Η δεξαμενή που βαλτώνει

Του Φραγκίσκου Λαγωνικάκη*

Είμαι και εγώ ένας από τους επιτυχόντες του πρώτου Πανελληνίου Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στην κατηγορία ΠΕ που έγινε στις 4/3/2023. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε και εγώ, όπως και οι υπόλοιποι, είμαστε στο σκοτάδι. Αλήθεια, πότε θα ολοκληρωθεί αυτή μας η Οδύσσεια και ποιος είναι υπεύθυνος για την τόση ταλαιπωρία;

Αυτός ο διαγωνισμός που τόσο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση, και στον οποίο συμμετείχαν περίπου 70.000 άτομα, εκ των οποίων προέκυψε μια “δεξαμενή” περίπου 14.500 επιτυχόντων ΤΕ και ΠΕ, έχει σκοντάψει από την αρχή σε κάθε του βήμα. Για ποιο πράγμα να πρωτομιλήσει κανείς; Για τις καθυστερήσεις να πάρουμε τα θέματα, για την προβληματική εκτύπωση τους, που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν στην ουσία 17 ερωτήσεις; Για την διόρθωση από πλευράς του ΑΣΕΠ δύο απαντήσεων, στα αποτελέσματα που ο ίδιος ο οργανισμός είχε δώσει, σε ερωτήσεις που ο ίδιος ο οργανισμός είχε βάλει; Και άντε καταφέραμε και δώσαμε μετ εμποδίων, τα βάσανα μας δεν τελείωσαν όμως εκεί, διότι μετά άρχισαν οι καθυστερήσεις.

Καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει καθόλου προγραμματισμός στο να μάθουμε το βαθμό μας, καθυστερήσεις στο να μας δοθεί η δυνατότητα να δηλώσουμε θέσεις προτίμησης, καθυστερήσεις στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία δηλώσεων (με τις αιτήσεις να ξανανοίγουν βδομάδες μετά που έκλεισαν, επειδή όπως δήλωσε ο ΑΣΕΠ υπήρχαν αναντιστοιχίες σε σχέση με την ειδικότητα και τους κωδικούς σε κάποιες απο αυτές) και καθυστερήσεις στο να μάθουμε έστω και τα προσωρινά αποτελέσματα με βάση τις δηλώσεις προτιμήσεων, προκειμένου να γνωρίζουμε που και αν θα διοριστούμε.

Σε όλα τα παραπάνω, φυσικά, πρέπει να προστεθούν και οι τεχνικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, όταν κληθήκαμε να καταχωρήσουμε τους κωδικούς των θέσεων προτίμησης, το σύστημα σέρνονταν ή δεν λειτουργούσε καθόλου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις άλλαζε από μόνο του τους κωδικούς. Σαφώς και δεν ήταν προετοιμασμένοι ούτε και στον τεχνικό τομέα, για αυτό όταν κατάλαβαν ότι έτσι δεν θα γίνονταν με τίποτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία, μας έδωσαν παράταση (άντε πάλι καθυστέρηση) και μας άφησαν να συμπληρώσουμε πρώτα τις θέσεις σε μια φόρμα pdf και ύστερα να τις ανεβάσουμε στο σύστημα. Αλήθεια, αυτό γιατί δεν το έκαναν από την αρχή; Φυσικά, όπως έγραψα και πιο πάνω, ούτε αυτό δεν ήταν αρκετό για να λύσει το πρόβλημα αφού υπήρξε ξανά καθυστέρηση και άνοιγμα των αιτήσεων.

Ύστερα από πίεση του υπό ίδρυση συλλόγου επιτυχόντων, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, στην συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των επιτυχόντων, έδωσε κάποιες πιθανές ημερομηνίες για την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Μέσα στο Μάρτη για τους ΤΕ (που περιμένουν αν δεν κάνω λάθος ήδη σχεδόν 5 μήνες αφότου δήλωσαν θέσεις προτίμησης) και μέσα στον Ιούλιο για τους ΠΕ. Τώρα ακούμε ότι σκόνταψαν πάλι κάπου και προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, άρα μάλλον θα φύγει και ο Μάρτιος χωρίς οι ΤΕ να έχουν τα προσωρινά αποτελέσματα και με ότι συνεπάγεται αυτό για τους ΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ, αλλά και σε συζητήσεις που έχω κάνει με άλλους υποψηφίους, δεν πρόκειται να διοριστούμε -όσοι δηλαδή διοριστούμε- πριν περάσουν τουλάχιστον δυο χρόνια από όταν δώσαμε. Μιλάμε τώρα για τους πρώτους διορισμούς σε έναν διαγωνισμό που μας διαβεβαίωναν ότι οι διαδικασίες θα έτρεχαν με πρωτοφανείς ρυθμούς (δεν θέλω να αναφέρω τι συνειρμούς μου φέρνει αυτό). Οι κυβερνητικοί κύκλοι, ο ΑΣΕΠ και τα λογής λογής φροντιστήρια διαφημίζουν ήδη τον επόμενο διαγωνισμό για τις αρχές του 2025 όταν εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμα προσωρινά αποτελέσματα για την πρώτη φάση του δικού μας διαγωνισμού. Αλήθεια, πότε θα βγουν τα προσωρινά, πότε τα οριστικά και πότε θα δηλωθούν οι προτιμήσεις για τις επόμενες θέσεις ΠΕ και ΤΕ που μας έχουν υποσχεθεί (ας σημειωθεί οτι ο οργανισμός σπαταλά παράλληλα χιλιάδες ευρώ δημοσίου χρήματος σε outsourcing εταιρίες που υποτίθεται υποστηρίζουν την όλη διαδικασία); Δεν γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του οργανισμού, ότι αφού γίνει ο δεύτερος διαγωνισμός, οι διαδικασίες του πρώτου διαγωνισμού σταματούν; Μήπως έχουν σκοπό να μας αφήσουν στον αέρα; Σε όλα αυτά να συνυπολογιστεί ότι παράλληλα τρέχουν και οι διαγωνισμοί με τον παλιό τρόπο μοριοδότησης (τύπου Κ) μέσω των οποίων γίνονται παράλληλες προσλήψεις ΠΕ και ΤΕ, ενώ υποτίθεται ότι από τη διεξαγωγή του πανελλήνιου διαγωνισμού και έπειτα οι προσλήψεις θα γίνονταν από την “δεξαμενή επιτυχόντων”.

Και επειδή ανέφερα τα φροντιστήρια παραπάνω, θα ήθελα πραγματικά να γνωρίζω, γιατί κάποιες από τις πληροφορίες που μαθαίνουμε σχετικά με το διαγωνισμό, ανακοινώνονται πριν τις μάθουμε εμείς ανεπισήμως από τα φροντιστήρια; Υπάρχει κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του οργανισμού και των φροντιστηρίων που ανταλλάσσει πληροφορίες πριν τις δώσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είμαστε εμείς οι επιτυχόντες; Είναι να απορεί κανείς…

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στον κόφτη επιλογών. Ακούμε επισήμως από τον ΑΣΕΠ, ότι στις επόμενες προκηρύξεις που θα αφορούν τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό θα υπάρχει κόφτης στον αριθμό επιλογών του κάθε υποψηφίου, γιατί όμως; Νομίζω ότι αυτό θα αφήσει άδικα υποψήφιους εκτός διορισμού και θέσεις ακάλυπτες σε υπηρεσίες του ήδη υποστελεχωμένου δημοσίου που έχουν πραγματικά ανάγκη εργατικού δυναμικού. Εκτός και αν αυτός τελικά είναι ο σκοπός.

Είμαστε άνθρωποι από διάφορες ηλικίες και ο κάθε ένας μας με τις δικές του υποχρεώσεις, ικανότητες και προσόντα. Άλλοι έχουν οικογένεια, άλλοι έχουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι είναι άνεργοι. Περιμένουμε να μάθουμε εδώ και τόσο καιρό αν θα διοριστούμε και σε ποιο μέρος της χώρας, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας τις όποιες ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην από την πλευρά μας επιδιωκόμενη, μέσω του διαγωνισμού, θέση εργασίας, με ότι δυσκολίες συμπεριλαμβάνει και αυτό (αλλαγή τόπου κατοικίας κλπ). Όλη αυτή η κωλυσιεργία μας δημιουργεί αναστάτωση αλλά και προβληματισμό. Έχουμε να κάνουμε τελικά με ανικανότητα των υπευθύνων ή με πολιτικές σκοπιμότητες; Όποια και αν είναι η απάντηση, αυτή η “δεξαμενή επιτυχόντων” όπως μας αποκάλεσαν, κοντεύει να γίνει βάλτος, και όχι με δική μας υπαιτιότητα.

Η κυβέρνηση, το κράτος, και οι υπεύθυνοι του ΑΣΕΠ οφείλουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για τον ταχύτερο διορισμό μας και την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων επιτυχόντων. Ο δικός τους προγραμματισμός αναφέρονταν σε τουλάχιστον 12.000 διορισμούς από τη δεξαμενή για το 2023 – 2024 αλλά με αυτά που κάνουν ή που δεν κάνουν, δεν μας εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη.

Να αρκεστούμε προς το παρόν να περνάμε απόξω….

*Ο Φραγκίσκος Λαγωνικάκης είναι επιτυχών του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022 και δημοσιεύει ένα άρθρο στο μπλογκ του με τίτλο “Η δεξαμενή που βαλτώνει”. Στο άρθρο, συνοψίζει τα τεκταινόμενα του διαγωνισμού μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί