασφάλεια, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον όρμο Καλών Λιμένων ν. Κρήτης.

Ανάμεσα στους ανωτέρω αλλοδαπούς, εκ των οποίων σαράντα ένας (41) άνδρες, δύο (02) γυναίκες και επτά (07) παιδιά, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τρεις (03) αλλοδαποί άνδρες, ηλικίας 23, 25 και 43 ετών αντίστοιχα ως διακινητές των ανωτέρω αλλοδαπών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος. 

Δείτε φωτογραφίες του Image Services:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί