Λαϊκή Συσπείρωση: Να βρεθεί άμεσα λύση για την προσωρινή στέγαση και φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών στην Κρήτη

Να βρεθεί άμεσα λύση για την προσωρινή στέγαση και φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών στην Κρήτη σε ανθρώπινες συνθήκες και για την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται, ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης με επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του νησιού.

Η επερώτηση:

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φλεβάρη στην περιφέρεια,  σχετικά με την αύξηση «των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών» στην Κρήτη απέδειξε τη γνωστή πραγματικότητα: όχι μόνο την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού για  ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, αλλά και την αλληλομετάθεση των ευθυνών μεταξύ κεντρικού και τοπικού κράτους για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια. 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνουμε ότι :

Η αύξηση στα καραβάνια των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, στις θαλάσσιες διαδρομές νότια της Κρήτης είναι άμεση απόρροια της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. 

Η συνέχιση και κλιμάκωση  της αποτρόπαιης και απάνθρωπης σφαγής του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, με την άμεση εμπλοκή και συμβολή της χώρας μας, όπως και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουν αυτή την υπέρμετρη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την αύξηση των καραβιών των απελπισμένων.

Επιπλέον, η άδικη και βαθιά ταξική πολιτική του αστικού κράτος απέναντι στους ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες είναι η πιο αποκαλυπτική εκδήλωση της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας.  Με βάση την απάνθρωπη ευρωενωσιακή πολιτική,  που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, οι κατατρεγμένοι εργαλειοποιούνται και γίνονται μπαλάκι, αναπτύσσεται η επικίνδυνη δράση των διακινητών και τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια. 

Η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνήσεων, προσφέρει μια τεράστια μπίζνα για τους δουλέμπορους με μοναδικό θύμα τους μετανάστες – πρόσφυγες  που έχουν πληρώσει πολλές φορές αυτό το «ταξίδι» του ξεριζωμού ακόμα και με τη ζωή τους, μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Γενεύης και νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις. 

Αυτή η πολιτική φέρνει τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στη χώρα μας, τη ντροπή των υπερδομών-φυλακών, ενώ με το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο κλιμακώνεται περισσότερο η βάρβαρη πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων.  

Ο λαός της Κρήτης, τα σωματεία εργαζομένων και οι μαζικοί φορείς δείχνουν αδιάκοπα την αλληλεγγύη τους για τους μετανάστες-πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων και το όνειρο τους για μια καλύτερη ζωή σταματάει βίαια στις ακτές του νησιού μας.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο από αυτούς που έχουν την ευθύνη:  Το υπουργείο Μετανάστευσης, την Περιφέρεια και τους δήμους,  προκειμένου να εξασφαλιστούν  ο γρήγορος απεγκλωβισμός και οι κατάλληλοι χώροι προσωρινής διαμονής και ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Τα όσα συνέβησαν τον Ιανουάριο με φόντο τα κρούσματα ψώρας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην αίθουσα λιμενεργατών Ηρακλείου, τα όσα συμβαίνουν κάθε φορά με τους ξεριζωμένους, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και αναδεικνύουν τη γύμνια του κεντρικού και τοπικού κράτους, την επιλεκτική του ανικανότητα, όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

Στα παραπάνω πλαίσια εντάσσεται και ο  τερματισμός του προγράμματος «ESTIA», χωρίς να παρθούν  νέα μέτρα για να δημιουργηθούν συστήματα υποδοχής με αυτόνομη διαβίωση των αιτούντων διεθνή προστασία, οι οποίοι εγκλωβίζονται στη χώρα λόγω του ευρωενωσιακού πλαισίου, και ιδιαίτερα των οικογενειών με ανήλικα παιδιά,  σε συνδυασμό με τα παράλληλα αναγκαία μέτρα υποστήριξης. 

Το θέμα των συνθηκών κράτησης το έχουμε θέσει πολλές φορές ως «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια,  αλλά και στη Βουλή με ερωτήσεις του ΚΚΕ. 

Οι καραβιές θα συνεχίσουν να έρχονται και φέτος και τα επόμενα χρόνια, μετά τα διαδραματιζόμενα και στη Μέση Ανατολή.  Η Περιφέρεια δεν μπορεί να δείχνει αδιαφορία  για το συνεχιζόμενο μαρτύριο των ξεριζωμένων, από πολέμους και φτώχεια. Αυτή η στάση είναι απάνθρωπη. 

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ώστε :

  • Με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων της Κρήτης να βρεθούν  αξιοπρεπείς  χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με την παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. 
  • Για την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης που χρειάζονται, (ιατρική παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό, επαναλαμβανόμενα test Covid-19,  μέτρα φροντίδας ιδιαίτερα για τα παιδιά, κτλ), με τη στελέχωση των δομών της ΠΦΥ και των Νοσοκομείων της Κρήτης, όπως άλλωστε είναι αίτημα του λαού της Κρήτης.  
  • Να τηρηθούν όλα τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, καθώς και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και μεταναστών, ενάντια στην κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, στις Συνθήκες του Δουβλίνου και σε όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
  • Να γίνουν πράξη -χωρίς άλλη καθυστέρηση- όλες οι οικογενειακές επανενώσεις. 
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα – μεταναστόπουλα με κρατική ευθύνη και χωρίς την εμπλοκή των διαφόρων ΜΚΟ κλπ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης 

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί