«Αναθεώρηση του σχεδιασμού του Λιμενικού Σώματος και αναβάθμιση Λιμενικών Σταθμών στην Κρήτη», απαντά στο Φρ. Παρασύρη το Υπουργείο Ναυτιλίας

«Αναθεωρείται συνεχώς ο σχεδιασμός του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των ανατολικών, νοτιανατολικών και νότιων συνόρων της χώρας μας» διαβεβαιώνει ο Χρήστος Στυλιανίδης,  Υπουργός Ναυτιλία και Νησιωτικής Πολιτικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ενισχύσετε το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη, τα στελέχη του οποίου επιφορτίζονται με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» ρωτούσε ο Βουλευτής τον αρμόδιο Υπουργό.

Στην απάντηση του Υπουργείο αναφέρεται ότι στις Λιμενικές Αρχές της Κρήτης, έχουν διατεθεί  και επιχειρούν σε μόνιμη βάση πλωτά και χερσαία επιχειρησιακά μέσα διαφόρων τύπων και κατηγοριών τα οποία καλύπτουν της επιχειρησιακές ανάγκες της περιοχής.

Στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μετασταθμεύσεις ή προσωρινές διαθέσεις επιχειρησιακών μέσων και υπό το πρίσμα αυτό έχει ήδη μετασταθμεύσει για εκτέλεση αποστολών πλωτό επιχειρησιακό μέσο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου σε λιμένα της νοτίου Κρήτης. Επιπλέον, επιχειρούν και ιπτάμενα μέσα της FRONTEX.

O Υπουργός ενημερώνει το Βουλευτή ότι ήδη έχουν ενταχθεί κατά τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 έργα προμήθειας επιχειρησιακών μέσων, ενώ για τη νέα περίοδο 2021-2027, έχουν αναληφθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για την προμήθεια νέων και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρησιακών μέσων Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ.

Για τη στελέχωση των Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. προβλέφθηκε αύξηση της οργανικής δύναμης σε 9.500 θέσεις, ενώ την παρούσα χρονική στιγμή η εν λόγω δύναμη ανέρχεται σε 7.907. 

Επίσης, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας ενίσχυσης των Λιμενικών
Αρχών με προσωπικό και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. εκδόθηκε ο υπ’ αρ. 94/2023 Κανονισμός (Β ́ 6026), εισάγοντας τροποποιήσεις στην οργανική σύνθεση και κατανομή του προσωπικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη σύγκληση όλων των αρμοδίων συμβουλίων μεταθέσεων, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια περαιτέρω στελέχωσης των Λιμενικών Αρχών που χρήζουν ενίσχυσης σε προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τον προαναφερόμενο Κανονισμό, καθώς και το
σύνολο της κείμενης νομοθεσίας, τις κενές θέσεις, την υφιστάμενη δύναμη του Σώματος με τα
αντικειμενικά, υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια του προσωπικού. 

Περαιτέρω προωθείται η μεταβολή κατηγορίας από τέταρτη σε Τρίτη των Λιμενικών Αρχών Αγίας Γαλήνης, Χώρας Σφακίων, Παλαιόχωρας, Σελίνου, Κόκκινου Πύργου και Καλών Λιμένων, ενώ με διαταγή της Λιμενικής Αρχής Χανίων επεκτάθηκε η λειτουργία του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί