Ενώνει τη φωνή του με τις «Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη» το «Συμπόσιο Πολιτισμού»

Το «Συμπόσιο Πολιτισμού», συλλογικότητα για τον πολιτισμό στο Ηράκλειο και όχι μόνο, ενώνει τη φωνή του με τις «Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη» για τη διάσωση του Πάρκου, ενός χώρου δημόσιου και ελεύθερου, χώρου φιλοξενίας παλιών, ψηλών δένδρων και πληθώρας πουλιών, μοναδικό πνεύμονα της πόλης, σημείο συνάντησης, επικοινωνίας, έκφρασης, δημιουργίας, ζωής.

Η ανακοίνωση της συλλογικότητας:

Το Πάρκο Γεωργιάδη είναι το μοναδικό ίσως μέρος της πόλης που δεν έχει αγγίξει ακόμη η στρεβλή ανάπτυξη που επιχειρείται από χρόνια στην πόλη μας. Μετά από τη «μαρμαροποίηση» της πλατείας Ελευθερίας, της Παλιάς Λαχαναγοράς και της πλατείας Κορνάρου, μετά τα τραπεζοκαθίσματα και τις πλαστικές τέντες που πνίγουν το πάρκο Θεοτοκόπουλου, στο στόχαστρο μπήκε το πάρκο Γεωργιάδη, τελευταίο προπύργιο αντίστασης στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στην απομάκρυνση από τη φύση, στην εμπορευματοποίηση και το κέρδος, στον αποκλεισμό.

Με την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής, το πράσινο  στην πόλη είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών και για την ίδια τη ζωή ευπαθών ομάδων ( καρδιοπαθείς, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ. ). Ο Δήμος Ηρακλείου, διαχρονικά, όταν κόβονται δέντρα από μαγαζάτορες ή άλλους συμφεροντούχους σε δρόμους ή πλατείες γίνεται άφαντος. Στην τελευταία βάρβαρη κοπή δέντρων πριν μερικές ημέρες σε δρόμους δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή. Άλλωστε μια από τις πιο λαθεμένες επιλογές του Δήμου Ηρακλείου ήταν το μπάζωμα και η καταστροφή συγκεκριμένων ρεμάτων που λειτουργούσαν ως φυσικοί αεραγωγοί, κάποια από αυτά και ως φυσικά οικοσυστήματα. Επομένως οι ενεργοί πολίτες και οι συλλογικότητες του πάρκου Γεωργιάδη είναι η μοναδική εγγύηση για να μην υπάρξει άλλη καταστροφή πρασίνου. ΄Αλλωστε εκεί έχει δημιουργηθεί μία  κοινωνική σχέση συνεύρεσης των πολιτών  με κοινωνική και πολιτιστική έκφραση.  Οποιαδήποτε «ανάπλαση» λοιπόν πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των συγκεκριμένων συλλογικοτήτων οι οποίες απέκρουσαν την «ευγενή» καταστροφή μέρους του πάρκου Γεωργιάδη πριν μερικά χρόνια για τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ από την τότε δημοτική  αρχή του κ. Κουράκη. Προτείνουμε πως μοναδική στρατηγική του Δήμου Ηρακλείου πρέπει να είναι η δενδροφύτευση στο κέντρο, περιμετρικά της πόλης του Ηρακλείου και των χωριών που συναποτελούν το Δήμο, με τουλάχιστον 50.000 δέντρα ετησίως (κυρίως αειθαλή που να αντέχουν στην ξηρασία) ως επένδυση στην ζωή και απάντηση στην κλιματική αλλαγή που αναμένεται να οξυνθεί. Η αποχή της παρούσας Δημοτικής Αρχής από την συστηματική και οργανωμένη δενδροφύτευση  δηλώνει απουσία οράματος για την πόλη και αγάπης για τους πολίτες.

Καλούμε το Δήμο Ηρακλείου να παραιτηθεί απο τα σχέδιά του, να μην αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του Πάρκου Γεωργιάδη, να το αφήσει πράσινο και ελεύθερο, προσβάσιμο κάθε ώρα, από κάθε πολίτη. Καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες να υπερασπιστούν το ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΣ, την ιστορία του και τη ζωή τους σ΄ αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί