“Παραρτήματα”…

Του Μιχάλη Τζανάκη

Εν αναμονή της έλευσης των … «παραρτημάτων» των ξένων Πανεπιστημίων που θα εκτοξεύσουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη σπουδή της κυβέρνησης για την επίσπευση της διαδικασίας βάσει της οποίας με έναν διοικητικό υπάλληλο, έναν φύλακα, κάποιους κατόχους διδακτορικών θα μπορεί να λειτουργεί «Πανεπιστήμιο» με τρία(!!!) τμήματα όπου θα ανταγωνιστεί το Μετσόβιο, το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο κλπ.

Θεωρώ πολύ φυσιολογική αυτή την εξέλιξη σε μια χώρα που ο όρος αλλά και η ουσία της λέξης «παράρτημα» είναι στενά συνυφασμένη με την ίδια τη λειτουργία της χώρας σε πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητάς της. Ο ορισμός της λέξης άλλωστε είναι σαφής: «οτιδήποτε συμπληρώνει, επεκτείνει ή προστίθεται σε κάτι που είναι βασικό, τμήμα ή υποκατάστημα εταιρείας ή επιχείρησης σε άλλη περιοχή».

Υπό μία έννοια και η ίδια η χώρα θα μπορούσε υπό κάποιο πρίσμα να θεωρηθεί «παράρτημα» από το 1947 οπότε και πέρασε στη σφαίρα επιρροής των Η.Π.Α. και ο Πόρτερ ενημέρωνε με εκείνη την εκπληκτική έκθεσή του, τι είδους κράτος «παραλάμβαναν» οι νέοι «προστάτες» του! Αλλά για να μην πάμε τόσο πίσω η έννοια του «παραρτήματος» δεν είναι πρωτότυπη στη συζήτηση που γίνεται σήμερα για τα «μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά (κάποιος να εξηγήσει αυτό) Πανεπιστήμια». Έχουμε παραρτήματα ποδοσφαιρικών ομάδων, παραρτήματα Μ.Μ.Ε. , παραρτήματα τραπεζών, πολυεθνικών εταιρειών, παραρτήματα κομμάτων, παραρτήματα Fund, παραρτήματα Ιδιωτικών Ιατρικών Κέντρων κλπ!

Αφού πάμε στο γήπεδο να δούμε την ομάδα-παράρτημα της τάδε, αφού συναλλασσόμαστε με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα-παράρτημα της τάδε τράπεζας, ψυχαγωγούμαστε από το κανάλι-παράρτημα του τάδε Οργανισμού ΜΜΕ, νοσηλευόμαστε στην κλινική-παράρτημα του Γερμανικού fund, γιατί να μην «εκπαιδευόμαστε» στο παράρτημα του χ ή ψ ξένου Πανεπιστημίου;

Όλα στο «σφυρί» έτσι κι αλλιώς έχουν βγει, όλα αγοράζονται και πουλιούνται, ο θρίαμβος της «ελεύθερης αγοράς» είναι δεδομένος, όλα στο «γιουσουρούμ» του νεοφιλελευθερισμού, γιατί μας φαίνεται περίεργο ότι καταστρατηγείται το Σύνταγμα και οι λοιπές δικλίδες ασφαλείας; Τι θέλετε δηλαδή να γίνουμε «Σοβιετία» που θα έλεγε και ο Αντιπρόεδρος;

Το «τζάμπα» πέθανε, και προφανέστατα θα πεθάνουν και πολλοί αφελείς πολίτες που νόμιζαν ότι ζουν σε χώρα χωρίς «παραρτήματα»!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί