Video από Drone: Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας

Στην παραθαλάσσια περιοχή της βιομηχανικής ζώνης της Δραπετσώνας, σε μία έκταση 250 περίπου στρεμμάτων, βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο σήμερα εργοστάσιο λιπασμάτων, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1909.

Το εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας, το οποίο έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή και σημάδεψε την ιστορία της, παρήγαγε διάφορα χημικά προϊόντα και φυτοφάρμακα, πέρα από λιπάσματα.

Ήταν βιομηχανική μονάδα της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, η οποία ιδρύθηκε από μία ομάδα τραπεζιτών και επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον βιομήχανο Νικόλαο Κανελλόπουλο. Κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε και υπέστη μεγάλες ζημιές, ωστόσο δεν διέκοψε την λειτουργία του.

Το 1947 πέρασε στα χέρια ενός άλλου μεγάλου βιομήχανου της εποχής, του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη. Το 1993 πέρασε σε καθεστώς εκκαθάρισης λόγω χρεών και το 1999, μετά από 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας έκλεισε οριστικά.

Το 2011 παρουσιάστηκε από τον τότε δήμαρχο της περιοχής σχέδιο ώστε το εγκαταλελειμμένο πλέον εργοστάσιο με κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών να μετατραπεί σε σύγχρονη πίστα που θα φιλοξενήσει αγώνες Formula 1, η οποία θα περιλάμβανε την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής της Δραπετσώνας. Το σχέδιο, αν και αρχικά βρήκε ανταπόκριση, τελικά δεν απέδωσε.

Το ιστορικό εργοστάσιο, το οποίο έδωσε δουλειά και ευημερία σε πολύ κόσμο σε εποχές δύσκολες για τη χώρα, ρημάζει πλέον γερασμένο στη γειτονιά στην οποία έδωσε το όνομά της, στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας.

 

Βίντεο/επιμέλεια: Θωμάς Ανδρεόπουλος – Flying Camera

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί