Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων (Live)

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων, κορυφώνεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ.

Στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη της βάρδιας, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση:

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές αιτούνται τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επίσης απέρριψαν το κάλεσμα του Αλ. Χαρίτση για από κοινού κατάθεση πρότασης μομφής, καθώς, όπως τονίζει η Κουμουνδούρου, κάτι τέτοιο θα ήταν δώρο στην κυβέρνηση, τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών, που εγγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ, ενώ πριν την ψηφοφορία αναμένεται να λάβουν το λόγο ο πρωθυπουργός και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τη βασική του ομιλία στις 11 π.μ.

«Η κοινωνία θα υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο», λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του εισηγητή και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πώς εκτυλίχθηκε η συζήτηση τις δύο πρώτες ημέρες

Το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» στα ιδιωτικά, αλλά με συνταγματική αναθεώρηση. Η θέση του ΠΑΣΟΚ «είναι ότι λέμε “Ναι” στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά μετά από διάλογο και συνταγματική αναθεώρηση», όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης, προσθέτοντας πως «λέμε “Ναι” στην αποκέντρωση μη κρατικών πανεπιστημίων και θέσπιση κριτηρίων με κανόνες στην εισαγωγή σε αυτά. Αλλά λέμε «Όχι» στα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα από κερδοσκοπικά funds».

Προκλητικός ήταν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που έφτασε στο σημείο να πει ότι «το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ», ενώ κρατά κλειστά τα αυτιά του στις αντιδράσεις εδώ και δύο μήνες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος,  ισχυρίστηκε ότι τα Συντάγματα «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες». Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρόθεση των εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Κυρ. Πιερρακάκης είπε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. «Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών» υποστήριξε.

«Η εκκλησία να αγκαλιάζει τους πάντες», απάντησε ο Κ. Πιερρακάκης, έχοντας κληθεί από την αντιπολίτευση να πάρει θέση για τους «αφορισμούς» βουλευτών του μητροπολίτη Κέρκυρας. Συγκεκριμένα τη θέση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την απόφαση του μητροπολίτη Κέρκυρας να θέσει εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές του νομού, Χρ. Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δ. Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ), επειδή ψήφισαν υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων, είχαν ζητήσει νωρίτερα από τον υπουργό Παιδείας εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. «Τέτοιου τύπου λογικές είναι καταδικαστέες», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κληθείς από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη, και του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Μάντζου να τοποθετηθεί επί της απόφασης του μητροπολίτης Κέρκυρας. Ο Χρήστος Γιαννούλης μάλιστα επέκρινε την πλειοψηφία ότι άνοιξε η ίδια μία «κερκόπορτα», δίνοντας το περιθώριο στους συναδέλφους σας να κλείνουν το μάτι στους ιεράρχες, να κλαίνε με αναφιλητά μέσα σε εκκλησίες, καταχειροκροτούμενοι, και δύο βουλευτές, να διαπομπεύονται και να τίθενται εκτός εκκλησίας».

Για «αντισυνταγματική μεθόδευση» της κυβέρνησης μίλησε ευθύς εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο, να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας όταν προσπαθεί να μας πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, «εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης». 

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Την αρχική τοποθέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην συζήτηση έκανε ο εισηγητής του και τομεάρχης Παιδείας Διονύσης Καλαματιανός τονίζοντας ότι: «Η κοινωνία θα υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο». Τα κυριότερα σημεία από την τοποθέτηση του  στην Ολομέλεια της Βουλής:

Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο γιατί είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Το άρθρο 16, στην παράγραφο 5 ορίζει πως «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους…». Στην παράγραφο 6 ορίζεται: «οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί». Επιπλέον, στην παράγραφο 8 ορίζεται: «η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί το Σύνταγμα είναι σαφείς. Δεν αλλάζουν νόημα ή ερμηνεία με την πάροδο του χρόνου. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας και δεν υφίσταται καμία παράκαμψη του Συντάγματος. Το μόνο που υπάρχει είναι η ξεκάθαρη παραβίασή του.

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης. Σημείωσε ότι «αυτή η πορεία αποτυπώνεται σε ολόκληρο το σχέδιο νόμου και όχι μόνο στο Δ΄ μέρος, αυτό για τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο οποίο έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο ο δημόσιος διάλογος». Όπως είπε, τα δύο πρώτα μέρη ενδυναμώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μέρος ενισχύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, υιοθετώντας μάλιστα τη μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων των πρυτάνεων.

Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι «αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βάση τις ανάγκες και τις επιταγές τής σύγχρονης εποχής». Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη συνταγματικότητα των σχετικών άρθρων είπε ότι «το νόημα των διατάξεων του Συντάγματος προσδιορίζεται όχι από την προσωπική βούληση των συντακτών, αλλά αντικειμενικά, δηλαδή από την ένταξη και τη θέση τού συγκεκριμένου κανόνα στο όλο σύστημα της ισχύουσας έννομης τάξης, καθώς και από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και εν γένει συνθήκες». Το Σύνταγμα, προσέθεσε, επιδιώκει να αποκτήσει το στοιχείο της μακροβιότητας και με τις διατάξεις επιχειρεί να τυποποιήσει νομικά τον μακρύ ιστορικό σκοπό του».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι «απολύτως απέναντι σε κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος» είπε ο αγορητής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης. «Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα φρουροί του Συντάγματος, αλλά και σύγχρονοι διαμορφωτές του, πάντα θεσμικά, στην συζήτηση για την αναθεώρησή του», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Σε φραντσάιζ ”παραρτήματα”, που θα μοιάζουν με πανεπιστήμια και θα παροξύνουν μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων, δεν συναινούμε».

Η κυβέρνηση αγνοεί αυτούς που πραγματικά αφορά αυτό το «έκτρωμα» και επιλέγει να ακούει τον ΣΕΒ, τα επιμελητήρια και τις εργοδοτικές ενώσεις, είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά. Δεν ακούτε την πραγματική πλειοψηφία είπε η κυρία Κτενά, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών αλλά και αποφοίτων είπε η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη. Θέλετε μπίζνες ακόμα και εάν είναι να παραβιαστεί το Σύνταγμα οι νόμοι και το κράτος δικαίου, προσέθεσε η κυρία Τζούφη, το κόμμα της οποίας κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, όπως νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΚΟ Νίκη.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα καταψηφίσουμε ό,τι προσκρούει στην προϋπόθεση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευση, δηλαδή εν προκειμένω ό,τι αφορά ιδιωτικοποίηση μέσω διδάκτρων της ανώτατης εκπαίδευσης, και θα υπερψηφίσουμε ό,τι αφορά ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με ένα στιβαρό νομικά και πολιτικά κείμενο που δεν επιδέχεται παρερμηνειών η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας στο επαίσχυντο νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων με το οποίο η κυβέρνηση ποδοπατεί το Σύνταγμα προς όφελος των deals που έχει κάνει με επενδυτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Τζάκρη, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ, τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΚΟ «Νίκη». Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.

Ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε την αντιπολίτευση σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης – Τι απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κάλεσμα στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης «που παραβιάζει το Σύνταγμα» με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» απηύθυνε την Τετάρτης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Συγκεκριμένα, κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν από κοινού με τη Νέα Αριστερά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Μία πρόταση μομφής θα ήταν δώρο στην κυβέρνηση 3 μήνες πριν τις ευρωκλογές»

«Θα έπαιρνε 158 ψήφους και έτσι ουσιαστικά θα της δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης» τονίζουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με την πρόταση Χαρίτση και τονίζουν ότι η πρόταση μομφής θα ήταν βούτυρο στο ψωμί και του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί