Στην Κρήτη η πρώτη δίκη για υπεράσπιση κακοποιημένων ζώων

Την δική τους, πιο δυνατή φωνή θα έχουν πλέον στις δίκες εναντίον αυτών που τα βασανίζουν με οποιοδήποτε τρόπο, ζώα ανεξαρτήτως είδους, δεσποζόμενα και αδέσποτα.

Με νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου 2017, δίνεται πλέον θεσμικά το δικαίωμα στα φιλοζωικά σωματεία, να παρίστανται με δικηγόρο στις δίκες κατά ανθρώπων που κακοποιούν ζώα και μόνο για την υπεράσπιση της κατηγορίας, καταρρίπτοντας σε αυτή την προσπάθεια ιδεοληψίες, νομικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και αντιλήψεις αναχρονιστικές, Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για ιστορικής σημασίας κατάκτηση της φιλοζωικής κοινότητας της χώρας, αφού με την παράσταση πολιτικής αγωγής αποκτούν τα σωματεία λόγο κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, ακούγονται για την κήρυξη της ενοχής, προσάγουν αποδεικτικά μέσα, μάρτυρες, έγγραφα πραγματογνωμοσύνες, αποκτούν οιονεί θεσμικό ρόλο στη δικαιοδοτική διαδικασία.

 

Η πρώτη δίκη στη Νεάπολη

Το αξιοσημείωτο είναι πως η πρώτη δίκη που θα γίνει στην Ελλάδα με τη νέα πρόβλεψη και υπεράσπιση κακοποιημένων ζώων θα γίνει στα δικαστήρια της Νεάπολης στις 11 Ιανουαρίου. Ασφαλώς, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που θα καταγραφεί και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

«Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ σημαντική  κατάκτηση της φιλοζωικής κοινότητας και του μαχόμενου φιλοζωικού κινήματος, που «ειρήσθω εν παρόδω» είναι από τα πλέον δυναμικά στην Ευρώπη, για την επίτευξη της οποίας πρωτοστάτησε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, της οποίας υπήρξε σημαντικός στόχος τα τελευταία 5 χρόνια. Συναντήσαμε πολλά εμπόδια, νομικές αντιλήψεις παρωχημένες, κλειστά μάτια και αυτιά στο φαινόμενο της εκτεταμένης κακοποίησης ζώων στην χώρα μας αλλά τα καταφέραμε.

Τόσο ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Παρασκευόπουλος όσο και ο νυν  ο κ. Κοντονής, σε αντίθεση με τους παλαιότερους, αντελήφθησαν την σπουδαιότητα του αιτήματός μας και συνηγόρησαν σαν υπουργοί στην υλοποίησή του. Το αίτημα έπαψε να είναι αίτημα και αποτελεί αυτή τη στιγμή νόμο του κράτους.

Πολλοί ήταν αυτοί τόσο από τις τάξεις των φιλόζωων όσο και από την νομική κοινότητα που μας ειρωνεύτηκαν θεωρώντας αδιανόητη την επίτευξη του στόχου αυτού. Αποδείξαμε, ότι όταν τα επιχειρήματα είναι τεκμηριωμένα  νομικά και πατούν γερά στην πραγματικότητα, άρα είναι δίκαια, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αρκεί να τον πιστεύουμε με δύναμη και πάθος», δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Νατάσα Βυσσίνου – Μπομπολάκη, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί