Νέα αποκάλυψη για το έγκλημα των Τεμπών: Στο φως βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης – Το μυστήριο με το ξυλόλιο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο για την τραγωδία στα Τέμπη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Καθημερινή. Στο βίντεο διακρίνεται το μοιραίο Intercity 62 πριν και μετά τη σύγκρουση, αλλά και η στιγμή της σύγκρουσης με το άλλο τρένο και η έκρηξη και η πυρκαγιά που ακολούθησε.

Η Hellenic Train σε έγγραφό της προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων: το βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε όταν από τη μετωπική σύγκρουση κόπηκαν τα καλώδια ηλεκτροδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής και ταυτόχρονα την ανάφλεξη των σωματιδίων ελαίου σιλικόνης που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των μηχανών και διασκορπίστηκαν κατά τη σύγκρουση. Το ίδιο συμπέρασμα υιοθέτησε η Πυροσβεστική σε συμπληρωματική έκθεση αυτοψίας που συνέταξε, κατόπιν παραγγελίας του εφέτη ανακριτή.

Γιατί είναι ύποπτη η ανεύρεση ξυλόλιου στο σημείο της τραγωδίας

Για τους τεχνικούς συμβούλους και τους συγγενείς των θυμάτων η εξήγηση δεν είναι πειστική και αναζητούν άλλες αιτίες για την πυρκαγιά. Ποια ήταν η εύφλεκτη ουσία που ανεφλέγη, αναρωτιούνται; Το ερώτημα έγινε ακόμη πιο πιεστικό, καθώς μερικές εβδομάδες μετά το δυστύχημα ελήφθησαν δείγματα από το σημείο της σύγκρουσης και εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση. Από έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει- όπως έγραψε την Κυριακή η Καθημερινή- ότι στο σημείο ανιχνεύτηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, ένας εύφλεκτος χημικός διαλύτης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων. Η συγκεκριμένη χημική ουσία ανιχνεύτηκε, παρά το γεγονός ότι τα συντρίμμια είχαν απομακρυνθεί από το σημείο της σύγκρουσης και ο χώρος είχε καλυφθεί με χαλίκι.

Αποκάλυψη της Καθημερινής: Βίντεο δείχνει την έκρηξη του τρένου στα Τέμπη και τη μεγάλη πυρκαγιά- Το μυστήριο με το ξυλόλιο

Τον Αύγουστο σε υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ορισμένοι συγγενείς θυμάτων έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις.

“Γιατί αποκλείετε εκ προοιμίου τη μεταφορά παράνομου φορτίου από την εμπορική αμαξοστοιχία;”, είναι το ένα απ’ αυτά. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην “Καθημερινή” ότι είναι πιθανό το ζήτημα της έκρηξης και πυρκαγιάς να διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία, ούτως ώστε να μπορέσει να ερευνηθεί ενδελεχώς δίχως να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της ανάκρισης γι’ αυτό καθαυτό το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα αίτια που το προκάλεσαν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί