Ελευθερώνουν χώρο στο Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά

Απόφαση για παραχώρηση δημόσιου χώρου 4.600 τμ αντί για 6.100 που ίσχυε μέχρι πέρυσι στα 85 καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην χερσαία λιμενική ζώνη του Ενετικού Λιμανιού στα Χανιά, έλαβε ομόφωνα σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ). Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την αποχώρηση διαμαρτυρίας δύο μελών και συγκεκριμένα των Αντώνη Καμηλάκη (εκπροσώπου της παράταξης Σκουλάκη) και Κυριάκου Ζαχαριουδάκη (εκπροσώπου της παράταξης Παπαδογιάννη).

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Τάσος Βάμβουκας, αυτό που επιδιώκεται είναι μια «χρυσή τομή» ανάμεσα στα 6.100 τμ που ορίζει η τωρινή διαγράμμιση και στα 2.600 τμ που ορίζει η μελέτη Ρωμανού – Καλογήρου την οποία έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Επικρατείας, οριστικά και αμετάκλητα. Μάλιστα ο ίδιος προειδοποίησε τους επιχειρηματίες ότι εάν προσβάλουν την απόφαση, αυτομάτως θα εφαρμοστεί η παραχώρηση στα 2.600τμ τουλάχιστον για φέτος και με δεδομένο πως οι αμφιλεγόμενες διατάξεις του νόμου Κουρουμπλή που «σώζουν» τις αυθαίρετες κατασκευές, υποχρεώνουν κατ’ επέκταση την παραχώρηση δημόσιου χώρου μέσα και κάτω από αυτές, αντίθετα με ό,τι είχε γίνει πέρυσι που άδειες είχαν δοθεί μόνο σε νόμιμες επιχειρήσεις.

«Πρέπει να καταλάβουν οι επιχειρηματίες ότι αυτό που κάνουμε είναι προς το συμφέρον τους» ανέφερε ο κ. Βάμβουκας, εξηγώντας ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και πως δεν μπορεί κανείς να θεωρεί τον δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία του.

Τις ενστάσεις των επιχειρηματιών μετέφερε ο κ. Καμηλάκης που διαμαρτυρήθηκε για το ότι δεν είχε λάβει νωρίτερα την συγκεκριμένη εισήγηση. Ο ίδιος χαρακτήρισε την μελέτη άδικη αφού «την πληρώνουν» όπως είπε «6-7 μαγαζιά». Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΔΛΤ, Μιχάλης Βλαχάκης, τόνισε πως οι επιχειρηματίες είναι ενήμεροι εδώ και δύο χρόνια για την μελέτη, αφού πρώτοι είχαν ενημερωθεί για την απόρριψη των προσφυγών τους από του ΣτΕ ήδη από τον Οκτώβριο του 2015! Τόνισε ακόμη πως είναι λογικό να πλήττονται αυτά τα 6-7 μαγαζιά, αφού αυτά καταλαμβάνουν τον περισσότερο δημόσιο χώρο. «Δεν γίνεται ένα μαγαζί με 45 τμ μέσα να κατέχει έξω 370 τμ!» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως στόχος είναι να αναδειχτούν οι πλατείες, τα μνημεία και οι προσόψεις στο Ενετικό Λιμάνι.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι τα πρόστιμα δεν τα γλιτώνετε. Είτε θα πληρώσετε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για νόμιμη παραχώρηση είτε θα πληρώνετε τα πρόστιμα στην Εφορία» συμπλήρωσε ο κ. Βλαχάκης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την περυσινή περίοδο είχαν δοθεί άδειες σε μόλις 11 καταστήματα, σε αυτά δηλαδή που απομάκρυναν τα αυθαίρετα σκιάδια και τα αντικατέστησαν με καλαίσθητες κατασκευές. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και ενώ έγινε έλεγχος μόνο μία φορά όλο το καλοκαίρι, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν φτάνουν τα 300.000 ευρώ. Φέτος, όπως ειπώθηκε οι έλεγχοι θα είναι πιο συστηματικοί ενώ το ΔΛΤ θα προμηθεύσει τις αρμόδιες λιμενικές αρχές με ακριβή τοπογραφικά σχέδια, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τα όρια του κάθε καταστήματος.

Αυτό που εκκρεμεί τώρα είναι η έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο αν δεν δώσει το «πράσινο φως» ο παραχωρούμενος χώρος θα πέσει στα 2.600 τμ. Πάντως, όπως ειπώθηκε στην σημερινή συνεδρίαση, στόχος είναι αυτό να αποφευχθεί αφού θα είναι μια απόφαση που θα λειτουργήσει «τιμωρητικά» για τους επιχειρηματίες.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί