Το «μοντέλο» της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Διεύθυνση Μεταφορών

Οι καλές πρακτικές στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Περιφέρεια Κρήτης  και ειδικότερα στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ηρακλείου, παρουσιάστηκαν στο 8ο συνέδριο για το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης στη Σόφια της Βουλγαρίας, από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα  Ηρακλείου και συγκεκριμένα από: Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη  Κουκιαδάκη, Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Δρ. Νίκο Ραπτάκη, Εντεταλμένο Σύμβουλο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης Δρ. Κυριάκο Κώτσογλου, Προϊστάμενο του Τμήματος Διπλωμάτων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε.Η. Θεόδωρο Καλαϊτζάκη, και Μανόλη Καλαϊτζάκη ερευνητή του Ι.Τ.Ε. και project manager του έργου από την πλευρά του Ιδρύματος, ως επιστημονικού συνεργάτη, της Περιφέρειας Κρήτης. Στη Σόφια, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, παρουσίασαν την καινοτομία της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε.Η., μέσα από το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (Common Assessment Framework) του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Επιχειρησιακής Αριστείας του Δημοσίου. Στο 8ο Συνέδριο των χρηστών του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης, παρουσιάστηκαν μερικές από τις βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές, που κοινό χαρακτηριστικό είχαν, ότι στην επίτευξή τους, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η Συμμετοχή της Ηγεσίας αλλά και η δέσμευση στο Στόχο που τέθηκε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης επεσήμανε ιδιαίτερα την υποχρέωση της ηγεσίας να συμμετέχει στηρίζοντας κάθε καινοτόμα – καλή πρακτική, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Νίκος Ραπτάκης ανέφερε στην παρουσίασή του τη σημαντικότητα του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης ως «εργαλείο» αριστείας της Δημόσιας Διοίκησης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου ανέδειξε την συγκεκριμένη παρουσία ως ένα ακόμα βήμα στην εκπλήρωση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διπλωμάτων Θόδωρας Καλαιτζάκης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η υπηρεσιακή προσήλωση στο στόχο για την επίτευξη μεγάλων διοικητικών αλλαγών, ενώ ο project manager του Ι.Τ.Ε. Μανόλης Καλαϊτζάκης τόνισε τα οφέλη της συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τα ερευνητικά ιδρύματα του νησιού.

Εξάλλου μεγάλη επιτυχία αποτελεί για την Περιφέρεια Κρήτης η φιλοξενία του Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης (Public Administration & Governance) το οποίο παρότι συνεδριάζει μόνο σε πρωτεύουσες των κρατών – μελών, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, θα κάνει εξαίρεση για την Κρήτη, όπου και θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο στις 17-18 Μαΐου αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την Πανευρωπαϊκή αναγνωρισιμότητα της.

Υπενθυμίζεται, ότι , έχουν προηγηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης οι παρουσιάσεις – βραβεύσεις στην Μάλτα και το 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ποιότητας, το Ελσίνκι της Φιλανδίας και οι «Έξυπνες Περιφέρειες της Ευρώπης», το Ταλίν της Εσθονίας και το Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης (PAG) και τέλος η κορυφαία στιγμή, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας και το «Αργυρό Μετάλλιο» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (EIPA) στο πλαίσιο των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης (EPSA) για το 2017.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί