Περί «προσφοράς» και «ζήτησης»

Toυ Μιχάλη Τζανάκη

Ένα από τα «ποιηματάκια» που έχουμε μάθει απ’ έξω, χωρίς όμως να καταλαβαίνουμε καθόλου το περιεχόμενό του είναι αυτό που επικαλείται η … «αγορά» και έχει τίτλο «προσφορά και ζήτηση»!

Σύμφωνα με το «ποιηματάκι» αυτό όταν η «ζήτηση» αυξάνεται, τότε οι τιμές πηγαίνουν όπου θέλουν! Σε πρώτη ανάγνωση ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω το παραμικρό από αυτό το τρομερό επιχείρημα!!!

Οι «μπάμιες» έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και το επόμενο πρωί διπλασιάζεται η τιμή της! Ποιος το καθόρισε αυτό; Η μπάμια αυτοπροσώπως ή ο κερδοσκόπος «μπάρμπα-Θωμάς» που προωθεί και εμπορεύεται τη μπάμια; Και καλά ο «μπάρμπα-Θωμάς» τρελάθηκε και ζητά να πωληθεί η μπάμια του χρυσάφι. Το κράτος τι λέει γι’ αυτό;  «ό,τι πει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης;»

Δηλαδή παρακολουθεί τον «μπάρμπα-Θωμά να πουλά την μπάμια του όσο γουστάρει. Άρα οι τιμές ανεβαίνουν, όχι εξαιτίας κάποιας «προσφοράς» ή «ζήτησης», αλλά εξαιτίας της ασυδοσίας κάποιων που εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία του κράτους ως προστάτη του κοινωνικού συνόλου, λειτουργούν ως κυνικοί κερδοσκόποι που σε άλλες εποχές θα τους έλεγαν «μαυραγορίτες», αλλά στο νεοφιλελεύθερο «παράδεισο» ονομάζονται πετυχημένοι «επιχειρηματίες»!

Έχω προς ενοικίαση μία γκαρσονιέρα 30τ.μ. και επειδή έχει «ζήτηση» ζητώ ενοίκιο 550 ευρώ! Αυτό είναι «νόμος της αγοράς» ή αλητεία; Γιατί στρογγυλεύουμε τα πάντα και τα επενδύουμε με δήθεν οικονομοτεχνικά «άλλοθι», όταν η πραγματικότητα είναι ο κυνικός υλισμός, που αδιαφορεί για τον συνάνθρωπο, για τον συμπολίτη που ας πάει «να πνιγεί» προκειμένου εγώ να πάρω όσα γουστάρω, αφού έτσι λειτουργεί το «σύστημα», το οποίο σύστημα το διαμορφώνουν οι μαυραγορίτες που λέγαμε και το υποδαυλίζει το ίδιο το «κράτος», αφού κι αυτό όλα τα πουλά κι όλα τα αγοράζει, βάζοντας «τιμοκαταλόγους», ακόμα και για την υγεία του φορολογούμενου πολίτη!!!

Ας αφήσουμε λοιπόν τα «περί προσφοράς και ζήτησης» που επικαλούνται κάποιοι για την εκτόξευση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες. Όταν τα πάντα αποτιμώνται πλέον σε ύλη και δυστυχώς οι πολίτες δεν έχουν καμία κρατική προστασία, όλοι οι πολίτες θα είμαστε έρμαια των «μπάρμπα-Θωμάδων» που θα πουλούν την μπάμια τους όσο γουστάρουν, ειδικά όσο όχι μόνο δεν ελέγχονται, αλλά και προστατεύονται από την κεντρική εξουσία…

Τα υπόλοιπα ας τα λένε στα μικρά παιδάκια ή στους τηλεθεατές του tv- ουρανού!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί