Η “προστασία” της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του Γιώργου Δημητρίου

Είχα γράψει προ καιρού σχετικά με το κράτος του ”Βαγγέλα”, συμβολικά για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου και το Οργανωμένο Έγκλημα.

Δείτε: Η αστυνομία του Μητσοτάκη, ο ”μητσοτακισμός” και το κράτος του “Βαγγέλα”

Παρομοίωσα την Ελλάδα με την Κολομβία αφού η χώρα μας φιγουράρει στην κορυφή της λίστας της διαφθοράς στην Ε.Ε.

Δεν είμαι μέντιουμ, αλλά ζούμε σε ένα κράτος όπου τα μεγάλα ”ψάρια” (πολιτικά-επιχειρηματικά) δεν τιμωρούνται.

Λίγους μήνες μετά βλέπουμε την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συσχέτισαν την έννοια του οργανωμένου εγκλήματος με την έννοια της πολιτικής διαφθοράς και σύνταξαν ένα σχέδιο για την πάταξη της ”μεγάλης διαφθοράς”, όπως είναι ο τίτλος του..

Εκεί θεσπίστηκε ένα νέο έγκλημα με την ονομασία: ”Αδίκημα Πολιτικής Διαφθοράς”, όπως θα παραθέσω στη βιβλιογραφία παρακάτω.

Δηλαδή οι Βρετανοί, αλλά και οι Γάλλοι, θεώρησαν ότι η πολιτική διαφθορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη διαφθορά.

”Οι πολιτικοί και το οργανωμένο έγκλημα συνυπάρχουν και ζουν στο ίδιο έδαφος. Είτε συμμαχούν, είτε κάνουν πόλεμο” (Paolo Borselino,1994, Ιταλός Εισαγγελέας εναντίον του Ο.Ε, δολοφονήθηκε από την Μαφία).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΑΣ,είναι εμφανές δεν έχει πολιτικές εντολές για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος (Ο.Ε) και ασχολείται με την ”μαρίδα”, με τις εμμονές του κ. Μητσοτάκη και άλλων ακροδεξιών, έναντι του ”εσωτερικού ιδεολογικού εχθρού”.

Το δόγμα της αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα περιορίζεταi στη διατύπωση ενός ανέκδοτου: ”Τους αφήνουμε να αλληλοεξοντωθούν οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος”.(Καγιαχμάνης,31/5/2021 Mega)

Γιατί να μην υποθέσει κάποιος ότι το Ο.Ε απολαμβάνει πολιτική κάλυψη;

Γιατί να κατηγορείται ο Σύριζα, ίσως σωστά, ότι δεν έδινε την πολιτική εντολή για την πάταξη μπαχαλάκηδων, (αν αυτό είναι αληθές),και να μην κατηγορηθεί και η ΝΔ ότι δεν δίνει πολιτικές εντολές για την πάταξη των εγκλημάτων του ”λευκού” κολάρου του Ο.Ε. και της μεγάλης διαφθοράς;

Βλέπετε οι ”χαζομάρες”, κάποιες στιγμές, μπορεί να σου επιστραφούν.

TO ΝΟΟR ONE ΩΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ”ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ”

Η περίπτωση αυτή είναι η χαρακτηριστικότερη έκφραση του Ο.Ε στην Ελλάδα από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους. Δέκα μάρτυρες νεκροί, πέντε ή έξι παραιτήσεις δικαστικών, 3 τόνοι ηρωίνης και μεγάλη πολιτική φασαρία. Μετά από αυτή την “ιστορική” έκφραση του οργανωμένου εγκλήματος, παρατηρείται μιά μεγάλη αύξηση αυτών των εγκλημάτων, και ίσως αυτό να υποδηλώνει κάτι.

Οτι λόγω της”ιδιαίτερης” αντιμετώπισης της υπόθεσης Noor-one από  διωκτικές αρχές, πχ η δίωξη των λιμενικών που κατάσχεσαν το πλοίο για πολλά χρόνια και η αποχώρηση δικαστών κλπ, έδωσε ίσως “άθελα” το  λάθος σήμα, ότι εδώ υπάρχει πεδίο ”ανοχής” άρα και περισσότερες ευκαιρίες για την επέκταση του Ο.Ε και σε άλλες παράνομες αγορές.

Πάντως η διαχείριση του Noor-one αποτελεί παράδειγμα που ενθάρρυνε το Ο.Ε και σίγουρα δεν συνιστά  παράδειγμα για τον εκφοβισμό του.

Οπως και να έχει το Noor-one αποτελεί χρονικό ορρόσημο,και όχι μόνο.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Οι διωκτικές αρχές και ιδιαιτέρως η ΕΛΑΣ έχουν πενιχρά αποτελέσματα σε τρείς βασικούς τομείς καθήκοντος όπως τους όρισε  η βιβλιογραφία:

Α)Δεν έχουν αποτελέσματα στη δίωξη του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, σε μιά χώρα με μεγάλη διαφθορά. Δίχως ουσιαστικό πόθεν, οι πολιτικοί είναι στο δόγμα: ”Δηλώνω ό,τι έχω στην κατοχή μου, αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να σου πω κράτος πού και πώς τα απέκτησα, γιατί έτσι μου γουστάρει.

Αυτό είναι Β. Κορέα, και ένα ακόμη ”παράδειγμα” για αρνητικούς συμβολισμούς, από τον πολίτη μέχρι τη μεγάλη διαφθορά.

Οι επιχειρηματικές ζημίες έγιναν φόροι με τα μνημόνια, τα κόμματα δεν επιστρέφουν τα τραπεζικά τους δάνεια, χαρίζονται χρέη ή πρόστιμα σε κομματικούς φίλους με νυκτερινές τροπολογίες, κλπ

Οταν δίνεις τέτοια παραδείγματα,τι περιμένεις από την κοινωνία;

Β)Στα χρηματοοικονομικά προιόντα εγκλήματος.

Από τη ”διακομματική” ληστεία του χρηματιστηρίου όπου πολιτικοί και μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες είχαν εσωτερική πληροφόρηση, έβγαλαν πολλά και παράνομα χρήματα σε βάρος της οικονομίας.

Η τιμωρία των μεγάλων ”ψαριών” είναι αδιανόητη σε αυτή τη χώρα.

Ακολούθησαν οι Τράπεζες ξανά τη δεκαετία του 2000, με μιά πολιτική λογιστικών κερδών  ως εργαλείο άντλησαν πόρους από τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο, ακολούθως άφησαν χρέη οι ιδιοκτήτες και τώρα φιγουράρουν και ως ”κυβερνήτες” της χώρας (Prosesus of Crime Act,2002)

Γ) Πλήρης αποτυχία της ΕΛΑΣ να φροντίσει για την αποτροπή επανάληψης των εγκλημάτων του Ο.Ε από καταδικασμένα μέλη του, τα οποία έπρεπε να παρακολουθούνται στενά μετά την αποφυλάκισή τους, ώστε να μην επανεντάσσονται στις εγκληματικές οργανώσεις, ή  να μη δρουν αυτόνομα. Και αυτό ήταν βασική υποχρέωση της ΕΛΑΣ. (Senon Crime Act,2007)

Αυτές τις βασικές υποχρεώσεις της δεν τις τηρεί η ΕΛΑΣ και μετά ακούγονται ανοησίες απο βουλευτές της ΝΔ, ότι τάχα ο νόμος Παρακευόπουλου φταίει για ότι συμβαίνει. Το Ο.Ε, όπως και η πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα δεν διώκονται, επομένως δεν συλλαμβάνονται, ακολούθως δεν τιμωρούνται. Και εάν κάποιοι τιμωρηθούν και αποφυλακιστούν, δεν παρακολουθούνται, γιατί προηγούνται οι διαδηλωτές, οι φοιτητές, ο ”Ινδαρές” και κάθετί που είναι αντίθετο στην ιδεοληπτική πολιτική ψύχωση των ακροδεξιών της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα σοβαρά Ευρωπαϊκά κράτη πού είχαν την πολιτική βούληση, θέσπισαν ειδικό νόμο:’ ‘Νόμος εντολή πρόληψης του μεγάλου εγκλήματος”. Πχ το σχέδιο κατά της μεγάλης διαφθοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (HM Government, 2014), στο οποίο προβλέπεται ένα νέο έγκλημα το οποίο ονομάστηκε ως ”αδίκημα πολιτικής διαφθοράς”.

Σε αυτό το νέο έγκλημα αναγνωρίζεται η διαφθορά στις διαδικασίες των δημοσίων και των άλλων κυβερνητικών συμβάσεων. Τιμωρία με ένδειξη.

Αν στην Ελλάδα υπήρχε τέτοιος νόμος, δεν ξέρω πόσοι πολιτικοί θα ήταν έξω για να κουνούν το δάκτυλο. Εκεί υπάρχει τιμωρία πολιτικών μόνο από τις διαδικασίες συμβάσεων. Εκεί είναι το ”μέλι” και τα ελλείματα.

Στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη ”χθες” να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο εναντίον του μεγάλου εγκλήματος, με πολύ συγκεκριμένη δέσμη μέτρων και η θεσμοθέτηση της ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. (Sorell,2016)

Η πολιτική διαφθορά κινεί και τις άλλες μορφές διαφθοράς δια της αδράνειας και όχι μόνο. Ειδικό δικαστήριο για το κράτος του”Βαγγέλα” και υιοθέτηση καλών νομικών πρακτικών. Υπάρχει πολιτική βούληση;

ΥΓ.Αυτή η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει τέτοια μεταρρύθμιση, γιατί δεν την έχει απασχολήσει η μεγάλη διαφθορά ούτε σε προγραμματικό επίπεδο, ούτε σε κοινοβουλευτικό λόγο, και γενικώς από τα στελέχη της είναι ”αόρατο” αυτό, χρόνια τώρα. Αυτό είναι άλλος ένας λαϊκισμός, θα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, γι αυτό δεν θα θέλει να πέσει σε κατώτερο πολιτικό επίπεδο και να ασχοληθεί με τη μεγάλη διαφθορά και το Ο.Ε.!

Οι ξυλοδαρμοί κάθε άτυχου ΙΝΔΑΡΕ, είναι άλλου επιπέδου πολιτική πράξη και παράδειγμα από ποιούς θέλει να σώσει τη χώρα και ποιούς αφήνει ασύδοτους να κάνουν την Ελλάδα σαν τα μούτρα τους.

Αλλοι πολιτικά, άλλοι οικονομικά έφτιαξαν την Ευρωπαϊκή ”Κολομβία”, και άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα βλέποντας τη χώρα στις λίστες της μεγάλης διαφθοράς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

1) Albanese J,Reichel P.(2004) Διακρατικό οργανωμένο έγκλημα: Μια επισκόπηση από 5 ηπείρους Sage,London.

2) Ashworth A,Zender I,TomplinP(eds),2013. ”Πρόληψη και τα όρια του ποινικού δικαίου ,OUP,Oxford.

3) Campell L(2013) ”Οργανωμένο έγκλημα και νόμος Pub.Oxford.

4) Corporation of London (2005)Z/yen. ”Απαιτήσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. City Research Series,No6, www.zyen.com/PDF/AMLR Full pdf.

5) HM Government,2014, Nόμος που προβλέπει το αδίκημα της πολιτικής διαφθοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί