Ένα μοναδικό φιλμ με το καρναβάλι του Ηρακλείου πριν από 70 χρόνια, το 1954! – Εικόνες της πόλης που χάθηκαν (βίντεο)

Είναι ένα μοναδικό φιλμ, από τα “Επίκαιρα” του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 1954. Το φιλμ καταγράφει το μεγάλο καρναβάλι της εποχής στους δρόμου τους Ηρακλείου που έγινε στις 7 Μαρτίου 1954.

Πραγματικά ένα πανηγύρι, μιας άλλης εποχής.

Καρναβαλικά άρματα με διάφορα θέματα και μεταμφιεσμένοι παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει την παρέλαση. Επικεφαλής της πομπής τίθεται η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και ακολουθεί το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου. Νέοι και νέες με παραδοσιακές ενδυμασίες χορεύουν κρητικούς χορούς.

Στο φιλμ βλέπουμε, έστω σε δεύτερο πλάνο, εικόνες από το Ηράκλειο της εποχής. Τα Τείχη από την είσοδο της Χανιώπορτας με εικόνες στο βάθος από τη Θέρισσο, την “πλατιά Στράτα”, δηλαδή τη λεωφόρο Καλοκαιρινού, μέρος της πλατείας Ελευθερίας, το Καπετανάκειο κλπ

Το φιλμ υπάρχει στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και έχει  ανέβει στο Euscreen, όπου όμως από λάθος αναφέρεται ημερομηνία του 1967. Η σωστή ημερομηνία του 1954 αναφέρεται στη σελίδα του ΕΟΑ.

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνσις Τύπου,Τεχνική επεξεργασία: Φίνος Φιλμ

Δείτε το βίντεο πατώντας και  ΕΔΩ 

ή

Carnival at Heraklion of Crete.

https://euscreen.eu/euscreen-collections/item.html?id=EUS_B5F57E09B2534EE3AEBCA72D77A3D879

Δείτε εδώ το φιλμ στη σελίδα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου

http://www.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3914&thid=16199

Το οποίο σημειώνεται ότι έχει και άλλα θέματα (πχ το Καρναβάλι της Πάτρας) και οι εκδηλώσεις του Ηρακλείου είναι μετά το 7ο λεπτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί