Κράτος – μαφία: Πρόστιμο 742.000 € σε εταιρεία που ανταγωνίζεται την αγαπημένη του Μητσοτάκη κι έχει στέλεχος την κόρη του!

ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ: Σκληρή απάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης

Σκληρή ανακοίνωση κατά του υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσε η γνωστή εταιρεία τροφίμων ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 742.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοσκοπία. Το πρόστιμο μπήκε σε μια εταιρεία που τα κατεψυγμένα προϊόντα της είναι 50% έως 70% φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα του «Μπάρμπα Στάθη», που ανήκει πλέον στην CVC- την αγαπημένη εταιρεία της οικογένειας Μητσοτάκη, η οποία έχει αγοράσει κοψοχρονιάς εταιρείες, νοσοκομεία, ΔΕΗ και δεν συμμαζεύεται και έχει προσλάβει σε θέση στελέχους και την κόρη του Μητσοτάκη στην μητρική της εταιρεία στο Λονδίνο

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το πρόστιμο αφορά́ παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από τους ελέγχους που διενήργησε η (ΔΙΜΕΑ).

Συγκεκριμένα, ύστερα από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων σε 72 κωδικούς προϊόντων (1/7/2023 έως 30/9/2023), διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε 50 κωδικούς αποκόμιζε μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία. 

Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η έκθεση ελέγχου που διενήργησε κλιμάκιο του υπουργείου «βρίθει λαθών και ανακριβειών», και ότι «ουδέποτε αποκόμισε, κατά τρόπο παράνομο ή αθέμιτο, κέρδη από τη διάθεση των προϊόντων της στο καταναλωτικό κοινό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ για πενήντα κωδικούς προϊόντων κρίθηκε ότι κατά την ελεγχόμενη περίοδο από 02.10.2023 μέχρι 31.10.2023 η εταιρεία δήθεν εμφάνισε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από το ίδιο χρονικό διάστημα του έτους 2021 και αναφέρει:

-Η έκθεση ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίθει λαθών και ανακριβειών, καθότι δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του μεικτού περιθωρίου κέρδους το κόστος παραγωγής των προϊόντων, το οποίο για τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται λογιστικώς σε τριμηνιαία βάση.

-Ουδέποτε αποκόμισε, κατά τρόπο παράνομο ή αθέμιτο, κέρδη από τη διάθεση των προϊόντων της στο καταναλωτικό κοινό.

Προτίθεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια προς ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου και προς αποκατάσταση της εταιρικής φήμης της.

Τι υπάρχει πίσω από το πρόστιμο

Αναζητώντας τους λόγους που το πρόστιμο πήγε σε μια εταιρεία που τα κατεψυγμένα προϊόντα της είναι 50% έως 70% φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα του «Μπάρμπα Στάθη» που ανήκει πλέον στην CVC- την αγαπημένη εταιρεία της οικογένειας Μητσοτάκη που έχει αγοράσει «μπιρ παρά» εταιρείες, νοσοκομεία, ΔΕΗ και δεν συμμαζεύεται και έχει προσλάβει σε θέση στελέχους και την κόρη του Μητσοτάκη στην μητρική της εταιρεία στο Λονδίνο- θα διαπιστώσουμε ότι:
📍Η Αίνος εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρούς «παίκτες» στο εμπόριο των κατεψυγμένων λαχανικών όπου κυριαρχεί η «Μπάρμπα Στάθης» και παρουσιάζει υπερδιπλασιασμό της καθαρής της κερδοφορίας το 2022.
📍Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, ο τζίρος του 2022 ανήλθε 21,43 εκατ. ευρώ και παρουσίασε αύξηση κατά 12% περίπου σε σχέση με το κύκλο εργασιών του 2021 που ήταν 19,15 εκατ. ευρώ.
📍Η αύξηση των πωλήσεων οδήγησε στην άνοδο των κερδών εκμετάλλευσης στα 4,46 εκατ. ευρώ έναντι 3,96 εκατ. ευρώ το 2021.
📍Εντυπωσιακά είναι και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στη χρήση του 2022 που ανήλθαν σε 2.996.800 ευρώ έναντι 1.429.846 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Οπως και να έχει, για τον καταναλωτή που έχει στραφεί λόγω ακρίβειας στην συγκεκριμένη εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας προφανώς σημαντικά τον τζίρο και τα κέρδη της «Αίνος», είναι ακατανόητο γιατί πρέπει να πληρώσει πρόστιμο επειδή πουλάει αισθητά φθηνότερα τον κατεψυγμένο αρακά, τα φασολάκια ή τις αγκινάρες της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί