Τέσσερις παγκόσμιοι παίκτες στη “μάχη” για το αεροδρόμιο Καστελίου

Με 4 παγκόσμιους παίκτες εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του Ανεξάρτητου Μηχανικού για την κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Σύμφωνα  με πληροφορίες τα 4 σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι:

1. Έ/Π “OBERMEYER PLANEN + BERATEN GmbH – Yooshin ENGINEERING CORPORATION”

2. Έ/Π “HILL INTERNATIONAL N.V. – HILL INTERNATIONAL ENGINEERING CONSULTANCY LLC”

3. Έ/Π “AECOM LIMITED – AECOM INFRASTRUCTURE & ENVIRONMENT UK LIMITED”

4. Έ/Π “SOCIETÀ PER AZZIONI ESERCIZI AEROPORTUALI S.E.A. – PROINTEC S.A.U.”

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα ανοιχθούν οι προσφορές προκειμένου να αναδειχθεί ο Ανεξάρτητος Μηχανικό του έργου. Να θυμίσουμε ότι στην παρούσα φάση το έργο παραχώρησης του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι είναι το πλέον προχωρημένο για να ξεκινήσει και θα είναι τελικά το πρώτο έργο “νέας γενιάς” που θα πάρει μπρος, πιθανότατα κάπου στις αρχές Φθινοπώρου από την Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR που θα αναλάβει τις τύχες του για τις επόμενες 4 δεκαετίες.

Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται βέβαια και στη διαδικασία επιλογής του Ανεξάρτητου Μηχανικού που ανεβλήθη αρκετές φορές ενώ θα χρειαστεί και ο “παραδοσιακός χρόνος” για την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι η υπόθεση του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι, θα υπογραφεί 9 χρόνια μετά την πρώτη του εξαγγελία από τον πρώην υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά καθώς ήταν από τα λεγόμενα “άτυχα έργα” μιας και η ωρίμανση του συνέπεσε με την κρίση που ταλαιπώρησε τη χώρα με αποτέλεσμα να πάρει αρκετά χρόνια μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός και να υπάρξει ανάδοχος.

Το έργο με κόστος περίπου 500εκατ.ευρώ θα είναι ένα από τα έργα αιχμής της επόμενης 5ετίας, μαζί με τα έργα για την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, τον ΒΟΑΚ, τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Πάτρα-Πύργος και την ολοκλήρωση του Ε65.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

Δείτε επίσης

Υπογράφεται η σύμβαση για το αεροδρόμιο Καστελίου

 

Πότε ξεκινάει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί