Η Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου για την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Όλοι στις 10 π.μ., στην Πλ. Ελευθερίας

Η μέρα που σηματοδοτεί τον αγώνα της εργατικής τάξης για διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, η μέρα που αποτελεί τον φάρο της ταξικής πάλης, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε εορταστική αργία, όσες προσπάθειες κι αν κάνει η κυβέρνηση.

Από το Σικάγο του 1886 και την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, το αίτημα για το 8ωρο αποτελούσε ώριμη ανάγκη της εργατικής τάξης. Σήμερα, το 2024, είμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της ΕΕ και τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις, να έχει γίνει ο εργάσιμος χρόνος λάστιχο, να έχει καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ημερη και η 7ημερη δουλειά, η δουλειά μέχρι τελικής πτώσης!

Η μέρα της Πρωτομαγιάς στέλνει πάντα το ελπιδοφόρο μήνυμα των αγώνων, της τεράστιας δύναμης που έχει η οργανωμένη πάλη και φωτίζει το δρόμο της προοπτικής ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Η μέρα της εκτέλεσης των 200 στην Καισαριανή δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε και τα θύματα αυτής της ναζιστικής θηριωδίας. Ήταν οι πρωτοπόροι αγωνιστές του εργατικού κινήματος, ήταν δοκιμασμένα στελέχη που είχαν ήδη συγκρουστεί με τον κόσμο των εκμεταλλευτών μας και είχαν ήδη χτυπηθεί ανελέητα από το αστικό κράτος, πριν χτυπηθούν από το βόλι του κατακτητή.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από τους εργαζόμενους.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου καταγράφουν κέρδη ρεκόρ και εμείς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς που βρίσκονται στα επίπεδα του 2011, να εργαζόμαστε σε όλο και χειρότερες συνθήκες. Ο χορός των εκατομμυρίων στον τουρισμό καλά κρατεί και εμείς βλέπουμε προκλητικά να νοικιάζουν δωμάτια με ημερήσια τιμή που ξεπερνά τους μισθούς μας και ταυτόχρονα να κλαψουρίζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό! Μάλιστα ενώ ήδη πολλά ξενοδοχεία είναι γεμάτα ή με μεγάλες πληρότητες, δεν έχει προσληφθεί ακόμα όλο το προσωπικό!

Η μάχη ενάντια στις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα του τουριστικού θαύματος είναι αυτή που δικαιώνει και το μήνυμα της Πρωτομαγιάς.

Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζούμε για να δουλεύουμε. Να είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τα πάντα και πανάκριβα για να ζήσουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να βλέπουμε τον ιδρώτα μας να χάνεται για να πληρώνουμε φόρους, να πληρώνουμε για την Υγεία μας, για τη μόρφωση των παιδιών μας.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Φτάνει πια με τη λογική του συμβιβασμού, των μειωμένων απαιτήσεων και της «εργασιακής ειρήνης» που ακολουθεί χρόνια τώρα η ηγεσία της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, παραδίδοντας το 8ωρο και το 5ημερο τα συνεχόμενα ρεπό, με αντάλλαγμα αυξήσεις – ψίχουλα.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας με μεγαλύτερες απαιτήσεις! Κάτω από την πίεση των δικών μας αγώνων πετύχαμε ότι θετικό υπάρχει μέσα στις συμβάσεις μας. Με την αποφασιστική διεκδίκηση των ίδιων των εργαζομένων, με οργάνωση και συλλογικότητα μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην εργασιακή ζούγκλα.

Να εφαρμοστεί η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με ρήτρα αναπροσαρμογής βάσει του πληθωρισμού. Διασφάλιση 5ημερου – 8ωρου χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.Μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια.Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζομένων. Αύξηση του ταμείου ανεργίας και επαναφορά για όλο το διάστημα της ανεργίας.Να επιστρέψουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλες οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012 όπως οι καμαριέρες, οι μάγειρες.Να επανέλθει το Εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία, με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης..Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα στα ξενοδοχεία.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί