Erasmus+ SAFER: Ο Ν. Κακλαμανάκης, role model για την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων για την πρόληψη του εκφοβισμού

«Γίνε ο ήρωας που κρύβεις μέσα σου και χτίσε τ’όνειρο σου!»

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση της ΠΔΕ Κρήτης και με την ιδιότητα του role model του έργου Erasmus+ SAFER «Καλλιέργεια κοινωνικών Δεξιοτήτων και θεμελιωδών δικαιωμάτων για την πρόληψη του εκφοβισμού» επισκέφθηκε το 47ο ΔΣ Ηρακλείου και πραγματοποίησε ομιλία για τους μαθητές κι εκπαιδευτικούς όλων των πιλοτικών σχολείων Safer της Κρήτης (47ο ΔΣ Ηρακλείου, 3ο ΔΣ Ιεράπετρας, 11ο ΔΣ Ηρακλείου, 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 2ο ΔΣ Αρκαλοχωρίου).

Με μια εμπνευστική ομιλία μοιράστηκε τις εμπειρίες του και απάντησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ενθουσιώδεις ερωτήσεις των συμμετεχόντων. 

Ο Ν. Κακλαμανάκης, επεσήμανε πως η πίστη στον εαυτό μας, οι αρχές και αξίες αποτελούν τις στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε για να αντιμετωπίσουμε την κάθε ιδιαιτερότητα ή διαφορετικότητά μας η οποία μας κάνει ξεχωριστούς και μας διακρίνει από τον μέσο όρο. Κάθε απόκλιση αποτελεί αφορμή για διάκριση. Η απάντηση θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας ισχυρής προσωπικότητας με πίστη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας. Και πρόσθεσε πως ο αθλητισμός είναι ένα μέσο για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε πίστη στον εαυτό μας, ενώ συμπλήρωσε πως το δια βίου ευ αγωνίζεσθαι ξεκινάει από τις ανθρώπινες σχέσεις. «Μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έμαθα πως αν μπορούμε να αγωνιζόμαστε, να παίζουμε μαζί, τότε μπορούμε και να ζήσουμε μαζί.». Παράλληλα τόνισε πως δε γεννιέσαι νικητής, ούτε καν μαχητής… αλλά μαθαίνεις να γίνεσαι. Το ταξίδι της ζωής είναι σαν τις δυσκολίες στον ωκεανό και σαν την ιστιοσανίδα. Δεν έχει τόσο σημασία αν πέφτεις, όσο να σηκωθείς και μάλιστα γρήγορα. Κάτι που εμείς οι μεγάλοι το μαθαίνουμε από εσάς παιδιά.»

Ειδικότερα αναφερόμενος στον εκφοβισμό, δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη πάταξης της παθητικής αδικίας. “Δεν αρκεί να μην εκφοβίζουμε αλλά οφείλουμε να μην επιτρέπουμε και στους άλλους να εκφοβίζουν. Βοηθώντας τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη, αλλάζουμε τον κόσμο προς το καλύτερο””.

Με αφορμή το σλόγκαν του safer «Γίνε Ήρωας σωστός για να μηδενιστεί ο εκφοβισμός» ο Νίκος Κακλαμανάκης συμπλήρωσε :”Γίνε ο ήρωας που κρύβεις μέσα σου, μην εκφοβίζεις και μην εκφοβίζεσαι. Χτίσε το δικό σου όνειρο!”

Η ΠΔΕ Κρήτης ευχαριστεί τον Νίκο Κακλαμανάκη για την εξαιρετική συνεργασία και την ουσιαστική υποστήριξή του στην επιτυχία και διάδοση των μηνυμάτων του έργου.

Ειδικότερα, αφορμή την Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι αρχές και η σημασία αντίστοιχων πρωτοβουλιών έχουν μεγάλη βαρύτητα καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρωπαϊκών ερευνών, το 32% των μαθητών έχει δεχθεί κάποια μορφή εκφοβισμού από συνομηλίκους τους στο σχολείο μία ή περισσότερες ημέρες τον περασμένο μήνα. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προτάσεων όπως το  Safer το οποίο αποτελεί μια Ολιστική Σχολική και Κοινοτική Προσέγγιση (Whole School Community Approach), που στοχεύει στην ενεργή συμμετοχή των μελών/οργανισμών όχι μόνο του σχολείου αλλά όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονείς, κοινωνικό περιβάλλον, κλπ).

Η ολιστική προσέγγιση του σχολικού πλαισίου βασίζεται στην υπόθεση ότι ο εκφοβισμός είναι ένα συστημικό πρόβλημα και, κατά συνέπεια, η παρέμβαση πρέπει να απευθύνεται σε ολόκληρο το σχολικό πλαίσιο και όχι μόνο σε μεμονωμένους εκφοβιστές και θύματα.

Το πρωτοποριακό αυτό έργο της ΠΔΕ Κρήτης, θα ολοκληρωθεί με ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 13 Μαρτίου 2024, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών,  εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και αποστολές των πιλοτικών σχολείων όλων των χωρών της σύμπραξης safer. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα και τις καλές πρακτικές από την εφαρμογή του έργου Safer στα σχολεία τους και αυτή η συνάντηση θα είναι μια μοναδική να ευκαιρία πολιτιστικής ανταλλαγής και διαλόγου. Η ΠΔΕ Κρήτης συμμετέχει με 12μελή αποστολή, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ SAFER 2.jpg
SAFER KAKLAMANAKIS 1.jpg

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί