Τις επόμενες ώρες ο ανασχηματισμός- Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Θέμα ωρών θεωρείται πλέον, πλην θεαματικού απροόπτου, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης – ένας ανασχηματισμός που, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι μικρός, διορθωτικός και στοχευμένος.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να επιλέγει το, εξ αρχής επικρατέστερο, σενάριο των περιορισμένων και διορθωτικών αλλαγών στην κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα κενά και εκκρεμότητες στο υπουργικό σχήμα, να μην δοθεί χώρος για εσωστρέφεια και αναταράξεις και, κυρίως, να κλείσει το ταχύτερο δυνατό το ηθικό τραύμα που προκάλεσε η υπόθεση Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι αλλαγές θα ανακοινωθούν μέχρι σήμερα το απόγευμα και οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν αύριο Πέμπτη, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία «παύση» στην λειτουργία της κυβέρνησης. Με βάση το ίδιο σενάριο, που χθες το βράδυ φέρετο να «κλειδώνει», εκτός από τα κενά που προκάλεσαν οι τελευταίες αναγκαστικές παραιτήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσεις και στην διευθέτηση εκκρεμοτήτων που αφορούν συγκεκριμένα υπουργεία και πρόσωπα.

Η πρώτη από αυτές τις εκκρεμότητες είναι η αντικατάσταση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος θεωρεί ότι ο κύκλος της κυβερνητικής του θητείας έχει κλείσει τόσο λόγω της αμφισβήτησής του εντός ΣΥΡΙΖΑ όσο και για λόγους υγείας.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες δεν αποκλείεται η αντικατάστασή του να γίνει δια της αναβάθμισης του Γιάννη Μπαλάφα, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να τον διαδεχθεί ο Δημήτρης Βίτσας παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί μια ενδεχόμενη αποχώρησή του από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας.

Στο πλαίσιο των ίδιων εκκρεμοτήτων πιθανή είναι και η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς οι σκιές για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό δεν έχουν σβήσει. Ωστόσο, οι επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός από την ΝΔ για την υπόθεση Novartis αποκλείουν την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση – πόσο μάλλον, μετά και την χθεσινή πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ ζητώντας προανακριτική για τους κυρίου Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολλάκη. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι εκείνη της μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο, ενδεχομένως στο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Νεκτάριο Σαντορινιό να αναβαθμίζεται ταυτόχρονα σε υπουργό Ναυτιλίας.

Εάν το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, το πιθανότερο είναι να μετακινηθεί σε άλλη κυβερνητική θέση και ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Για την θέση του παραιτηθέντος υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου ως επικρατέστεροι υποψήφιοι εμφανίζονται ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και Στέργιος Πιτσιώρλας, ενώ είναι πολύ πιθανό στο ίδιο υπουργείο να αξιοποιηθεί και ο νυν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Αγνωστο παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ το εάν θα πληρωθεί το κενό της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου ή εάν οι αρμόδιότητές της θα καταμεριστούν στην υπουργό Εφη Αχτσιόγλου και την υφυπουργό Θεανώ Φωτίου χωρίς να αποκλείεται και η αναβάθμιση της τελευταίας.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την θέση του υφυπουργού Παιδείας η οποία παραμένει κενή μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι – ένα κενό που δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα πληρωθεί.

Οι αλλαγές δεν αποκλείεται να περιλάβουν και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για αρκετούς χειρισμούς της οποίας υπάρχει εδώ και καιρό εσωκομματική και ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια, ενώ αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες έφεραν ως πιθανά νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Με πληροφορίες από tvxs

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί